«Αποφασίζουμε Μόνοι Μας» | Αρνούνται λαϊκή συνέλευση για το Κοινοτικό Καφενείο

 

 


Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 17 Μαρτίου 2012

Το θέµα του πρώην κοινοτικού καφενείου στο λιµάνι της Παροικιάς απέδειξε για µία ακόµα φορά ότι η δηµοτική πλειοψηφία αποφασίζει ερήµην της τοπικής κοινωνίας για καίρια θέµατα που αφορούν την τελευταία. Έτσι, στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου της 12/3 το θέµα της τύχης του πρώην δηµοτικού καφενείου ήρθε και πάλι προς συζήτηση.
Ενώ, υπήρχαν…


…απόψεις από το να γκρεµιστεί ώστε να αναδειχθεί ο παραδοσιακός οικισµός, έως να µειωθεί ο όγκος του για τον ίδιο σκοπό, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Η εισήγηση που έγινε στο δηµοτικό συµβούλιο από τον επιστηµονικό σύµβουλο κ. Θεοφ. Καταπόδη ήταν να φύγουν τα εξωτερικά βόλτα και οι πέργκολες που υπάρχουν και να βαφτούν οι τοίχοι άσπροι! Παρουσιάστηκαν και σχετικές κατόψεις για το πώς θα είναι το κτίριο µε τη νέα του µορφή. Από την άλλη ο κ. Γ. Καρατζάς παρουσίασε επεξεργασµένη φωτογραφία που φαινόταν η πλατεία Μαντώς Μαυρογένους και ο παραδοσιακός οικισµός (φωτό), δίχως το κτίριο που κρύβει τη θέα.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κ. Ροκονίδας απευθυνόµενος στην πλειοψηφία του δηµοτικού συµβουλίου ρώτησε στη συνέχεια της συζήτησης: «Τρεις µήνες συζητάµε το θέµα. Γιατί φοβόσαστε να ρωτήσετε τους πολίτες της Παροικιάς ώστε και αυτοί να σας πουν την άποψή τους; Να δούµε και εµείς τι θεωρεί ο κάτοικος της Παροικιάς ανάδειξη του παραδοσιακού οικισµού».
Ο αντιδήµαρχος κ. Μ. Κωβαίος είπε: «Δίκιο έχει ο κ. Ροκονίδας ότι επί 3 µήνες συζητάµε το θέµα. Αν όµως ρωτούσαµε τον κόσµο και πηγαίναµε σε λαϊκή συνέλευση θα πελαγοδροµούσαµε». Ο κ. Στ. Φραγκούλης διαφώνησε και αυτός µε τη λαϊκή συνέλευση λέγοντας «θεωρώ ότι λαϊκίζουµε. Θα ήµουν ευτυχής, αν το ενδιαφέρον του κόσµου υπήρχε για όλες τις προσόψεις της Παροικιάς».

Ο κ. Γ. Καρατζάς του συνδυασµού «Πάρος – ΑΞΙΑ» τόνισε: «Πρέπει να δείξουµε τόλµη σ’ ένα οικισµό που «πεθαίνει». Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διαβούλευση µε τους κατοίκους της Παροικιάς για τη τύχη του κτιρίου. Σε ό,τι αφορά αυτά που είπε ο κ. Φραγκούλης για το ότι θα έπρεπε να υπήρχε ενδιαφέρον για τις προσόψεις από τους κατοίκους της Παροικιάς, να του πω ότι την κύρια ευθύνη για ό,τι έχει γίνει την έχει η δηµοτική αρχή». Ο δηµοτικός σύµβουλος της πλειοψηφίας κ. Π. Ρούσσος ισχυρίστηκε ότι «είναι δηµόσιο κτίριο και δεν µπορούµε να το γκρεµίσουµε ή να του µειώσουµε τον όγκο του. Γιατί να το γκρεµίσουµε. Για να βλέπουµε την πλατεία και τα αγάλµατα;».

Ο πρόεδρος της Δηµοτικής Κοινότητας Παροικιάς κ. Μ. Καλακώνας υποστήριξε ότι το πρώην δηµοτικό καφενείο πρέπει ως προς τις εισόδους του να έχει σχέση και µε την πλατεία Μαντώς. Η δηµοτική σύµβουλος κ. Μ. Τριβυζά αντέδρασε για το γκρέµισµα ή τις επιδιορθώσεις του κτιρίου λέγοντας ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήµατα και κάλεσε τους υπόλοιπους δηµοτικούς συµβούλους να αναλογιστούν αν έχει λεφτά ο Δήµος για να το γκρεµίσει! Στο θέµα απάντησε ο ίδιος ο κ. Βλαχογιάννης που είπε ότι οι όποιες µετατροπές θα γίνουν από τους ενοικιαστές, ενώ η κ. Μαρ. Φραγκούλη είπε «όταν γίνονταν επεκτάσεις του καφενείου, ποιες Γενικές Συνελεύσεις έγιναν;».

Ο κ. Σωτ. Καστρουνής που πήρε το λόγο είπε: «Βγάζετε τις πέργκολες και το ονοµάζεται µείωση;». Επίσης, σε ό,τι αφορά την άρνηση για τη γενική συνέλευση των κατοίκων ο κ. Καστρουνής συνπλήρωσε: «Τον πολίτη τον θέλετε πελάτη, όχι συµµέτοχο». Η επικεφαλής της «Πάρος – ΑΞΙΑ» κ. Γρ. Πρωτολάτη υποστήριξε ότι η µέγιστη εκµετάλλευση του κτιρίου θα έρθει µέσω της µείωσης του όγκου του και πρότεινε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Παροικιάς για το θέµα. Η πρότασή της απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Οι προτάσεις

Η πρόταση της κ. Γρ. Πρωτολάτη ήταν να γίνει µείωση του όγκου του κτιρίου. Η πρόταση της έλαβε 8 ψήφους. Η πρόταση του δηµοτικού συµβούλου του συνδυασµού «Πάρος – ΑΞΙΑ» κ. Β. Πετρόπουλου ήταν να πάει το κτίριο στην αρχική του µορφή. Η πρότασή του έλαβε µόνο τη δική του ψήφο. Σηµειώνουµε ότι το αρχικό κτίριο ήταν 104 τ.µ. και το 1993 έγιναν προσθήκες άλλων 142 τ.µ. Η τρίτη πρόταση ήταν η αρχική της εισήγησης του κ. Θ. Καταπόδη, δηλαδή ελάχιστες εξωτερικές παρεµβάσεις. Η πρόταση αυτή έλαβε 12 ψήφους και κέρδισε. Το «παρόν» στις προτάσεις δήλωσαν ο κ. Ροκονίδας και η κ. Κάγκανη.

Οι χρήσεις

Οι αρχικές προτάσεις που έγιναν για τη χρήση ήταν: α) ό,τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγµα, β) καφενείο, γ) µέρος του κτιρίου να γίνει κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος και δ) παραδοσιακό καφενείο µε παραδοσιακά προϊόντα. Απ’ ό,τι φάνηκε η πλειοψηφία επιθυµούσε να έχει χρήση όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγµα για τα καταστήµατα στον παραδοσιακό οικισµό, Η πρόταση είχε γίνει από τον πρόεδρο του δηµοτικού συµβουλίου κ. Λ. Κοντό.

Στη συνέχεια όµως το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού κ. Ν. Τσιγώνιας που υποστήριξε ότι ο µοναδικός φορέας που µπορεί να υλοποιήσει την καλύτερη σκέψη ήταν ο ίδιος ο Συνεταιρισµός. Όπως είπε, µπορεί να χρησιµοποιηθεί το κτίριο για παραδοσιακό καφενείο µε χώρο παραµονής και να διαθέτει παραδοσιακά προϊόντα κλπ. Μετά απ’ αυτή την τοποθέτηση ο κ. Βλαχογιάννης είπε «τότε δεν µπορούµε να «ανοίξουµε» τη χρήση του µε ότι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγµα» και πρότεινε να γίνει παραδοσιακό καφενείο µε παραδοσιακά προϊόντα. Σηµειώνουµε ότι ο κ. Π. Ρούσσος ρώτησε τον κ. Τσιγώνια «γιατί ο Συνεταιρισµός δεν κάνει κάτι παρόµοιο σε τόσα ακίνητα που έχει πέριξ της περιοχής;». Ο κ. Τσιγώνιας του απάντησε «γιατί τα ακίνητα του Συνεταιρισµού θα πουληθούν για να αποδεσµευτούµε από τις αµαρτίες του παρελθόντος».

Σε ό,τι αφορά τη ψηφοφορία για τη χρήση του, η πρόταση του κ. Βλαχογιάννη (παραδοσιακό καφενείο µε παραδοσιακά προϊόντα), ήταν αυτή που επικράτησε κατά πλειοψηφία. Η πρόταση του κ. Κοντού για κάθε χρήση που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγµα έλαβε µόνο τη δική του ψήφο, ενώ η πρόταση για Πολιτιστικό Κέντρο τη ψήφισαν οι κ.κ. Β. Πετρόπουλος και Μ. Ισιγώνης. Ο κ. Κ. Ροκονίδας στις προτάσεις ψήφισε «παρών».

Τέλος, κατά πλειοψηφία ορίστηκε ότι η τιµή εκκίνησης για το διαγωνισµό της µίσθωσής του θα είναι οι 3.000 ευρώ µηνιαίως, ενώ οι επισκευές θα γίνουν από τον νέο ενοικιαστή. Στην πρόταση ο µόνος που µειοψήφησε ήταν ο κ. Γ. Καρατζάς, που θεώρησε υψηλή τη τιµή εκκίνησης του ενοικίου.


Άλλα θέµατα
Ασφάλιση µαθητών

Το δηµοτικό συµβούλιο συζήτησε στη συνεδρίασή του σχετικά µε πρόταση ασφάλισης των µαθητών στα σχολεία του νησιού µας. Προσφορά έκαναν 8 εταιρείες. Σύµφωνα µε τον κ. Βλαχογιάννη µία ασφαλιστική εταιρεία είχε βρει και χορηγό για την ασφάλιση των µαθητών. Ο χορηγός είναι επιχειρηµατίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της διασκέδασης. Γι’ αυτό το λόγο η επικεφαλής της «Πάρος – ΑΞΙΑ» κ. Γρ. Πρωτολάτη ζήτησε διευκρινήσεις για το τι είδους δοσοληψίες έχει ο επιχειρηµατίας µε το Δήµο.

Ο κ. Ν. Τριβυζάς εκ µέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων Δήµου Πάρου εξέφρασε και αυτός τις επιφυλάξεις του. Καταρχάς ζήτησε να µάθει αν στο συµβόλαιο θα γινόταν αναγραφή των ονοµάτων των παιδιών και των γονέων τους. Όπως υποστήριξε, παλαιότερα σε ανάλογη περίπτωση έπαιρναν τηλέφωνα από τις ασφαλιστικές εταιρίες δήθεν για ενηµέρωση και στη συνέχεια ήθελαν να τους πουλήσουν ασφαλιστικά προϊόντα. Σηµειώνουµε ότι η συγκεκριµένη ασφαλιστική κάλυψη καλύπτει τα παιδιά από ατυχήµατα έως του ποσού των 300 ευρώ για εκτός νοσοκοµείου περίθαλψη και 650 ευρώ για εντός νοσοκοµείου περίθαλψη.

Τελικά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία συνάντηση µε το σύλλογο γονέων για να αποφασιστεί πως µπορεί να γίνει το συµβόλαιο δίχως την αναγραφή των ονοµάτων των παιδιών. Το συµβόλαιο που θα καλύψει ο χορηγός είναι αξίας 5.000 ευρώ το χρόνο. Αρνητική ήταν η κ. Πρωτολάτη, αφού όπως υποστήριξε αυτό πρέπει να γίνει µε χρήµατα του Δήµου και όχι µε χορηγό, διότι αυτό θα δηµιουργήσει εξαρτήσεις.

Προϋπολογισµός ΚΔΕΠΑΠ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισµός 2012 της ΚΔΕΠΑΠ. Το 70% σχεδόν του προϋπολογισµού της ΚΔΕΠΑΠ πηγαίνει για τη µισθοδοσία των υπαλλήλων. Αυτό αποδείχθηκε από τη συζήτηση στο δηµοτικό συµβούλιο της 12/3/2012. Ο προϋπολογισµός της ΚΔΕΠΑΠ ανέρχεται στο 1.138.450 ευρώ και εξ αυτών οι 700.000 ευρώ προορίζονται για την µισθοδοσία των υπαλλήλων. Σύµφωνα µε την πρόεδρο κ. Α. Κάγκανη στο µισθολόγιο είναι 30 άτοµα («Σπίτι της Λογοτεχνίας», Παιδικοί Σταθµοί, πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, Δηµοτική Βιβλιοθήκη γραφεία ΚΔΕΠΑΠ, Σχολή Μουσικής, και ακόµα άλλα 15 άτοµα που αµείβονται µε τιµολόγιο παροχής υπηρεσιών).

Η επικεφαλής της «Πάρος – ΑΞΙΑ» κ. Γρ. Πρωτολάτη υποστήριξε ότι απουσιάζουν οι προνοιακές δράσεις από τον προϋπολογισµό, καθώς και τα πολιτιστικά γεγονότα. Όπως υποστήριξε οι 900.750 ευρώ προορίζονται για ελαστικές δαπάνες και συµπλήρωσε: «Όπως καταλαβαίνετε αν προσθέσουµε και τις 60.000 ευρώ για τα ενοίκια, τότε όλοι καταλαβαίνουµε τι αποµένει». Ακόµα, η κ. Πρωτολάτη υποστήριξε ότι για τον αθλητισµό δεν υπάρχει καµία δράση.

Ο κ. Μ. Ισιγώνης της Κίνησης Ενεργών Πολιτών είπε: «Στον προϋπολογισµό δεν υπάρχει καµία πρόβλεψη προνιακής µορφής. Μάλλον η πλειοψηφία πιστεύει ότι δεν είναι αρµοδιότητά της…». Ο κ. Κ. Ροκονίδας της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε στρεφόµενος προς την πλειοψηφία. «Δεν µπορείτε να αντιληφθείτε τον πολιτισµό, τον αθλητισµό και τις προνοιακές ανάγκες, διότι τις βλέπετε µε διαχειριστική λογική. Δεν στηρίζετε την ερασιτεχνική δηµιουργία».

Ο δηµοτικός σύµβουλος της «Πάρος – ΑΞΙΑ» κ. Γ. Μπαφίτης υποστήριξε ότι «οι ανελαστικές δαπάνες είναι µεγάλες και γι’ αυτό δεν µπορείτε να κάνετε εκδηλώσεις». Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Α. Κάγκανη υποστήριξε ότι οι µισθοδοσίες είναι µεγάλες, αν και έγιναν προσπάθειες µείωσης εξόδων, όπως στη διαµονή των καθηγητών µουσικής. Ο δήµαρχος κ. Χρ. Βλαχογιάννης υποστήριξε ότι όλες οι δράσεις χρειάζονται χρήµατα, αλλά αυτά δεν υπάρχουν. Τελικά, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισµός.

Νέοι Πρόεδροι

Τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις των Προέδρων της Α/θµιας και Β/θµιας Σχολικής Επιτροπής Δήµου Πάρου έκαναν η κ. Μ. Χανιώτη και Ηρ. Χατζόπουλος αντίστοιχα. Όπως υποστήριξαν στις παραιτήσεις τους δεν είχαν την απαιτούµενη γραµµατειακή υποστήριξη από πλευράς Δήµου. Η κ. Γρ. Πρωτολάτη είπε ότι υφίσταται µείζον πολιτικό ζήτηµα διότι ορίστηκαν άτοµα από τον κ. Βλαχογιάννη που µετά από µικρό χρονικό διάστηµα παραιτήθηκαν, ενώ υπάλληλος που είχε οριστεί για γραµµατέας, σύµφωνα µε επιστολή, δήλωσε άγνοια του αντικειµένου.

Ο κ. Βλαχογιάννης απαντώντας είπε ότι οι Σχολικές Επιτροπές των Δήµων ξεκίνησαν από 1/1/2011 και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν υπάλληλοι που να είχαν γνώση του αντικειµένου. Τελικά, νέοι πρόεδροι διορίστηκαν ο κ. Μ. Κωβαίος στην Α/θµια Σχολική Επιτροπή και ο κ. Π. Κουτσουράκης στη Β/θµια Επιτροπή. Τέλος, σηµειώνουµε ότι οι δύο παραιτηθέντες δεν θα λάβουν καµία χρηµατική αποζηµίωση για την εργασία τους το χρονικό διάστηµα που εργάστηκαν. Σηµειώνουµε ότι, όταν διορίστηκαν, το δηµοτικό συµβούλιο είχε ψηφίσει τους µισθούς τους. Κάτι τέτοιο όµως (όπως αποδείχθηκε προ της παραίτησής τους) δεν ήταν δυνατόν να γίνει, λόγω του ότι για να δοθεί µισθός στους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών πρέπει ο προϋπολογισµός τους να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.