25η Μαρτίου: Στον «γύψο» η Αθήνα που ενθουσίασε τον Παπαδήμο | Στην επαρχία ο «γύψος» έσπασε | Δηλώσεις κομμάτων | οι μαθητές με στραμμένη την πλάτη στους πολιτικούς του μνημονίου

Στιγμιότυπο από την παρέλαση στην Πάρο


Video από Σ. Καστρουνή

Από τα σοβαρά επεισόδια στο Ηράκλειο Κρήτης,  έως τα ελάχιστα στην Αθήνα κινήθηκαν οι αντιδράσεις των πολιτών κατά  τις σημερινές παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Κοινή τους συνισταμένη η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που εμπόδιζαν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν, κυρίως, στο χώρο των επισήμων, η απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και βουλευτών αλλά και απλών πολιτών οι οποίοι δεν προσήλθαν να παρακολουθήσουν τις παρελάσεις, και, τέλος, το γεγονός ότι πολλοί μαθητές δεν έτρεψαν το κεφάλι τους προς την πλευρά των επισήμων.

Στην Πάρο, με απόφαση της δημοτικής αρχής δεν υπήρχε εξέδρα επισήμων και έτσι οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αναμείχθηκαν μέσα στον κόσμο. Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων δεν προσήλθαν στην παρέλαση της Πάρου. Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Πάρου τίμησαν τη μνήμη των αγωνιστών του 21΄με κατάθεση στεφάνου σε ξεχωριστή εκδήλωση (όχι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πάρου).

Φωτο: Από την κατάθεση στεφάνου του ΚΚΕ Πάρου

Διαβάστε όμως τι έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας:

Ηράκλειο: Γιαούρτια, αυγά και ματαίωση της παρέλασης

Οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε από τη μια πλευρά εκτόξευση γιαουρτιών, αυγών και καφέδες  και από την άλλη χρήση χημικών ματαίωσαν για πρώτη φορά στην πόλη, τη μαθητική παρέλαση 45 λεπτά μετά την έναρξή της.  Τόσο στη δοξολογία όσο και στην παρέλαση δεν παρέστη κανένας από τους βουλευτές του νομού, ενώ αποδοκιμάστηκαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης όσο και ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης.

Οι συγκεντρωμένοι απαιτούσαν να απομακρυνθούν όλα τα πολιτικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των δύο προαναφερόμενων, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε. «Δεν έφυγα από τον χώρο γιατί ήμουν υπεύθυνος για την παρέλαση και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας που ήταν εδώ για να παρελάσουν» είπε ο κ.  Κουκιαδάκης.


Λάρισα:  Τραυματίστηκε 45χρονη γυναίκα

Επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων και των αστυνομικών δυνάμεων, όταν εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της επιτροπής για το χαράτσι και της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, επιχείρησαν να περάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, προκειμένου να μπουν στον χώρο της παρέλασης, είχαμε στη Λάρισα πριν την παρέλαση. Αποτέλεσμα, ο τραυματισμός μία 45χρονης διαδηλώτριας (μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο), ενώ έγιναν δύο συλλήψεις.

Πάτρα: Συμπλοκές και χημικά

Επεισόδια είχαμε και στην Πάτρα όπου παραβρέθηκαν μόνο οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και κανένας βουλευτής.  Διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν τα κιγκλιδώματα απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην πλατεία Τριών Συμμάχων, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ  να ρίξουν χημικά και οι διαδηλωτές να απαντήσουν με μπουκάλια με νερό.

Καλαμάτα:  Χρυσαυγίτες κατά αριστερών

Μικροσυμπλοκές ανάμεσα σε Χρυσαυγίτες και πολίτες του αριστερού χώρου είχαμε στην Καλαματά με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία (προχώρησε σε μία σύλληψη) για να μην πάρει διαστάσεις το επεισόδιο.  Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα, πέρασε τελικά, αφού είχαν φύγει η επίσημοι κι αφού πρώτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές πολλών ατόμων, από τους οποίους ένας συνελήφθη.


Χανιά:  Συμπλοκές, χημικά και μία λιποθυμία

Συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και πολιτών είχαμε στα Χανιά, με αφορμή το γεγονός ότι δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση του στο χώρο της παρέλασης.  Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, με αποτέλεσμα οι πολίτες  απαντήσουν με την εκτόξευση αντικειμένων και να γίνει  προσαγωγή τριών ατόμων στην αστυνομική διεύθυνση. Μία γυναίκα που βρισκόταν στο δημοτικό κήπο των Χανίων αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.


Ένταση και σε άλλες πόλεις

Ένταση δημιουργήθηκε και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη (έγιναν πέντε προσαγωγές για προληπτικούς λόγους), την  Κόρινθο (ομάδα διαδηλωτών φώναζε αντιμνημονιακά και υβριστικά συνθήματα), την Τρίπολη, το Ναύπλιο αλλά και τον Πειραιά, ενώ στην Καλλιθέα πολίτες αποδοκίμασαν τη δημοτική Αρχή για την απόφασή της να μην πραγματοποιηθεί η παρέλαση.
Video από αποδοκιμασίες στον Π. Κουκουλόπουλο (τον εκλεκτό του Ευ. Βενιζέλου) στην πόλη που τον ανέδειξε ως δήμαρχο, την Κοζάνη:

Αντιθέτως, χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στα Τρίκαλα, στη Κέρκυρα (δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων), τη Ζάκυνθο (υπήρξε μικροένταση με Χρυσαυγίτες οι οποίοι θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο ‘Αγνωστου Στρατιώτη), την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα.

 Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Α. «Μη μου χαλάτε την σούπα…»

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί οργανωμένα από πολιτικά κόμματα και ομάδες, που δεν κατονομάζει, τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά τη διάρκεια των παρελάσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα σημειώνει ότι «πολιτικά κόμματα ή ομάδες που δεν νιώθουν την ανάγκη να σεβαστούν την εθνική γιορτή και να τιμήσουν την ιστορική μνήμη του Έθνους είναι προφανώς ανίκανες να αντιληφθούν τη σημασία της εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση και υπέρβαση της κρίσης».

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης από την πλευρά του δήλωσε «Οι μειοψηφίες, που θέλησαν να αμαυρώσουν ακόμη και τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνεγερσίας απέδειξαν – άλλη μια φορά – ότι δεν διστάζουν να κακοποιούν την εικόνα της χώρας, να προσβάλλουν την πλειονότητα των Ελλήνων και να καλλιεργούν συνθήκες διχασμού».

Β, «Και με τον Χωροφύλαξ και με τον Αστυφύλαξ»

Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει σε ανακοίνωσή της για επεισόδια στις παρελάσεις: «Οι εικόνες, τόσο της Αθήνας, όπου η στρατιωτική παρέλαση έγινε χάρη στα ΜΑΤ, όσο και του Ηρακλείου, όπου η στρατιωτική παρέλαση ακυρώθηκε λόγω μερικών δεκάδων «αγανακτισμένων», μας είναι εξίσου απωθητικές. Αμφότερες προσβάλουν τη σημερινή ημέρα τιμής και μνήμης. Δεν θέλουμε ούτε την καγκελόφρακτη δημοκρατία, ούτε το «μπάχαλο» που εξ’αντικειμένου υπονομεύει τη δημοκρατία» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

Η Δημοκρατική Συμμαχία αντέδρασε με ανακοίνωσή της στα επεισόδια όπου σημειώνει ότι: «οι παρελάσεις δεν προσφέρονται για τα διχαστικά, μικροκομματικά παιχνίδια μειοψηφιών. Είναι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που γιορτάζουν ενωμένοι οι Έλληνες και σίγουρα δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με μπάρες και ΜΑΤ».

Γ. «Η ουσία που κάνει ταμείο»

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για την «πρωτοφανή αστυνομοκρατία και δημιουργία ‘’υγειονομικών ζωνών’’ σε όλη την Ελλάδα» για την διεξαγωγή των παρελάσεων, γεγονός που πιστοποιεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, «την τεράστια απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό».

Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών χαρακτήρισε τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου: «Ντροπή για τη Δημοκρατία και προσβολή της εθνικής επετείου. Το αστυνομικό κράτος επανέρχεται την ώρα που οι κυβερνώντες αυτοχαρακτηρίζονται δημοκρατική… κυβέρνηση. Με την πράξη τους διαχώρισαν τη θέση τους από το λαό τον οποίο είναι προφανές πως αντιμετωπίζουν ως »εχθρό». Αυτοπροσδιορίστηκαν».