Υλικό από την εκδήλωση διαμαρτυρίας Πάρου – Αντιπάρου για δημόσια παιδεία και υγεία 21/3 | Η συνέχεια της διαμαρτυρίας στις 23/3 σε πλοίο της Blue Star

Φωτο: Οι διαδηλωτές πριν τον κατάπλου του πλοίου

Στις 23 Μαρτίου (12:30), σε συνέχεια των κινητοποιήσεων για υγεία και παιδεία, πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη λίγων λεπτών από εκπροσώπους των φορέων του νησιού που είχαν δράσει για τη συγκέντρωση της 21/3, στον καταπέλτη του πρωινού πλοίου της Blue Star Ferries που κατέπλευσε στο νησί μας. Οι διαδηλωτές παρέδωσαν ενημερωτικό υπόμνημα σε εκπρόσωπο του πλοίου για τους λόγους της συμβολικής κίνησης και στη συνέχεια, απομακρύνθηκαν από τον καταπέλτη και το πλοίο έφυγε κανονικά για τους προορισμούς του.
Φωτογραφία από τη στιγμή της παράδοσης του υπομνήματος

Η συμμετοχή σε αυτή τη νέα πράξη διαμαρτυρίας δεν ήταν η αναμενόμενη, αλλά «οι κοινωνικοί αγώνες δια αντιπροσώπων» είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα νησιά μας, του οποίου οι ενήλικες δεν κινητοποιούνται εύκολα.

Η εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου στην έκδοση του Σαββάτου 24 Μαρτίου 2012 δημοσιοποίησε ρεπορτάζ για την εκδήλωση διαμαρτυρίας των σχολικών κοινοτήτων Πάρου και Αντιπάρου και των φορέων των δύο νησιών, η οποία όπως είναι γνωστό πραγματοποιήθηκε στο νησί μας στις 21/3, έξω από το Κέντρο Υγείας Πάρου. Σε αυτό το ρεπορτάζ επιλέξαμε να παρουσιάσαμε τις ομιλίες των εκπροσώπων των μαθητών.
Στον ιστότοπο μας σήμερα (26/3) παρουσιάζουμε υλικό που δημοσιοποιήθηκε κατά την εκδήλωση ή και μετά την εκδήλωση από άλλους ομιλητές:


Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΡΟΥ

Ο φορέας που είχε την πρωτοβουλία για την διαμαρτυρία των φορέων της Πάρου της 21/3 δημοσιοποίησε το παρακάτω κείμενο:
«Την Τετάρτη 21-03-12 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Πάρου για θέματα Υγείας και Παιδείας, που οργάνωσε Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ, με την καθολική συμμετοχή των σχολείων της Πάρου και της Αντιπάρου αλλά και φορέων, συλλόγων, σωματείων και απλών πολιτών των δύο νησιών.

Ως ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε πρωτίστως τα παιδιά που έδωσαν το παρόν με την δυναμική τους παρουσία και έπειτα όλους τους άλλους που όχι μόνο παρευρέθηκαν σε αυτή την εκδήλωση αλλά και βοήθησαν ο κάθε ένας με τον τρόπο του στην έκβαση της μεγάλης αυτής εκδήλωσης για τα δεδομένα της Πάρου και της Αντιπάρου.

Ακόμη, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζομένους που συμμετείχαν κάνοντας στάση εργασίας, θυσιάζοντας έτσι ένα σημαντικό μέρος από το ημερομίσθιό τους στις τόσο δύσκολες μέρες που περνάνε».

Παρέμβαση της «Πάρος ΑΞΙΑ» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 21ης  ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Ο συνδυασμός του δημοτικού συμβουλίου «Πάρος ΑΞΙΑ» δημοσιοποίησε την ομιλία της επικεφαλής του κ. Γρ. Πτωτολάτη, όπως την εκφώνησε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 21/3 για παιδεία και υγεία σε Πάρο και Αντίπαρο. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Σήμερα η παρουσία όλων μας επιβεβαιώνει ότι καταργούμε συμβολικά τις διαχωριστικές μας γραμμές και ενώνουμε τις φωνές μας. Βάζουμε μπροστά το συμφέρον των κατοίκων του νησιού. Προτάσσουμε ως κυρίαρχη επιδίωξή μας την ποιότητα ζωή μας  και αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων:
Α) Για την Υγειονομική Θωράκιση του νησιού και
Β) Την βελτίωση της Παρεχόμενης Παιδείας

ΚΑΙ ΑΥΤΑ αγαπητοί μου συμπολίτες  δεν αποτελούν  ένα ξύλινο σύνθημα, αλλά ΠΡΑΞΗ, γιατί  πέρα και από πάνω απ’ όλα  αποτελούν  επιτακτική μας  ανάγκη. Ανάγκη για την επιβίωσή μας στον τόπο μας. Δεν θέλουμε άλλες χαμένες πατρίδες.

Εμείς δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε! Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί άλλο. Η τοπική μας κοινωνία δεν ανέχεται πλέον άλλες αναβολές εμπαιγμούς, υποσχέσεις  και καθησύχαση από τους ανεύθυνους –υπεύθυνους. Θα πρέπει  επιτέλους να γίνει  κατανοητό τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Δημοτική Αρχή ότι δεν μπορούν να παίζουν άλλο πια με την υγεία και την παιδεία  των κατοίκων της Πάρου. Οι δικαιολογίες περί αναρμοδιότητας του Δημάρχου Πάρου πρέπει σήμερα να λάβουν τέλος.
Ως εδώ  και μη παρέκει. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι».

Οι δικαιολογίες αναρμοδιότητας θα πρέπει να μετατραπούν σε  διαρκείς, διεκδικήσεις, καταγγελίες  του συστήματος, για  να έχουν  άμεσο  αποτέλεσμα. Είναι  όλοι τους συνυπεύθυνοι για το επίπεδο και την κατάντια των παροχών  υγείας και παιδείας στο νησί μας. Δεν μπορεί τις προηγούμενες δεκαετίες το Κ.Υ Πάρου να διέθετε δύο (2) παιδιάτρους, γυναικολόγο, ορθοπεδικό και σήμερα τα παιδιά μας να μένουν χωρίς εμβολιασμούς.

Δεν μπορεί η γειτονική μας Αντίπαρος να τα έχει καταφέρει και διαθέτει ασθενοφόρο όλο το 24ωρο και η Πάρος να μένει χωρίς ασθενοφόρο και εκπαιδευμένους διασώστες ΕΚΑΒ  για 20-35 βάρδιες το μήνα. Δεν γίνεται άλλο το Κ.Υ Πάρου να στηρίζεται μόνο στον υπερβάλλοντα ζήλο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών και όλων των νοσηλευτριών, των διασωστών και λοιπών εργαζομένων του.

Δεν μπορεί τα επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής σε νοσοκομεία των Αθηνών εν έτη 2012  να μεταφέρονται στη Σύρο με ψαροκάικα επιβαρύνοντας τον έλληνα φορολογούμενο με χιλιάδες ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το Βελέντζειο Ιδρυμα Πάρου διαθέτει δωρεάν στο  Κ.Υ Πάρου σε 24ωρη ετοιμότητα, το ασθενοφόρο αεροπλάνο του, που είναι πιστοποιημένο για διακομιδές ασθενών.

Δεν μπορεί μελέτες ενταγμένες σε προγράμματα των απαραίτητων έργων υποδομής του Νέου Γυμνασίου Παροικιάς και του 2ου Δημοτικού και εγγεγραμμένες πιστώσεις, εδώ και δεκαπέντε μήνες να μην προχωρούν με ευθύνη της Δημοτικής  και Περιφερειακής Αρχής  και να παραμένουν στα αζήτητα. Δεν μπορεί τα σχολεία μας να μην έχουν καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Δεν μπορεί τα βιβλία να έρχονται στα Σχολεία μας τον Φεβρουάριο μήνα.

Σήμερα όλοι μαζί ενωμένοι φορείς δημοτικές παρατάξεις, πολίτες, μαθητές και μαθήτριες, θέτουμε ενώπιον των ευθυνών τους την Κυβέρνηση και τα κόμματα, απαιτώντας ειδική μέριμνα και ειδικές πολιτικές για τα νησιά μας και την Πάρο και την Αντίπαρο. Σήμερα όλοι μαζί  με μια φωνή  λέμε.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ!

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

 • Άμεση κάλυψη κενής θέσης παιδιάτρου.
 • Συνεχής 24ωρη λειτουργία του παραρτήματος ΕΚΑΒ Πάρου και κάλυψη του νησιού μας με ασθενοφόρο και εκπαιδευμένους διασώστες του ΕΚΑΒ.
 • Άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
 • Άμεση πρόσληψη ορθοπεδικού και αναισθησιολόγου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 • Κατασκευή Νέου Γυμνασίου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς που ήδη  έχουν δρομολογηθεί.
 • Πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των σχολείων όλων των βαθμίδων με εκπαιδευτικούς.
 • Έγκαιρη διανομή των βιβλίων. Διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων από την Δημοτική Αρχή και την Κυβέρνηση για την λειτουργία των σχολικών επιτροπών Α/βαθμιας και B/θμιας εκπαίδευσης.
 • Βελτίωση όλων των κτιριακών υποδομών των σχολείων του νησιού.

Σήμερα  από εδώ από το ΚΥ Πάρου ξεκινάει ο δίκαιος αγώνας μας, που  πρέπει να κλιμακωθεί και να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα. Ας μην εφησυχάζουν λοιπόν  όσοι νομίζουν πως αυτή τρικυμία θα πνίξει την αγωνία και τον πόνο μας στα νερά του Αιγαίου. Σήμερα εδώ ο Παριανός λαός με την παρουσία του στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΛΕΕΙ ΟΧΙ στις πολιτικές της Κυβέρνησης που υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και παιδείας.
ΛΕΕΙ ΟΧΙ στους ανίκανους και αναποτελεσματικούς διαχειριστές της τοπικής και κεντρικής εξουσίας.
Εμείς ως ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΑ μακριά από πάσης φύσεως σκοπιμότητες και υστεροβουλίες, μένουμε καθαροί ανεξάρτητοι και αμετακίνητοι στην υπεράσπιση των αιτημάτων μας.
Δεν επαιτούμαι. Απαιτούμε λύσεις και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

 • ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ.
 • ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από το συντονιστικό δράσης σε Πάρο και Αντίπαρο του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση που ακολουθεί σχετικά με την διαδήλωση των φορέων της Πάρου για Παιδεία και Υγεία στις 21/3:

«Η Πάρος που αντιστέκεται

Με δυναμικό και αγωνιστικό τρόπο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Πάρου και Αντιπάρου διατράνωσαν τη θέλησή τους να αντισταθούν στη νέα βαρβαρότητα που φέρουν τα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και να ανατρέψουν την τροϊκανή κυβέρνηση. Η κοινωνία της Πάρου – Αντιπάρου, με τη συμμετοχή και το πάθος στη μεγάλη συγκέντρωση (21/3), εκφράζει την αγανάκτηση και καθολική αντίθεσή της στη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και Υγείας.
Άνθρωποι, που ξεκινούν από διαφορετικούς δρόμους, μπορούν να συγκλίνουν και  σε ένα ορμητικό ποτάμι, το οποίο, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να σαρώσει στο διάβα του το«παλαιό καθεστώς» με τις μνημονιακές– νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί σε βάρος των εργατολαϊκών στρωμάτων.

Κλέβουν το μέλλον των νέων

Η κυβέρνηση ξεπουλάει τη χώρα και με το μνημόνιο στην Παιδεία ξεπουλάει και το μέλλον της. Στην εκπαίδευση, τελειώνει το διδακτικό έτος και τα σχολεία δεν έχουν έρθει όλα τα βιβλία. Η «λύση» με τις φωτοτυπίες μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί από τους μαθητές και τις χειμαζόμενες οικογένειές τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται αποφασιστικά στην πολιτική για την εκπαίδευση, που υπονομεύει συστηματικά τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.  Δηλώνει ξεκάθαρα την άρνησή του στις «λύσεις»που προάγουν τα συμφέροντα της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκπαίδευση της αμάθειας, τον αυταρχισμό. Είναι σταθερά υπέρ της ποιοτικής αναβάθμισης της Παιδείας και αυτή η αναβάθμιση μόνο ως Δημόσια, δωρεάν και δημοκρατική μπορεί να υπάρξει.

Αγωνίζεται μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία για την λύση των προβλημάτων που χρονίζουν(ανέγερση νέου Γυμνασίου Παροικιάς, κτιριακή επέκταση 2ου Δημοτιού, κλπ) που αντιμετωπίζουν τα σχολεία των νησιών μας.

 

Ένα μέλλον χωρίς δημόσια υγεία ξημερώνει…

Στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στα χαράτσια και στη φορομπηχτική πολιτική (αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων, κλπ) προστίθεται και η «κατάργηση» ουσιαστικά του κοινωνικού κράτους και της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης. Με δικαιολογία το φαγοπότι στον τομέα της Υγείας που οι ίδιες οι κυβερνήσεις επέτρεψαν και εξέθρεψαν, με τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις γκρεμίζουν τις δομές της δημόσιας υγείας.

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών που παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΕΟΠΠΥ)επιτείνει τα προβλήματα. Με τον μνημονιακό ΕΟΠΠΥ επιχειρούν να στριμώξουν 9,5εκατομμύρια ασφαλισμένους σ’ ένα αν επαρκέστατο σύστημα και να περικόψουν ακόμη περισσότερες παροχές για τους ασφαλισμένους. Κλείνουν νοσοκομεία, περιορίζουν κλίνες, υποστελεχώνουν και διαλύουν τα Κέντρα Υγείας, περιορίζουν ή καταργούν μια σειρά ιατρικών εξετάσεων,«κουρεύουν» τα ασφαλιστικά Ταμεία οδηγώντας τους αδύναμους οικονομικά σε αδιέξοδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για:

Δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους όσοι ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβών για τους εργαζόμενους. Ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με οικογενειακούς γιατρούς, με Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα, για ευχερή και έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών στους γιατρούς και στις υπηρεσίες υγείας.

 

Η κοινωνία καταλαβαίνει και αντιδρά

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αποσκοπούν στο να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κρίση που το ίδιο προκάλεσε φορτώνοντας τις ζημιές στις πλάτες του κόσμου της εργασίας. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η ολιγαρχία του χρήματος χρησιμοποιεί τις κυβερνήσεις των μνημονίων για να φορέσουν με το ζόρι στον κόσμο της εργασίας το κοστούμι που η ολιγαρχία έχει ήδη ραμμένο. Καταλαβαίνει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλονται υπηρετούν την    αναδιάρθωση του κεφαλαίου. Αντιλαμβάνονται ότι στόχος τους είναιη διαμόρφωση καθεστώτος εργασιακού Μεσαίωνα, η δημιουργία ενός «επιχειρησιακού τοπίου» κινεζοποιημένης εργασίας, με ένα τεράστιο εφεδρικό στρατό ανέργων, ώστε σ’ αυτό το καταστραμμένο τοπίο, μαζί με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, να διασφαλίσουν την κερδοφορία της ολιγαρχίας του χρήματος και στην περίοδο της κρίσης. Προνοούν για την εύρυθμη λειτουργία των μελλοντικών επενδύσεων των Μεγάλων αφεντικών τους. Για μας προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες των ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα των δανειστών. Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη.

Κλέβουν τα λεφτά μας, τη ζωή μας, το μέλλον μας

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μετράνε στο πετσί τους το κόστος της κρίσης όχι μόνο με όρους χρηματικής απώλειας, αλλά κυρίως με όρους ζωής, επιβίωσης, προσωπικής αξιοπρέπειας. Οι κυβερνήσεις της ολιγαρχίας που γλέντησαν χυδαία τη χώρα, τώρα θέλουν με απίστευτης ωμότητας ανθρωποφαγία να πληρώσουμε το τίμημα των οργίων τους. Ζητάνε να πληρώσουμε με την ίδια τη ζωή μας.

Η μνημονιακή πολιτική εξουσία, οι καναλάρχες και οι πληρωμένοι «μεγαλοδημοσιογράφοι» τους προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας, να φοβίσουν όσους έχουν αγανακτήσει με την πολιτική τους, με τα φοβικά αδιέξοδα και διλήμματα στα οποία τους ωθούν, και επιχειρούν να σπάσουν τα δεσμά που τόσα χρόνια τους έδεναν μαζί τους.

Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση στην Παροικιά δείχνει το δρόμο. Εδώ και τώρα πρέπει να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο Παιδείας και Υγείας, ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα ανατρέψει τα Μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.


Ο χαιρετισμός του επικεφαλής της παράταξης
«Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου» Κ. Ροκόνίδα
στη συγκέντρωση για παιδεία και υγεία

Και από τον τρίτο συνδυασμό της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Πάρου δημοσιοποιήθηκε η ομιλία του επικεφαλής του Κ. Ροκονίδα, όπως εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της διαμαρτίας στις 21/3.

«Παιδιά χωρίς σχολειά, βιβλία, εκπαιδευτικούς και χώρους δραστηριοτήτων. Μικροί και μεγάλοι χωρίς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, απαραίτητο υγειονομικό υλικό, προσωπικό του ΕΚΑΒ. Όσοι και όποιοι λένε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από μόνα τους δίνοντας υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, λένε συνειδητά ψέματα για  μην εισπράξουν την οργή μας.

Λέει ψέματα ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Σύρας.
Λέει ψέματα ο περιφερειακός διευθυντής Β’ θμιας Εκπ/σης.
Λένε ψέματα οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας.
Λέει ψέματα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και ο καθένας τους χωριστά.
Λένε ψέματα και όσοι δείχνουν να κατανοούν τα προβλήματα στα λόγια αλλά στη πράξη εκτελούν πιστά τις εντολές των πολιτικών τους αφεντικών.

Αυτό που εισπράττουμε στην υγεία και τη παιδεία είναι το τίμημα της επίθεσης που δέχεται η πλειοψηφία του λαού και η νεολαία μας, σε όλη της εκφράσεις της ζωής τους. Ζούμε σε δόσεις την επιστροφή στο μεσαίωνα. Ανεργία, αναδουλειά, εργασιακές σχέσεις, μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές,  ασφάλιση.

Στύβουν κυριολεκτικά τις κοινωνικές δαπάνες, επιβάλουν περικοπές και μειώσεις, χαράτσια και νέους φόρους, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη μιας χούφτας και τις δόσεις των τοκογλύφων δανειστών. Χτες ψηφίστηκε στη βουλή η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις που εξασφαλίζει στους δανειστές 110 και στους «έχοντες» τα άλλα 20, ενώ καταδικάζει τη πλειοψηφία του λαού στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη δυστυχία για πάνω από 30 χρόνια. Μην έχουμε αυταπάτες. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με καθημερινά θύματα  τα λαϊκά δικαιώματα και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, με θύματα τα παιδιά μας και τα όνειρα τους. Αν δεν πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, αν δεν  βρεθούμε στους δρόμους εμείς, τα υπόλοιπα νησιά, η Στερεά, η Ήπειρος όλη η Ελλάδα μέρα με τη μέρα θα μετράμε και νέες απώλειες.

Σήμερα δεν πρέπει να είναι μέρα εκτόνωσης του θυμού και της αγανάκτησης μας.
Σήμερα πρέπει να είναι μέρα διαμαρτυρίας και η αρχή του αγώνα μας ενάντια σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι με σκυφτό το κεφάλι θα αποδεχτούμε την καταστροφική τους πολιτική που στέλνει τα νησιά μας δεκαετίες πίσω. Εμπρός λοιπόν να διεκδικήσουμε αυτά που είναι δικαίωμα μας, αυτά που μας ανήκουν:

 • Αποκλειστικά Δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αποκλείει κανένα, με υποδομές, βιβλία και προσωπικό που μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια.
 • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το Κέντρο Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».


Video Σ. Καστρουνής