Δηλώσεις Θ.Δρίτσα για την απεργία ΠΝΟ και τα προβλήματα στα νησιά | …και μία πρόταση

Ο βουλευτής Πειραιά και νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ο οποίος πολλές φορές έχει αναδείξει θέματα των Κυκλάδων στην Βουλή (και της Πάρου), αφού το κόμμα μέχρι σήμερα δεν έχει βουλευτή στις Κυκλάδες, εχθές (19/3) δημοσιοποίησε μία δήλωση του για την απεργία των ναυτικών. Στο πρώτο σκέλος της που δεν δημοσιεύουμε για λόγους συντομίας, αναφέρεται σε εκείνα που κινδυνεύουν να χάσουν  ή και χάνουν οι ναυτικοί από τις πολιτικές της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών το ταμείο τους, τον τομέα υγείας του ασφαλιστικού τους φορέα, αλλά και εργασιακά δικαιώματα, όπως το ότι δεν υπάρχει υπογεγραμμένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος εις βάρος των ναυτικών στις σχέσεις τους με τους ιδιοκτήτες πλοίων. Περισσότερο ενδιαφέρον όμως έχει το δεύτερο μέρος των δηλώσεων Θ. Δρίτσα που αναφέρεται στα προβλήματα των νησιωτών από την απεργία:

«Ο αγώνας των ναυτικών θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και τη συνδυασμένη επικοινωνιακή επίθεση Κυβέρνησης και Μ.Μ.Ε., που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ανάγκες των παραγωγών ευπαθών προϊόντων. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας και την κατανόησή μας προς τους χρήστες των ακτοπλοϊκών μεταφορών και τους παραγωγικούς κλάδους, όπως οι αγρότες της Κρήτης, που υφίστανται και αυτοί δύο χρόνια τώρα τις συνέπειες της κρίσης και αυτές τις μέρες τις συνέπειες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών. Όλοι καταλαβαίνουμε όμως ότι ο κοινός ένοχος είναι η κυβερνητική πολιτική. Όλοι άλλωστε θυμόμαστε την αμέριστη συμπαράσταση των ναυτικών στους αγρότες της Κρήτης, όταν αυτοί ανέβηκαν με τα τρακτέρ τους στο λιμάνι του Πειραιά. Οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι ναυτικοί έχουν πολλές δυνατότητες και τρόπους συνεννόησης, συνεργασίας και συμμαχίας. Όλοι μαζί, κοινός αγώνας ενάντια στη διάλυση της παραγωγής και της εργασίας που φέρνει η τρόικα και οι κυβερνητικοί υπηρέτες της. Αν οι ναυτικοί δικαιωθούν όλοι θα ωφεληθούν».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ: Γιατί δεν κάνουν λειτουργική κατάληψη στα πλοία της ακτοπλοΐας οι αγρότες και επαγγελματίες των νησιών. Να λειτουργούν τα πλοία κανονικά εις όφελος μόνο των πολιτών των νησιών και των εργαζομένων στα πλοία (δηλαδή με χαμηλά εισιτήρια, χωρίς απόδοση φόρων και κερδών στις εταιρείες), για όσο καιρό η εργοδοσία στα πλοία και η κυβέρνηση δεν επιλύουν τίμια τα προβλήματα στη ναυτιλία και στα νησιά (αγροτική παραγωγή, υγεία, παιδεία κλπ)

Κ.Ν. Δραγάτης