Τίτλοι τέλους για ΕΚΕΜΕΛ | Νέα αρχή για το «Σπίτι της Λογοτεχνίας»;

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 3 Μαρτίου 2012

Η εφηµερίδα µας πριν δύο εβδοµάδες παρουσίασε την είδηση ότι το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας) πρόκειται να κλείσει εντός των προσεχών ηµερών ελέω µνηµονίου και κινδυνεύει άµεσα η συνεργασία που υπάρχει µεταξύ του οργανισµού και του Δήµου Πάρου για το «Σπίτι Λογοτεχνίας» των Λευκών. Έτσι, µία ιδέα που ξεκίνησε επί εποχής δηµαρχίας Γιάννη Ραγκούση µε στόχο την προσέλκυση λογοτεχνών απ’ όλο τον κόσµο στην Πάρο, κινδύνεψε να µην συνεχίσει.

Θυµίζουµε, ότι το ΕΚΕΜΕΛ έχει σύµβαση µε το Δήµο για να διαχειρίζεται…

…το «Σπίτι της Λογοτεχνίας» δηλαδή όλες τις αιτήσεις διαµονής, τα σεµινάρια, τις διοργανώσεις κλπ. Τέλος, από το «Σπίτι της Λογοτεχνίας» στις Λεύκες πέρασαν δεκάδες προσωπικότητες όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί και κάποιες απ’ αυτές έχουν παγκόσµια ακτινοβολία στον κόσµο των γραµµάτων.

Τα εσωτερικά του ΕΚΕΜΕΛ

Το πλέον αστείο της υπόθεσης µε το κλείσιµο του ΕΚΕΜΕΛ είναι ότι θα έφτανε µία ετήσια χορηγία µερικών χιλιάδων ευρώ για να συνεχίσει το έργο του, όπως λέγουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα οικονοµικά του.

Όµως, σε κείµενα που δηµοσιοποιήθηκαν στις 16/2 σε Αθηναϊκά µέσα η πρώην διευθύντρια του ΕΚΕΜΕΛ και νυν υπεύθυνη για την εκκαθάρισή του κ. Ελένη Ζέρβα, δέχθηκε µία άνευ προηγουµένου επίθεση κυρίως από καθηγητές µεταφραστές. Ο κύριος λόγος, σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΕΚΕΜΕΛ, ήταν ότι οι καθηγητές µεταφραστές δεν προσελήφθησαν στο «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Μετάφρασης» στο οποίο όπως υποστηρίζουν διευθύντρια θα είναι η κ. Ζέρβα. Στην επίθεσή τους ενέπλεξαν και το «Σπίτι της Λογοτεχνίας» στις Λεύκες, λέγοντας: «Στη νέα εργασία της η κ. Ζέρβα θα πάρει µαζί της, ως προίκα, ό,τι έχει αποµείνει από το ψαχνό του ΕΚΕΜΕΛ, όπως τους δύο ξενώνες, στην Πάρο και στην Κρήτη, τα βραβεία µετάφρασης, τα συνέδρια, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Απηλιώτης», το οποίο έχει κατοχυρώσει (!) στο όνοµά της».

Έτσι, η κ. Ελ. Ζέρβα αναγκάστηκε να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον της, λέγοντας καταρχήν ότι από τον Νοέµβριο του 2011 το ΕΚΕΜΕΛ είχε πάψει να αντεπεξέρχεται στις οικονοµικές του υποχρεώσεις, καθώς είχαν εξαντληθεί οι οικονοµικοί του πόροι.

Σε ό,τι αφορά το «Σπίτι της Λογοτεχνίας» η κ. Ζέρβα δήλωσε: «Όσον αφορά στους ξενώνες, δεν τέθηκε θέµα στην Συνέλευση ότι θα «περιέλθει στους δήµους Πάρου και Μαλίων η διαχείριση των δύο ξενώνων». Οι ξενώνες ανήκαν πάντοτε στους δήµους και οι δήµοι διαχειρίζονταν τους ξενώνες. Το ΕΚΕΜΕΛ είχε µια σύµβαση συνεργασίας και υποστήριξης των προγραµµάτων των δήµων αυτών. Κατά τη Γ.Σ. δεν προέκυψε ότι υπήρχε φορέας που θα µπορούσε να εξακολουθήσει την συνεργασία που πρόσφερε το ΕΚΕΜΕΛ στους οικείους δήµους σχετικά µε τους ξενώνες».

Με λίγα λόγια η κ. Ζέρβα είπε ότι ενόψει της παύσης λειτουργίας του ΕΚΕΜΕΛ, κανείς δεν ασχολήθηκε για το πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι ξενώνες. Προσπάθησε να προσπεράσει την αδιαφορία, αντιπαραβάλλοντας το αυτονόητο επιχείρηµα, ότι οι δύο ξενώνες ανήκουν στους Δήµους και όχι στο ΕΚΕΜΕΛ. Ακόµα, µε τον πιο επίσηµο τρόπο είπε ότι δεν προέκυψε φορέας που θα µπορούσε να εξακολουθήσει τη συνεργασία. Δηλαδή, τέλος το «Σπίτι Λογοτεχνίας» τουλάχιστον, όπως το ξέραµε ως πριν λίγους µήνες µε το ΕΚΕΜΕΛ.

Το «αύριο»

Μία µεγάλη «πόρτα» εξωστρέφειας κινδύνεψε να την χάσει το νησί µας. Μπορεί να έκλεισε το ΕΚΕΜΕΛ, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόµενοι.
Σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ σοβαρούς λογοτεχνικούς φορείς και κάποιες προτάσεις έχουν φτάσει στην Πάρο, ενώ αναµένονται και άλλες τις αµέσως προσεχείς ηµέρες. Αυτό που πρέπει να εξετάσει σοβαρά πλέον το δηµοτικό συµβούλιο πριν αποφασίσει µε ποιους θα συνεργαστεί στο µέλλον είναι το µεγαλύτερο κατά το δυνατόν κέρδος που µπορεί να αποκοµίσει µε τη διαφήµιση του νησιού µέσω αυτής της δράσης.