Μία κατάληψη | δυο αστυνόµοι | πολλές αντιδράσεις
Φώτο την ώρα του επεισοδίου
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 3 Μαρτίου 2012


Οι εργαζόµενοι του Δήµου Πάρου στις 29/2 σύµφωνα µε ανακοίνωσή τους διαδήλωσαν «ενάντια στη νέα δανειακή σύµβαση και τα βάρβαρα µέτρα του νέου µνηµονίου». Όλα πήγαιναν καλά και ειρηνικά στην κατάληψη του Δηµαρχείου και υπήρχε µεγάλη συµµετοχή. Όµως λίγη ώρα µετά την έναρξη της κατάληψης έκαναν την εµφάνισή τους δύο αστυνοµικοί. Όπως ανέφεραν συνδικαλιστές δηµοτικοί υπάλληλοι, οι δύο αστυνοµικοί πήγαν και κάθισαν στον καναπέ του χώρου υποδοχής, έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δηµοτικού Συµβουλίου Πάρου και απαγόρευσαν στους υπάλληλους να κλείσουν την πόρτα λέγοντας…

…«όσο είµαστε εδώ, δεν κλείνετε την πόρτα µε τίποτα». Έτσι, άρχισαν οι διαξιφισµοί µεταξύ αστυνοµικών και εργαζοµένων του Δήµου. Στο χώρο πολύ γρήγορα πρόστρεξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ του νησιού µας, καθώς και ο δηµοτικός σύµβουλος κ. Μ. Ισιγώνης. Στη συνέχεια, άρχισε ένας νέος κύκλος αντεγκλήσεων και οι εργαζόµενοι ειδοποίησαν τηλεφωνικά το Εργατικό Κέντρο και την Οµοσπονδία τους. Συγχρόνως, έκαναν καταγγελίες για το γεγονός σε τοπικά ΜΜΕ, αλλά και της Αθήνας. Η ένταση άρχισε να κορυφώνεται και οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή στους αστυνοµικούς για το ποιος τους κάλεσε και τι ήθελαν µέσα στο δηµαρχείο. Μετά οι εργαζόµενοι πήραν τηλέφωνο τον Διοικητή του Αστυνοµικού Τµήµατος Πάρου. Σύµφωνα µε την ιστοσελίδα της δηµοτικής παράταξης της µειοψηφίας «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου» ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Εργαζόµενοι: «Γιατί βρίσκονται µέσα στο κτίριο οι Αστυνοµικοί;». Αστυνοµία: «Και αν κάνει µήνυση ο Δήµαρχος;». Εργαζόµενοι: «Υπάρχει κάτι τέτοιο;». Αστυνοµία: «Όχι». Εργαζόµενοι: «Τότε, να τους πείτε να φύγουν».

Στη συνέχεια του τηλεφωνήµατος ξεκίνησε νέος κύκλος διαµαρτυριών των εργαζόµενων στον Δήµο Πάρου κατά των δύο αστυνοµικών. Κάτω απ’ αυτή την πίεση οι αστυνοµικοί αποχώρησαν.


Η
επίσηµη εκδοχή

Η εφηµερίδα µας µετά την αποχώρηση των αστυνοµικών επικοινώνησε µε τον επικεφαλής ενηµέρωσης τύπου της Γενικής Αστυνοµικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου κ. Πέτρο Βασιλάκη, για να µας εξηγήσει την παραπάνω εµπλοκή της αστυνοµίας.

Ο κ. Βασιλάκης (επειδή είχαν περάσει λίγα λεπτά της ώρας από το συµβάν) δεν γνώριζε τίποτα και µας απάντησε ότι θα ενηµερωθεί και θα µας απαντήσει το συντοµότερο. Κάτι που έγινε µέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Όπως µας εξήγησε, οι αστυνοµικοί είναι υποχρεωµένοι να παρακολουθούν διακριτικά κάθε συγκέντρωση που γίνεται προκειµένου να υπάρχει έλεγχος της κατάστασης. Όταν του είπαµε «ότι υπάρχουν κάποιες µαρτυρίες οι οποίες ανάφεραν πως δεν ήταν διακριτική η παρουσία των αστυνοµικών, αφού κάθισαν µε τις στολές τους και εµφανή τον οπλισµό τους στο πλέον κεντρικό σηµείο του κτιρίου» ο κ. Βασιλάκης µας απάντησε ότι «ίσως δεν έκαναν καλό χειρισµό της υπόθεσης». Στη συνέχεια, τον ρωτήσαµε αν κλήθηκαν να πάνε στο κτίριο της κατάληψης από πολιτικά πρόσωπα ή ιδιώτες. Ο κ. Βασιλάκης απάντησε αρνητικά και είπε ότι η παρουσία τους µέσα στο χώρο του δηµαρχείου µπορεί να ήταν αυτόβουλη.


Τα ερωτηµατικά

Η παρουσία των αστυνοµικών στο δηµαρχιακό κτίριο έχει προκαλέσει πολλά ερωτηµατικά, αλλά κυρίως έριξε λάδι στη φωτιά. Ελάχιστοι στο νησί θα θυµούνταν αυτή την κατάληψη αν δεν υπήρχε το επεισόδιο µε τους αστυνοµικούς.

Ποιος κάλεσε την αστυνοµία και αν δεν την κάλεσε κανείς, ποιος ο λόγος να µπουν µέσα σ’ ένα υπό κατάληψη κτίριο οι αστυνοµικοί; Οι εποχές που περνάµε πρέπει να βάζουν όλους σε υποψίες, αλλά κυρίως όλοι πρέπει να γνωρίζουν (ειδικά η πλευρά της αστυνοµίας) ότι δεν θέλει και πολύ να ανάψει το φυτίλι σε µία συγκέντρωση απεργών.

Από την άλλη, όση ώρα γίνονταν αυτά ο µεγάλος απών ήταν ο δήµαρχος του νησιού µας κ. Χρ. Βλαχογιάννης. Όπως δήλωσε στη συνέχεια, δεν είχε αντιληφθεί ότι γινόταν κατάληψη του κτιρίου και ότι ενηµερώθηκε από τους αστυνοµικούς! Ο κ. Βλαχογιάννης θα µπορούσε από την πρώτη στιγµή να αποτρέψει την παρουσία των αστυνοµικών. Πιο περίεργο όµως φαντάζει το γεγονός ότι στις τηλεφωνικές δηλώσεις που βγήκε να κάνει άρον – άρον λίγο πριν τα µεσάνυχτα της 29/2 (µετά τη θύελλα ανακοινώσεων κοµµάτων και δηµοτικών συνδυασµών), ο κ. Βλαχογιάννης σ’ αυτό που επέµενε ήταν να λέει ότι εκείνος δεν ήρθε ποτέ σε επαφή µε την αστυνοµία. Όµως το ζητούµενο δεν ήταν το ποιος ήρθε σε επαφή µε την αστυνοµία και ποιος τους κάλεσε, αλλά γιατί αφέθηκαν τα αστυνοµικά όργανα να κόβουν βόλτες µέσα στην καρδιά της κατάληψης σε δηµοτικό κτήριο που είχε αναγγελθεί από τις προηγούµενες µέρες από την ΠΟΕ – ΟΤΑ, και κανένα δικαστήριο στη χώρα δεν την είχε κηρύξει «παράνοµη ή καταχρηστική». Ο κ. Βλαχογιάννης µε τον τρόπο που ενήργησε αποδείχθηκε γι’ άλλη µία φορά ότι δεν µπόρεσε να αποτρέψει ένα δυσάρεστο πολιτικό γεγονός που έγινε µόλις λίγα µέτρα µακριά από το γραφείο του!

Τέλος, το τι ακριβώς έγινε και πως οι αστυνοµικοί πήγαν στην κατάληψη είναι κάτι που δεν τελείωσε την περασµένη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου. Όπως µας είπε τηλεφωνικά ο γραµµατέας του ΚΚΕ Πάρου κ. Σωτήρης Χουλιάρας «αν δεν υπάρχει απάντηση στο δελτίο τύπου που εκδώσαµε µε τις ερωτήσεις που θέσαµε, υπάρχει και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος». Ο κ. Χουλιάρας σαφώς είπε δηλαδή, ότι το θέµα θα το φέρει προς ερώτηση το κόµµα του στη Βουλή.


Οι ανακοινώσεις

Για το θέµα εξέδωσαν ανακοινώσεις τοπικές οργανώσεις κοµµάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), συνδικαλιστές (εργαζόµενοι στον Ο.Τ.Α. Πάρου – Αντιπάρου) και η δηµοτική παράταξη «Πάρος – ΑΞΙΑ». Τα κυριότερα σηµεία των ανακοινώσεων έχουν ως εξής:
ΚΚΕ Πάρου: «[…] Τι δουλειά είχαν οι αστυνοµικοί στο Δηµαρχείο; Ποιός έδωσε εντολή για την εκεί παρουσία τους; Δέχθηκε η Αστυνοµία τηλέφωνο για να συνδράµει µε την παρουσία της στο χώρο εκδήλωσης της διαµαρτυρίας των εργαζοµένων και αν ναι, από ποιόν; Τα αστυνοµικά όργανα ενήργησαν µε δική τους πρωτοβουλία;

Τι απ’ όλα τα παραπάνω ισχύει, κάποιοι πρέπει να δώσουν µια πειστική απάντηση, τόσο στους εργαζόµενους του Δήµου, αλλά και σε ολόκληρη την παριανή κοινωνία. Θα περιµένουµε µε µεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση».
ΣΥΡΙΖΑ Πάρου – Αντιπάρου: «[…]Δεν ξέρουµε ακόµα ποιος κάλεσε την Αστυνοµία, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ειρηνική, τρίωρη στάση εργασίας του προσωπικού. Ξέρουµε όµως που αποσκοπούσε. Να περάσει κλίµα τροµοκρατίας, να στείλει µήνυµα αυταρχισµού.

Οι εργαζόµενοι  βιώνουν καθηµερινά τη βία της ανεργίας της φτωχοποίησης,  της απαξίωσης. Δεν έχουν πλέον κάτι να φοβηθούν. Σήµερα έπεσαν µάσκες. Φάνηκαν προσωπεία. Αντιµετωπίζουν την αγωνία των εργαζοµένων µε τροµοκρατία. Η απάντηση θα είναι όµως ακόµα πιο ξεκάθαρη».

Σύλλογος εργαζοµένων ΟΤΑ Πάρου – Αντιπάρου: «[…]Καταγγέλλουµε την παρουσία οργάνων της Ε.Λ.Α.Σ., µέσα στο χώρο του Δηµαρχείου κατά την διάρκεια της κατάληψης που πιστεύουµε ότι αποσκοπούσε στον εκφοβισµό των εργαζοµένων. Τέτοιου είδους συµπεριφορές παραπέµπουν σε άλλες εποχές».
Πάρος – ΑΞΙΑ: «[…]Η Δηµοτική Παράταξη «Πάρος – ΑΞΙΑ» καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός και στηρίζει τους εργαζόµενους του Δήµου Πάρου στις κινητοποιήσεις τους για να διεκδικήσουν τα κεκτηµένα του κλάδου τους.

Καλούµε τον Δήµαρχο κ. Βλαχογιάννη να καταδικάσει το γεγονός και να µας απαντήσει µε ποιό δικαίωµα αστυνοµικά όργανα βρέθηκαν στο χώρο του Δηµαρχείου Πάρου και ποιος τους κάλεσε εκεί».