Εκρηκτική διάσταση παίρνει το θέµα | Ούτε µε τα αδέσποτα ζώα τα καταφέρνουµε…| Παύση νέων εισόδων στο καταφύγιο


Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 3 Μαρτίου 2012

Στην Πάρο του 2012 µαζί µε όλα τα άλλα προβλήµατα, πολύ σύντοµα, θα έχουµε να αντιµετωπίσουµε και το θέµα των αδέσποτων ζώων. Έως σήµερα, ο Δήµος Πάρου είχε πετάξει το µπαλάκι στο σύλλογο ζωόφιλων Πάρου (PAWS). Ενώ ο νόµος είναι σαφής και ορίζει ότι υπεύθυνη για τα θέµατα αδέσποτων ζώων είναι η τοπική αυτοδιοίκηση ο δήµος έκλεινε το µατάκι και µετέθετε το πρόβληµα σε ευαισθητοποιηµένους, εθελοντές συµπολίτες µας. Όµως, ο κόµπος έφθασε…

…στο χτένι και οι ζωόφιλοι στο νησί µας σήκωσαν πλέον τα χέρια ψηλά.

Η είδηση

Με ένα δελτίο τύπου την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ο «PAWS» δίχως περιστροφές δήλωσε ότι δεν µπορεί να συνεχίζει το έργο του διότι πολύ απλά, δεν έχει άλλα χρήµατα. Η ανακοίνωση του φιλοζωικού συλλόγου έχει ως εξής: «Λόγω έλλειψης πόρων διακόπτουµε – ελπίζουµε προσωρινά – το έργο µας. Έτσι από σήµερα, δεν µπορούµε να περισυλλέγουµε και να φιλοξενούµε αδέσποτα σκυλιά στο καταφύγιό µας. Επίσης, σταµατάµε το πρόγραµµα χειµερινής σίτισης γατών και στειρώσεις µπορούν να γίνονται µόνον εφόσον πληρώνονται από τις γειτονιές. Ζητάµε σπίτια για προσωρινή φιλοξενία σκύλων, τροφές για σκύλους και γάτες και φυσικά δωρεές όσο µικρές κι αν είναι. Μέχρι να µπορέσουµε να ξαναδουλέψουµε, ζητάµε για ό,τι αφορά τα αδέσποτα να απευθύνεστε στο Δήµο. Σας ευχαριστούµε για την υποστήριξη και τη συνεργασία σας».

Οι µεγάλες αλήθειες

Όλη η ανθρώπινη δύναµη του «PAWS» είναι ουσιαστικά 4 άτοµα! Τόσα τουλάχιστον είναι τα ενεργά µέλη που έχουν αποµείνει για να τρέχουν καθηµερινά στις δουλειές που χρειάζονται. Μαζί µε αυτούς και κάποιοι άλλοι λίγοι εθελοντές που προσπαθούν να βοηθήσουν λίγες ώρες το µήνα. Από το σύλλογο πέρασαν πολλοί, αλλά δεν άντεξαν το βάρος των ευθυνών, που στο κάτω – κάτω δεν ήταν δικές τους. Κυρίως όµως, δεν άντεξαν το δυσβάσταχτο βάρος που είχαν να αντιµετωπίσουν προκειµένου να συγκεντρώνονται τα χρήµατα που απαιτούνταν. Πολλοί όπως µας είπαν, ντράπηκαν πλέον να επαιτούν.

Η µεγάλη αλήθεια είναι µία και έχει να κάνει µε απλά µαθηµατικά. Ο σύλλογος χρειάζεται ετησίως περίπου 50-55.000 ευρώ για τα αδέσποτα σκυλιά και άλλες 6-7.000 ευρώ για τις αδέσποτες γάτες. Χοντρικά για να βγάλει τα έξοδα του ο σύλλογος θέλει περίπου 60.000 ευρώ τον χρόνο. Έως το 2009 ο Δήµος Πάρου βοηθούσε µε διάφορους τρόπους το σύλλογο δίνοντας του 6 έως 8.000 ευρώ κάθε χρόνο. Τα υπόλοιπα χρήµατα µαζεύονταν από τα µέλη, µέσω των γνωστών κουµπαράδων που υπάρχουν σε διάφορα καταστήµατα του νησιού και µερικές γενναιόδωρες προσφορές από ιδιώτες. Πιο χαρακτηριστική προσφορά ήταν ενός γνωστού εφοπλιστή που σε χορό που έκανε στην οικία του παρότρυνε τους καλεσµένους του να βάλουν από 50 ευρώ στον κουµπαρά για τα αδέσποτα ζώα της Πάρου. Απ’ αυτή την προσφορά ο «PAWS» µάζεψε περίπου 10.000 ευρώ. Αυτή ήταν και η µεγαλύτερη προσφορά στο σύλλογο τα τελευταία χρόνια.

Οι αριθµοί

Η στείρωση ενός ζώου στοιχίζει 80 ευρώ. Ο σύλλογος έχει έρθει σε συµφωνία µε κτηνίατρο για να του πληρώνει τα µισά χρήµατα και αυτά όποτε τα έχει… Ο κτηνίατρος έχει αποδεχθεί την κατάσταση…

Στην Πάρο έως τώρα µε τα αδέσποτα, η κατάσταση πάει καλά, λόγω του ότι κάθε χρόνο στέλνονται για υιοθεσία περίπου 200 σκυλιά. Εξ αυτών µόνο 15 σκυλιά κάθε χρόνο µένουν για υιοθεσία στην Πάρο. Τα υπόλοιπα σκυλιά πηγαίνουν στη Γερµανία µέσω ενός δικτύου που υπάρχει και προωθεί εκεί τα ζώα σε ανάδοχες οικογένειες. Αυτή η διακίνηση των σκύλων έχει δηµιουργήσει αρκετά κουτσοµπολιά στη µικρή µας κοινωνία και λέγουν ότι κάποιοι κάνουν εµπόριο! Η αλήθεια είναι ότι, αν υπήρχε δυνατότητα τα αδέσποτα σκυλιά που περισυλλέγονται κάθε χρόνο να φιλοξενηθούν στην Πάρο, τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αυτό το µεγάλο ταξίδι που έχει κόπο και έξοδα. Οι Γερµανοί ανάδοχοι πληρώνουν περίπου 170 ευρώ για κάθε σκύλο που υιοθετούν. Αυτά τα χρήµατα καλύπτουν ένα µεγάλο µέρος των εξόδων τους. Διαβατήριο, εµβολιασµοί, τοποθέτηση τσιπ κλπ.
Σε ό,τι αφορά τις γάτες, µέχρι σήµερα, σιτίζονταν αρκετές εκατοντάδες σε όλη την Πάρο, που υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3000 περίπου αδέσποτες. Κατά την περσινή χρονιά είχαν στειρωθεί 200 γάτες.

Το καταφύγιο

Στο καταφύγιο του συλλόγου των φιλόζωων για τα αδέσποτα σκυλιά στην Τρυπητή φιλοξενούνται σήµερα, περίπου 35 ζώα. Δίχως υπερβολή εδώ και 7-8 χρόνια αναζητείται νέος χώρος για τη φιλοξενία τους. Το θέµα πέρασε όλα αυτά τα χρόνια από πολλά κύµατα και δόθηκαν στο σύλλογο πολλές υποσχέσεις. Σηµειώνουµε πάντως, ότι το τελευταίο χρονικό διάστηµα υπήρχε και αντίδραση από περιοίκους στους χώρους που ήταν να στεγαστεί το νέο καταφύγιο. Το θέµα φαίνεται πως οδεύει στη λύση του, αφού βρέθηκε χώρος πάνω από τις Λεύκες προς τους Άγιους Πάντες. Όµως, για να µεταφερθεί εκεί το καταφύγιο χρειάζονται να πραγµατοποιηθούν διάφορες εργασίες (διάνοιξη δρόµου, ρεύµα, νερό, περίφραξη κλπ). Το καταφύγιο πρέπει να είναι Δηµοτικό και να γίνει βάση συγκεκριµένων προδιαγραφών. Σηµειώνουµε ακόµα, ότι εκκρεµεί για να γίνουν όλα αυτά και µία προγραµµατική σύµβαση µεταξύ Δήµου και «PAWS».

Για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς υπάρχει χορήγηση οικονοµικής ενίσχυσης από το υπουργείο οικονοµικών και του συναρµόδιου της αγροτικής ανάπτυξης. Δικαιούχοι είναι Δήµοι σε συνεργασία µε φιλοζωικά σωµατεία Το Φ.Ε.Κ. 2957 είναι ένα πολυεργαλείο στα χέρια των ενδιαφερόµενων. Μόνο που για να δοθεί η χρηµατοδότηση απαιτείται αίτηση από τη δηµοτική αρχή. Κάτι τέτοιο ακόµα, δεν έχει γίνει από την πλευρά του Δήµου και όλοι περιµένουν µε ενδιαφέρον τις επόµενες κινήσεις του.

 

«Ακτινογραφία» του θέµατος

Το µπαλάκι στους εθελοντές φιλόζωους δεν έχει πεταχτεί µόνο από το Δήµο Πάρου στην Ελλάδα, αλλά και από πολλούς άλλους. Στο δήµο µας όµως, όλα αυτά τα χρόνια, το τυράκι που δινόταν ήταν από 6 έως 8.000 ευρώ. Τα χρήµατα είναι πάρα πολύ λίγα για το έργο που καλείται να υλοποιήσει ο σύλλογος των φιλόζωων. Το «πάτηµα» από κάθε δήµο της χώρας προς τους εθελοντές, είναι η ευαισθησία των τελευταίων για τα ζώα. Το θέµα τα τελευταία χρόνια στην Πάρο πήρε µεγαλύτερες διαστάσεις, αφού πολλοί συµπολίτες µας θεωρούν ότι ο σύλλογος των φιλόζωων είναι ο αρµόδιος φορέας ή ακόµα χειρότερα, κάποιοι πιστεύουν ότι οι εθελοντές πληρώνονται γι’ αυτή τη δουλειά. Άλλοι λοιπόν τηλεφωνούν και τους λένε «ελάτε να πάρετε τα παραπάνω σκυλιά που γέννησε η σκύλα µου», άλλοι τα αφήνουν σε διάφορα σηµεία και µετά τηλεφωνούν στους εθελοντές κλπ. Όµως, ο ρόλος των εθελοντών δεν είναι να αντικαταστήσουν τα επίσηµα όργανα που στην προκειµένη περίπτωση είναι οι δήµοι. Τώρα, που δεν υπάρχουν τα απαιτούµενα χρήµατα τα πράγµατα φαίνεται ότι παίρνουν άλλη τροπή. Ακούγονται απειλές «θα πάµε τα ζώα έξω από το δηµαρχείο» γράφονται προτροπές «για ό,τι αφορά τα αδέσποτα απευθύνεστε στον Δήµο» κλπ.

Ούτε η µία λύση είναι η σωστή ούτε η άλλη. Η λύση είναι µόνο µία. Ο δήµος να πάρει πρωτοβουλίες για το θέµα, να οργανωθεί, και να µην τους αφήνει µόνους τους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι εθελοντές. Ακόµα, ο Δήµος Πάρου οφείλει να επιβάλλει στις υπηρεσίες του να κινούνται πιο γρήγορα για τις αιτήσεις στα ανάλογα προγράµµατα που υπάρχουν και να µην αφήνει τις ευκαιρίες να περνούν έξω από το παράθυρό του. Όλα τα άλλα, είναι για εσωτερική κατανάλωση. Ο τρόπος που συµπεριφερόµαστε στα ζώα δείχνει τον πολιτισµό µας. Και δυστυχώς, στο νησί µας τα τελευταία δείγµατα από σχετικά περιστατικά, δεν είναι θετικά.