Γυµνάσιο έχε γεια | Μας έταξαν σχέδια µε ντουβάρια από την Κω!

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 25/2/12

Eπί µήνες ολόκληρους και παρά τις έντονες διαµαρτυρίες των γονέων για το ότι η δηµοτική αρχή δεν παρακολουθεί το θέµα της εξέλιξης του έργου, ο δήµαρχος κ. Βλαχογιάννης διαβεβαίωνε τους πάντες ότι «το έργο είναι εξασφαλισµένο».

Ο ίδιος άλλωστε (Βλαχογιάννης) διοργάνωνε φιέστες στο δηµαρχείο και µε κοµπασµό εξήγγειλε την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ – µεταξύ αυτών και το νέο Γυµνάσιο Παροικιάς. Τώρα, που η αλήθεια φάνηκε, ο κ. Βλαχογιάννης επιδόθηκε στο γνωστό του άθληµα (κυβίστηση) και άρχισε να κατηγορεί τρίτους! Από γονείς (!) έως κύκλους πέριξ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη. Μαζί σ’ αυτή την κατηφόρα τον ακολούθησαν συντεταγµένα πολιτικοί του φίλοι που λένε ότι φταίνε όλοι οι άλλοι πλην εκείνου. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου Πάρου κ. Κοντός που έκανε κηρύγµατα κατά γονέων, αλλά και άφησε αιχµές και κατά του Περιφερειακού Συµβούλου κ. Κ. Μπιζά διότι ο τελευταίος έσπευσε να ενηµερώσει τους γονείς! Και ο κατήφορος της δηµοτικής αρχής δεν έχει τέλος…

Η είδηση!

Η ιστοσελίδα που συνεργάζεται µε την εφηµερίδα µας (Fileleutheros) έφερε στη δηµοσιότητα τηΔευτέρα (20/2) το βράδυ αποσπάσµατα από το έγγραφο της «Εγνατίας» µε τα προτεινόµενα έργα στο Νότιο Αιγαίο.

Σύµφωνα µε το έγγραφο προτείνονταν 31 συνολικά έργα από τα 73 που προτείνονταν αρχικά, δίχως να υπάρχει µέσα σ’ αυτά το «εξασφαλισµένο έργο» κατά Βλαχογιάννη, του Γυµνασίου Παροικιάς. Τα µόνα έργα που βρίσκονται στον κατάλογο και αφορούν τα νησιά µας είναι η αποχέτευση της Αντιπάρου µε προϋπολογισµό 6.902.317 ευρώ και µε κατηγορία ωριµότητας «ένα». Δηλαδή, το έργο είναι στην τελική του φάση για να ξεκινήσει. Σηµειώνουµε, ότι γι’ αυτό το έργο πνοής για την Αντίπαρο ο δήµαρχος Γ. Λεβεντάκης δεν έκανε ποτέ φιέστες, ούτε εξέδωσε πανηγυρικά δελτία τύπου… Ακόµα, στα προτεινόµενα έργα η «Εγνατία» είχε την επέκταση του 2ου Δηµοτικού Σχολείου Παροικιάς µε προϋπολογισµό 1.000.000 ευρώ και µε κατηγορία ωριµότητας «τρία», που σηµαίνει ότι χρειάζονται ακόµα διάφορες εγκρίσεις για να µπει στην τελική φάση της υλοποίησής του.

 

Η αντίδραση

Ο κ. Βλαχογιάννης που είχε ενηµερωθεί για την εξέλιξη από τη συνάντηση που είχε προηγηθεί στην Αθήνα στις 17/2 µεταξύ του κ. Μαχαιρίδη και εκπροσώπων της «Εγνατίας» έσπευσε στις 20/2 να εκδώσει ένα δελτίο τύπου.

Στο δελτίο τύπου ο κ. Βλαχογιάννης έκανε το απίστευτο! Αντί να προσπαθήσει να «µπαλώσει» τις ευθύνες που του αναλογούν θυµήθηκε τη συνεδρίαση της Ένωσης Γονέων Δήµου Πάρου στις 15/2 και επιτέθηκε γράφοντας: «[…] Πληροφορήθηκα ότι στη συγκεκριµένη συνεδρίαση ειπώθηκαν πολλά και µάλιστα από µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του Συλλόγου Γονέων τα οποία δεν ευσταθούν και ως εκ τούτου συµπεραίνω ότι τα όσα ειπώθηκαν αν δεν οφείλονται σε άγνοια τότε οφείλονται σε σκοπιµότητα».

Ο κ. Βλαχογιάννης στη συνέχεια του κειµένου ισχυρίστηκε ότι ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για να παραστεί στη συνέλευση των γονιών. Θυµίζουµε ότι η συγκεκριµένη συνέλευση ήταν γνωστή σε κάθε πολίτη της Πάρου µέσω δελτίων τύπου, αλλά και δεκάδων δηµοσιεύσεων και εξ όσων βρέθηκαν εκεί, κανείς δεν είχε λάβει προσωπική πρόσκληση. Ο δήµαρχος του νησιού µας στην ανακοίνωσή του επανέλαβε τα όσα λέγει τους τελευταίους µήνες στα δηµοτικά συµβούλια για το θέµα και κατέληξε µε τον εξής εκπληκτικό τρόπο: «[…] Είναι ανάξιος σχολιασµού ο ισχυρισµός µερικών να δοθούν χρήµατα από άλλα έργα καθ’ ότι το κάθε πρόγραµµα χρηµατοδοτεί συγκεκριµένο έργο το οποίο εγκρίνεται µετά την υποβολή ολοκληρωµένης µελέτης και φακέλου µε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όσο και αν το επιθυµούν και το επιδιώκουν µερικοί δεν θα επιτευχθεί ο στόχος τους να θεωρηθεί υπεύθυνος ο Δήµαρχος Πάρου για το γεγονός ότι η υλοποίηση των (77+2) έργων που ανατέθηκαν στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.» δεν προχώρησε µέχρι σήµερα µε το ρυθµό που όλοι µας επιθυµούµε. Κλείνοντας θέλω να τονίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι το παιχνίδι που παίζεται δηλ. το πιγκ-πογκ της µεταβίβασης των ευθυνών, το γνωρίζουµε όλοι στην πλειοψηφία του Δηµοτικού Συµβουλίου και δεν πρόκειται να το ανεχθούµε».

 

Το έτερο χτύπηµα

Στις 21/2 ο Περιφερειακός Σύµβουλος Κ. Μπιζάς δηµοσιοποίησε ένα ενηµερωτικό δελτίο τύπου.

Ο κ. Μπιζάς ενηµέρωνε τους γονείς για το τι είχε γίνει στη σύσκεψη της Περιφέρειας µε την «Εγνατία» και πρόσθετε: «[…]  Δυστυχώς το έργο του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ δεν φαίνεται να προχωράει. Αφετέρου ενηµερώθηκα ότι θα ζητήσουν η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και η ΕΓΝΑΤΙΑ νέα Κ.Υ.Α. στην οποία αντί 77 έργα να περιλαµβάνονται 40 έργα τα οποία θα πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε κάποιο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα. Απ’ ότι φαίνεται το ΓΥΜΝΑΣΙΟ δεν θα βρίσκεται σε αυτή την ΚΥΑ. Επίσης δεν υπάρχει ετούτη την στιγµή κάποιο πρόγραµµα που να τρέχει για τα σχολεία. Άρα ο καθένας µας στο µέτρο των αρµοδιοτήτων του, οφείλει να ασκήσει πιέσεις για να µην χαθεί το παραπάνω έργο».

Γι’ αυτή την ανακοίνωση – ενηµέρωση ο κ. Μπιζάς εισέπραξε από τον κ. Κοντό διάφορα αρνητικά σχόλια κατά τη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου στις 22/2 που συζητήθηκε το θέµα ύστερα από πρόταση της κ. Γρ. Πρωτολάτη.

Σηµειώνουµε ακόµα, ότι στις 22/2 ο γραµµατέας του συλλόγου γονέων Γυµνασίου Παροικιάς κ. Αν. Δαβανέλος σε επιστολή που δηµοσίευσε γράφει: «[…] Αγαπητέ κ. Μπιζά, εκ µέρους του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του Γυµνασίου Πάρου, εκφράζουµε τις ειλικρινείς µας ευχαριστίες για την άµεση ανταπόκρισή σας, ώστε να µας παράσχετε ευκρινή ενηµέρωση για τα αποτελέσµατα της συνάντησης µεταξύ Περιφέρειας και ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ, και στην οποία δυστυχώς σηµειώθηκε αρνητική εξέλιξη, για ένα θέµα που ο Σύλλογός µας, δίνει επί έξι µήνες πραγµατική µάχη και το οποίο αφορά, µαζί µε το 2ο Δηµοτικό Σχολείο, τα κορυφαία έργα Παιδείας που έχει ανάγκη η καρδιά του νησιού, η Παροικία Πάρου. Σηµειώνουµε, ότι όλες αυτές τις ηµέρες, ο Σύλλογός µας δεν έτυχε επίσηµης ενηµέρωσης για την έκβαση της συνάντησης από τον Δήµο Πάρου».

Η συνεδρίαση

Η υπόθεση του Γυµνασίου Παροικιάς ήρθε στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου του νησιού µας σε προ – ηµερήσιας διάταξης θέµα.

Η επικεφαλής του συνδυασµού «Πάρος – ΑΞΙΑ» κ. Γρ. Πρωτολάτη είπε: «το έργο είχε ενταχθεί στις µελέτες του ΕΣΠΑ από τον Σεπτέµβριο του 2009. Αυτό, σηµαίνει ότι στο ΕΣΠΑ υπάρχουν κωδικοί δίχως χρήµατα». Στη συνέχεια η κ. Πρωτολάτη πρότεινε να δοθούν 20.000 ευρώ από τον προϋπολογισµό του Δήµου για να προχωρήσει η προµελέτη και στη συνέχεια να χρηµατοδοτηθεί η µελέτη µε χρήµατα του Δήµου Πάρου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ο εκπρόσωπος της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών» Πάρου κ. Μ. Ισιγώνης εξέφρασε τον προβληµατισµό του για τις ενέργειες της εταιρείας «Εγνατία» και πρότεινε τις µελέτες να της κάνουν οι επιστηµονικοί σύµβουλοι του δηµάρχου, δίχως να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισµός του Δήµου Πάρου.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου» κ. Κ. Ροκονίδας είπε ότι στην περίπτωση του Γυµνασίου Παροικιάς «δεν τρέχει καµία µελέτη, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει µελέτη!». Ακόµα, ο κ. Ροκονίδας στηλίτευσε τη ανακοίνωση του κ. Βλαχογιάννη, διότι δηµιουργεί ρήγµα µε τους γονείς, που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Ο κ. Χρ. Βλαχογιάννης υποστήριξε ότι το Γυµνάσιο Παροικιάς ήταν έτοιµο από πλευράς µελέτης και είπε ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία µε τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη ο τελευταίος του πρότεινε να του δώσει µία µελέτη από σχολείο της Κω και αν του κάνει να προχωρήσει το έργο!

Ο δηµοτικός σύµβουλος της «Πάρος – ΑΞΙΑ» κ. Γ. Καρατζάς στρεφόµενος προς τον δήµαρχο του είπε: «Εσείς είχατε πει στους γονείς ότι δεν ήξεραν και  ότι εσείς ξέρατε την υπόθεση και σύντοµα θα είχατε θετικές εξελίξεις. Τους λέγατε ότι θα παρουσιάζατε πίνακα που θα ήταν µέσα το έργο…». Ο κ. Βλαχογιάννης απάντησε «έτσι µου έλεγαν…». Σε νέα ερώτηση του κ. Καρατζά προς τον δήµαρχο του νησιού µας για το αν ο µηχανικός του δήµου παρακολουθούσε την εξέλιξη του έργου όπως είχε οριστεί από το δηµοτικό συµβούλιο, ο κ. Βλαχογιάννης απάντησε «το παρακολουθούσε».

Ο κ. Στ. Φραγκούλης υποστήριξε ότι «ο δήµαρχος είναι «θύµα» της οικονοµικής κρίσης του δήµου» και συµπλήρωσε «δεν βλέπω να έχει ευθύνες ο δήµαρχος».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Πάρου κ. Σ. Χουλιάρας θύµισε ότι για το 2ο Δηµοτικό Σχολείο Παροικιάς το 2003 είχε ανατεθεί στη τεχνική υπηρεσία του δήµου η αλλαγή του ρυµοτοµικού και η παρέκκλιση όρων δόµησης. «Η παρέκκλιση όρων δόµησης έγινε από τους γονείς, ενώ για τους όρους δόµησης εννέα χρόνια µετά δεν έχει γίνει τίποτα» είπε ο κ. Χουλιάρας.

Επίσης, συµπλήρωσε: «Όταν τα έργα έµπαιναν σε ταµπελίτσες κάποιοι χειροκροτούσαν. Σήµερα, έχουµε συσσίτια µε ΕΣΠΑ… Αυτοί λοιπόν που χειροκροτούσαν και έβγαζαν κορώνες δεν πρέπει σήµερα να απολογηθούν; Ο ρεαλισµός τελειώνει. Ρεαλισµός ήταν το Επαρχείο που αγόρασε το οικόπεδο για το Γυµνάσιο και το έδωσε στο κράτος».

Τέλος, ο κ. Χουλιάρας αναφέρθηκε στην επιστολή του δηµάρχου και είπε «η επιστολή σας είναι απαράδεκτη. Αντιµετωπίζετε τους γονείς σαν εχθρούς».

Ο πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου κ. Λ. Κοντός υποστήριξε ότι µε το αρχικό δελτίο τύπου των γονέων κάποιοι προσπάθησαν να δηµιουργήσουν εντυπώσεις και να χρεώσουν ευθύνες σε ανθρώπους που δεν φταίνε. Ακόµα, ο κ. Κοντός τους χαρακτηρισµούς τους έκανε µε το γνωστό ειρωνικό του ύφος κάτι που ανάγκασε τον κ. Ροκονίδα να του πει «δεν βοήθησες µε την τοποθέτησή σου».

Ο κ. Βλαχογιάννης προσπάθησε να αλλάξει το κλίµα βλέποντας ότι το δελτίο τύπου που είχε εκδώσει και καταφερόταν ουσιαστικά κατά των γονέων, είπε: «Το κλίµα µε τους γονείς δεν είναι το καλύτερο, αλλά δεν εννοούσα τους γονείς για «το πιγκ-πογκ της µεταβίβασης ευθυνών». Ο κ. Βλαχογιάννης υποστήριξε ότι γράφτηκε η φράση για εκείνους που δεν έβαλαν το έργο στα προτεινόµενα από το ΕΣΠΑ.

Τελικά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ο κ. Βλαχογιάννης να έρθει σε επαφή µε τον κ. Μαχαιρίδη και να δουν πρώτα τα σχέδια του σχολείου της Κω… Χαιρετίσµατα!!! Τα όσα προηγήθηκαν την εβδοµάδα της απένταξης του νέου Γυµνασίου Παροικιάς από το πρόγραµµα κατασκευής έργων της κρατικής εταιρείας «Εγνατία» φθάνουν για να πείσουν και τον πλέον αδαή ότι η ιστορία χαµένων ευκαιριών για έργα στην Πάρο δεν έχει τελειωµό.