Γιάννης Ραγκούσης | ΠΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ;

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 25/02/12

Στριµωγµένος» και χωρίς πολλές εναλλακτικές φέρεται να είναι ο τέως υπουργός εσωτερικών και τέως υποδοµών και νυν αναπληρωτής υπουργός άµυνας συµπατριώτης µας Γ. Ραγκούσης, σε ότι αφορά την συνέχεια της εξέλιξης του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι «ελιγµοί» που έκανε από τον Ιούλιο 2011 και µετά, φαίνεται ότι δεν «βγαίνουν», µετά από τη συµφωνία Α. Λοβέρδου και Ευ. Βενιζέλου, ύστερα από την οποία έµεινε στον «αέρα».

Η ασθµαίνουσα «πολιτική αυλή του» στην Πάρο, διαρρέει…

….ότι αυτό το αδιέξοδο είναι δυνατόν να τον επαναφέρει ως διεκδικητή της θέσης του δηµάρχου στην Πάρο, κάτι που τα µέλη της αυλής του το ελπίζουν, ως τελευταία ευκαιρία να διασώσουν θέσεις και προνόµια τα επόµενα χρόνια.

Τι δεν πήγε καλά;

Θυµίζουµε ότι ο ίδιος εγκατέλειψε το στρατόπεδο της πλευράς Γ. Παπανδρέου από τον Ιούλιο που µας πέρασε, όταν το «άστρο» του τ. Πρωθυπουργού άρχισε να καταρρέει. Το πρώην Νο2 του ΓΑΠ, ο συµπατριώτης µας Γ. Ραγκούσης αποφάσισε να συνταχθεί µε την Άννα Διαµαντοπούλου αλλά κυρίως µε τον Α. Λοβέρδο (κατά σειρά των επαφών). Στόχος φάνηκε ότι ήταν η κοινή τους πορεία στο πολιτικό «παιχνίδι» στο εσωτερικό των φιλόµνηµονιακών δυνάµεων που κατέληξαν στην συγκυβέρνηση Λ. Παπαδήµου, αλλά κυρίως, η κοινή τους πορεία για το διακύβευµα της διαφαινόµενης διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Όµως αποδείχθηκε, ότι οι βαθιές σχέσεις του Α. Λοβέρδου µε τον Ευ. Βενιζέλο δεν ήταν δυνατόν να διαρρηχτούν, προκειµένου να είναι αντίπαλοι στην «κούρσα» διαδοχής, µε τους Ά. Διαµαντοπούλου και Γ. Ραγκούση στην θέση των «αρχιστράτηγων» του πρώτου. Έτσι, ο Α. Λοβέρδος παραµένει αρχιστράτηγος του Ευ. Βενιζέλου, όπως ήταν στις εσωκοµµατικές εκλογές του 2007 για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ µεταξύ Ευ. Βανιζέλου και Γ. Παπανδρέου. Τότε «αρχιστράτηγοι» του ΓΑΠ ήταν ο Γ. Ραγκούσης και ο µετέπειτα υπουργός οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Γι’ αυτό άλλωστε, έγιναν και οι κατοπινοί πρώτοι στην σειρά υπουργοί.

Το αποτέλεσµα των «µετακινήσεων» του Γ. Ραγκούση καταλήγει να είναι η πολιτική αποµόνωση µε δύο προβλήµατα: α) να είναι ένα από τα πλέον αντιλαϊκά πρόσωπα της καταστροφικής κυβέρνησης Παπανδρέου, τον οποίο µάλιστα εγκατέλειψε στα πιο δύσκολα, β) να έχει µείνει εκτός «οµάδων αλληλοστηρίξεως» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού εγκατέλειψε αυτήν που ανήκε, για µία άλλη που δεν συστάθηκε ποτέ, τελικά.

Το πλαίσιο   

Το µόνο που λέγεται ότι πηγαίνει καλά στον Γ. Ραγκούση είναι η «συµβίωση» του µε τον Υπουργό Άµυνας Δ. Αβραµόπουλο. Ο τελευταίος µε την συµµετοχή του στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήµου και την διατήρηση της θέσης του αντιπροέδρου του κόµµατος της Νέας Δηµοκρατίας έχει αναβαθµιστεί στο κεντρικό πολιτικό προσκήνιο. Σε περίπτωση που στις επικείµενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναµία, αλλά πρωτιά στη Νέα Δηµοκρατία, κάποιοι λένε ότι τότε, ίσως ο Δ. Αβραµόπουλος θα έχει άλλη µία ευκαιρία να διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο σε πολύ υψηλά αξιώµατα, προκειµένου να βρεθούν συναινετικές λύσεις διακυβέρνησης.

Λέγεται λοιπόν, ότι ο Γ. Ραγκούσης αυτή την εποχή κάνει όλα όσα προβλέπονται από την θέση του, ώστε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόµενο στο άµεσο µέλλον να αξιοποιηθεί µε πρωτοβουλία παραγόντων της Νέας Δηµοκρατίας που θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, όπως ο εξέχων παράγοντας του συγκεκριµένου κόµµατος Δ. Αβραµόπουλος.

Αυτή η περίπτωση είναι πολύ καλή για τον συµπατριώτη µας Γ. Ραγκούση. Η αξιοποίησή του σε µία τέτοια περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται µε τη δύσκολη διαδικασία εκλογής σε κάποια περιφέρεια, δεδοµένου ότι µπορεί να επιλεγεί ακόµα και ως εξωκοινοβουλευτικός, σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να εκλεγεί ή στην περίπτωση που δεν θελήσει καν να δοκιµάσει το σοβαρό ενδεχόµενο µίας µη εκλογής.

Το δηµαρχείο Πάρου

Κατά την περίπτωση που ο Γ. Ραγκούσης θα επιλέξει να µην δοκιµαστεί εκλογικά για την Βουλή, θα αποφύγει µία ήττα που θα κόστιζε πολύ σοβαρά στο κύρος και την αναγνωρισιµότητα που απέκτησε από τις κορυφαίες θέσεις που του ανέθεσε ο Γ. Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα όµως, θα αφήσει όλες τις «πόρτες» ανοικτές για να επιστρέψει στο πολιτικό περιβάλλον της Πάρου, σε περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί από µία νέα συγκυβέρνηση. Αυτό θα είναι µία καλή ευκαιρία για τον ίδιο, αφού θα διαθέτει στις θέσεις της δηµοτικής εξουσίας ανθρώπους που ελέγχει κατά απόλυτο τρόπο πολιτικά, µε επικεφαλής τον Χρ. Βλαχογιάννη.

Οι «άνθρωποι» του στην Πάρο µε τους οποίους έχει τακτική επικοινωνία ο Γ. Ραγκούσης, λένε µε χαρά, ότι θα έχει σχεδόν δύο χρόνια µπροστά του να χρησιµοποιήσει τον µηχανισµό του Δήµου για να δηµιουργήσει κατάλληλες προϋποθέσεις επιστροφής του στην θέση του δηµάρχου. Θεωρούν βέβαιο ότι «ο Γιάννης έχει τη δυνατότητα να τουµπάρει πολιτικά» για µία τρίτη φορά τους Παριανούς. Μάλιστα, λέγεται ότι η δηµιουργία (όσο ήταν υπουργός υποδοµών) στο «παραπέντε» του εγγράφου και του διαγωνισµού για το µισό του µισού από ένα µισό έργο κατασκευής διαδρόµου για ένα µελλοντικό αεροδρόµιο (έστω και χωρίς υπαρκτά χρήµατα) αποτελεί τον επικοινωνιακό «µπαλαντέρ»  για µία τέτοια περίπτωση επιστροφής του στην Πάρο.

Πληροφορίες από την Αθήνα και «κύκλους» της Πάρου αναφέρουν ότι, όταν δοθεί το σύνθηµα για εκλογές από την τρόικα των δανειστών, ο Γ. Ραγκούσης θα δηµιουργήσει το επικοινωνιακό περιβάλλον για να «βγει ηρωικά» από το αντιλαϊκό κάδρο του ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου και Βενιζέλου. Αυτό εκτιµάται ότι θα του δηµιουργήσει υπερκοµµατικό προφίλ για να «ανοίξει» το ενδεχόµενο αξιοποίησής του από µία νέα συγκυβέρνηση µε τη ΝΔ σε δεσπόζουσα θέση.

Την ίδια στιγµή όµως, τότε, θα αφήσει και ένα υπονοούµενο «ότι επιστέφει στην αγαπηµένη του Πάρο που τελικά προτιµά» σε πανελλαδικά µέσα ενηµέρωσης, για να «καλοπιάσει» τους Παριανούς. Έτσι, εκτιµάται ότι θα «ανοίξει» και το ενδεχόµενο, αν δεν αξιοποιηθεί ξανά στην Αθήνα, να επιστρέψει και πολιτικά στην Πάρο. Με ένα επικοινωνιακό σκηνικό, ότι αυτός έκανε την επιλογή από αγάπη για το νησί και όχι επειδή ηττήθηκε σε εκλογές ή επειδή ολοκλήρωσε απότοµα την διαδροµή του στην κεντρική πολιτική σκηνή λόγω της αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ της πρόσφατης τραγικής εποχής, στην οποία πρωταγωνίστησε και ο ίδιος.