Ενόψει της διαμαρτυρίας για υγεία και παιδεία στην Πάρο

Την προσεχή Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 11 π.μ μπροστά από το Κέντρο Υγείας Πάρου η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Πάρου θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στον τομέα υγείας και παιδείας του νησιού μας. Τις τελευταίες ημέρες τα διοικητικά συμβούλια διάφορων φορέων και συλλόγων της Πάρου έχουν συνεδριάσει και έχουν αποφασίσει να συμπαραταχθούν με την δράση των συλλόγων γονέων και έτσι η συμμετοχή αναμένεται μαζική.
Με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης εκπρόσωποι των φορέων με τους συλλόγους γονέων συναντούνται σήμερα Τετάρτη 7/3 στις 7 η ώρα στην Παροικιά, στην αίθουσα…

…συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου.

Αγωνίες

α) Βεβαίως, κατά τη διάρκεια της οργάνωσης τέτοιων προσπαθειών οι διοργανωτές πρέπει να έχουν στο νου τους ότι μία μαζική διαμαρτυρία δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η συνέχεια της, οι δικλείδες ασφαλείας που θα «πιέζουν» την κεντρική εξουσία να δώσει λύσεις και η αξιοποίηση της επικοινωνίας της διαμαρτυρίας ως επιπρόσθετου εργαλείου πίεσης στην κεντρική εξουσία και όχι ως μέσο προβολής των αγωνιζόμενων.

β)
Επίσης, είναι σημαντικό οι οργανωτές να ξεκαθαρίζουν με ποιους είναι μαζί και ποιοι είναι «οι απέναντι». Για τα προβλήματα που έχουν διογκωθεί από καιρό στον τομέα της υγείας, στο εσωτερικό της Πάρου δεν είναι δυνατόν να «είμαστε όλοι μαζί». Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι στο Κέντρο Υγείας οι οποίοι έχουν δουλέψει για την πάρτι τους τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα και όχι για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες της μονάδας προς τον Παριανό λαό.

Υπάρχουν τοπικοί πολιτικοί οι οποίοι μόνο στα λόγια έχουν ενδιαφερθεί για την επίλυση των προβλημάτων του Κέντρου Υγείας, είτε γιατί δεν γνώριζαν πώς να διεκδικήσουν λύσεις για τους πολίτες, είτε γιατί ήθελαν να καλύπτουν τα κόμματα στα οποία ανήκουν (σ.σ: Τέτοια περίπτωση είναι ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης σε σχέση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό ότι σύρθηκε σε παλαιότερες πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας για τα θέματα των προβληματικών υπηρεσιών υγείας του νησιού, μόνο όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου έπνεε τα λοίσθια και μόνο όταν υπουργός υγείας ήταν «δελφίνος» που δεν του άρεσε).
Το ίδιο ισχύει και για τοπικούς βουλευτές και πολιτευτές. Άλλοι έχουν αγωνιστεί με συνέπεια για τα προβλήματα υγείας και παιδείας του νησιού μας και άλλοι, απλά μας κοροϊδεύουν, αφού, όταν είχαν κυβερνητικές θέσεις ή βρίσκονταν σε κόμμα εξουσίας, δεν έκαναν τίποτε ουσιαστικό για την επίλυση τους.

γ) Μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση την προσεχή Τετάρτη 14/3, αν δεν έχει προετοιμαστεί για να έχει στοχευμένη συνέχεια, στρατηγική, μέτρα πίεσης, θα λειτουργήσει εκτονωτικά για τους ήδη κουρασμένους πολίτες, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα «μαζευτούν» (όπως και πέρσι) για να την Πασχαλινή και τουριστική σεζόν.


Παιδεία

Ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου Παροικιάς με την δραστηριότητα που έχει επιδείξει την τελευταία χρονιά για τα ζητήματα του σχολείου αυτού, στάθηκε η αιτία για να ακουστούν γενικότερα προβλήματα του τομέα παιδείας του νησιού. Οι περικοπές των υπηρεσιών στον τομέα λόγω της μνημονιακής πολιτικής των κυβερνήσεων, τα κτηριακά ζητήματα και άλλα που έθεσαν στο προσκήνιο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και που τα γνωστοποίησαν στην κοινότητα των γονιών, αλλά και κατά τη διάρκεια σχετικών συνεδριάσεων στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πάρου, αποτέλεσαν σημαντικές αιτίες για την αφύπνιση της σχολικής κοινότητας.
Ειδικά για το «κτηριακό» του σχολείου, χρόνιο πρόβλημα στην Παροικιά, παραθέτουμε την τελευταία σχετική ανακοίνωση του συλλόγου. Από τα γραφόμενα σε αυτή μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς το πλαίσιο των συνθηκών που επικρατούν. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί και καθιστούν αναγκαίους τους οργανωμένους αγώνες.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΟΥ

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Βλαχογιάννης, με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 20/02/2012, δυστυχώς απέδειξε ότι δεν διαθέτει στην αυτοδιοικητική του κουλτούρα, στοιχειώδη συναίσθηση πολιτικής συστολής, σύνεσης και αυτοκριτικής, σε ένα θέμα που καίει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς στο νησί μας. Εμείς, αντιπαρερχόμαστε την βαθύτατα προσβλητική επίθεση στο ΔΣ του Συλλόγου μας και την αφήνουμε να κριθεί από τους, δοκιμαζόμενους σε όλα τα επίπεδα, γονείς που εκπροσωπούμε.

Τον προειδοποιήσαμε εγκαίρως: μετά την επέλαση στο εισόδημα των πολιτών από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, έρχεται πολύ μεγάλο τσουνάμι στην Παιδεία και την Υγεία. Το κέντρο Υγείας καταρρέει. Και βέβαια χωρίς παιδιάτρους. Τα τελευταία βιβλία ήρθαν στις 20 Φλεβάρη στα σχολεία. Αναπληρωτές καθηγητές εξακολουθούν να λείπουν. Οι ξένες γλώσσες περικόπτονται. Οι περιπτώσεις μαθητών που υποσιτίζονται αυξάνονται. Γονείς κόβουν τα φροντιστήρια στα παιδιά τους. Τα παιδιά μας τα βγάλαμε με δική μας πρωτοβουλία από τις αίθουσες – κοντέϊνερ. Όσο για το θέμα της κατασκευής του νέου Γυμνασίου, δεν έχει υπάρξει επίπεδο αρμοδίου που να μην έχει επιστολή μας και να μην έχει δεχτεί σωρεία τηλεφωνικών οχλήσεων από το ΔΣ του Συλλόγου μας.

Αντ΄ αυτού, εδώ και καιρό, εισπράττουμε ΛΟΙΔΟΡΙΕΣ και ΩΜΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ! Αλήθεια, ποιος θα δείξει ότι διαθέτει κότσια και πραγματικό φιλότιμο, να μας απαντήσει για το νέο έγγραφο – κόλαφος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ, η οποία από τις 7/9/2001, α π ε ν τ ά σ σ ε ι    με «το έτσι θέλω» το Γυμνάσιο (μαζί με άλλα τρία μεγάλα έργα της Πάρου) από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2007-2013; Πού ήταν τότε το εποπτεύον Υπουργείο Υποδομών, η Περιφέρεια και ο Δήμος Πάρου; Και γιατί κάποιοι μας διαβεβαίωναν τον Νοέμβριο & τον Δεκέμβριο ότι παρακολουθούν το έργο από κοντά και ότι αναμενόταν μόνο μια τυπική έγκριση του Υπ. Οικονομικών; Γιατί κάποιοι απέκρυψαν ότι ήδη το Υπ. Ανάπτυξης είχε απορρίψει τη χρηματοδότησή του πιο πριν;

Εκείνο που κατ΄ επανάληψη έχουμε δημόσια τονίσει, είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία πλευρά να αξιοποιήσει τον αγώνα μας για μικροπαραταξιακά οφέλη και κατά συνέπεια, η χρέωση σε μας, ανάλογων σκοπιμοτήτων, αν δεν προκαλεί θυμηδία, μόνον υποψίες για αυτούς που τις επικαλούνται μας δημιουργούν! Όσοι ακόμα δεν το έχουν καταλάβει, τους πληροφορούμε ότι θα πρέπει πλέον να αρχίσουν να συνηθίζουν στην αδυσώπητη και βασανιστική άσκηση της κοινωνικής λογοδοσίας…….

Καλούμε κατά συνέπεια και για πολλοστή φορά, τον Δήμαρχο Πάρου, να σταθεί στην ταμπακέρα: δηλαδή να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες για την διάσωση των δύο μεγάλων έργων που αφορούν την παροχή δημόσιας παιδείας στην καρδιά του νησιού και τα οποία δυστυχώς, ήδη κινούνται εκτός των χρονικών προθεσμιών του ΕΣΠΑ.  Εμείς, ασκημένοι χρόνια στη γενναιοδωρία προς τα ίδια μας τα παιδιά, διαθέτουμε την ψυχική ευρυχωρία να του ανανεώσουμε, οριακά, τον πολιτικό χρόνο….. Ας τρέξει!»
ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΟΥ