Ειδήσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της τελευταίας εβδομάδαςΟ ιστότοπος μας παρουσιάζει ένα αναλυτικό χρονολόγιο με τη σειρά που εξελίχθησαν οι ειδήσεις στον τομέα ρεπορτάζ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου την τελευταία εβδομάδα. Ακολουθούν τα σχετικά κείμενα, οι αποφάσεις και ειδήσεις που αφορούν στα νησιά μας:


6 Μαρτίου
Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου
(σύμφωνα με δελτίο τύπου της διοίκησης Γ. Μαχαιρίδη)

Οι θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο Κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε εχθές 5/3 στη Σύρο.

Θεμελιώδης διαπραγματευτική θέση της Περιφέρειας, όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, είναι να καταταχθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη νέα κατηγορία Περιφέρειες σε μετάβαση (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75% και 90% του μέσου όρου της ΕΕ) έτσι ώστε να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που προκαλεί ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από επενδύσεις σε έργα υποδομών μεταφορών και περιβάλλοντος εξ αιτίας της έως τώρα κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις ανεπτυγμένες περιφέρειες. «Δεν θα αφήσουμε την τύχη των νησιών μας στο γενικό διαπραγματευτικό παιχνίδι των κρατών – μελών αλλά θα δώσουμε δυναμικό παρών σε όλα τα επίπεδα διαβούλευσης», υποστήριξε ο Περιφερειάρχης.

Επιπλέον, στόχος της Περιφέρειας είναι η πρόβλεψη επιπλέον πόρων για τις νησιωτικές περιφέρειες, όπως ήδη ισχύει για τις υπερπόντιες περιφέρειες και τις απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιφέρειες του βορρά. Όπως αναλύεται στη στρατηγική της Περιφέρειας μόνο μέσα από την κατάταξη του Νοτίου Αιγαίου στις «Περιφέρειες Μετάβασης» θα επιτευχθεί ικανοποιητική συγχρηματοδότηση απ’ όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την ανάπτυξη υποδομών και έργων που θα συμβάλουν στη σύγκλιση με τις περιφέρειες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ο κ .Μαχαιρίδης τόνισε πως «στη νέα προγραμματική περίοδο θα πρέπει να άρουμε τις αδικίες που συντελέστηκαν στην Περιφέρεια μας σε όλα τα χρηματοδοτικά ταμεία κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και να στοχεύουμε στη διεκδίκηση περισσότερων πόρων απ’ αυτούς που αναλογούν στην περιφέρεια μας σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας, όπως αυτός διαμορφώνεται με βάση τη μείωση των εσόδων από του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία:

 • Η υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου

Αιγαίου και

 • του Δήμου Σικίνου για το έργο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων» ,
 • της ΠΕΔΝΑ και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για την «Παροχή ιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου»,
 • του Δήμου Μεγίστης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρόδου για την υποστήριξη της δράσης «Πρόγραμμα Μελισσοκομίας (διατήρηση γενετικού υλικού)» με σκοπό να χαρακτηρισθεί το νησί ως καταφύγιο Ελληνικής Μέλισσας.

Ακόμα το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε:

 • Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης Π.Ν.Α., Νομαρχιακό Φυτώριο (Δωδεκανήσου) Α.Ε. και του ΟΑΕΔ για την απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-64 ετών,

– την τροποποιήσεων Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
Α. του Δήμου Ρόδου και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για το έργο «Δαπάνες Λειτουργίας Πλωτού Πολυιατρείου (2011) Ν. Δωδεκανήσου»,
Β. της ΔΕΥΑΡ για το έργο «Μετατόπιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται εντός των ορίων του τέως Δήμου Αφάντου, εκτός του εύρους κατάληψης του έργου».

 • Μεταβίβαση μετοχών Αναπτυξιακής Άνδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Άνδρου άνευ ανταλλάγματος (Αιτία δωρεάς).
 • Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί καταλληλότητας του χώρου κατασκευής ΧΥΤΑ Δήμου Σίφνου.

Επίσης έπειτα από αίτημα της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Σύρου και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ Νομού Κυκλάδων, οι οποίοι ενημέρωσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα προβλήματα του κλάδου τους, τα μέλη του συμβουλίου ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα συμπαραστάτης στον καθημερινό αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου συμμερίζεται τις ανησυχίες των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ Ν.Αιγαίου για τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, και το γεγονός ότι δεν καλύπτεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μένοντας ανασφάλιστοι, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης.

Μας ανησυχεί επίσης η επισήμανση των εργαζομένων ότι στον ΑΣΠ Σύρου κινδυνεύουν άμεσα με Black Out όχι από έλλειψη ισχύος αλλά από τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα να είναι οριακή η κατάσταση. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην απαίτησή τους, η κυβέρνηση να σέβεται τους νόμους που ψηφίζει».

 

6 Μαρτίου
15η (3η) Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 5/3
(Σύμφωνα με δελτίο τύπου του συνδυασμού «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό»

Φώτο: Ο κ. Ν. Συρμαλένιος

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στη Σύρο στις 5/3/2012, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:

α) στο θέμα του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων επεσήμαναν:
“…Στην ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, ο Περιφερειάρχης συμπυκνώνει τις διαδοχικές συναντήσεις  του με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χάν και τους συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, χωρίς ομως να έχει προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, για τη χάραξη στρατηγικής και αντίστοιχης διεκδίκησης στόχων…
…Η ενημέρωση για την πολιτική της Ε.Ε. για την επόμενη προγραμματική περίοδο μέχρι το 2020, περιλαμβάνει για μια ακόμα φορά για τη νησιωτική Ελλάδα τους πάγιους στόχους της εδαφικής συνοχής (εμείς θα προσθέταμε της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής), της μείωσης των ανισοτήτων, της άρσης της απομόνωσης κ.α
…Κατά τη γνώμη μας, οι στόχοι αυτοί, όχι μόνο δεν έχουν επιτευχθεί, παρά τα διαδοχικά χρηματοδοτικά πακέτα, αλλά σήμερα έχουν οξυνθεί μετά τη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών
…Βεβαίως ούτε πριν είχαν επιτευχθεί, εξαιτίας της στρεβλής ανάπτυξης, που έγινε χωρίς την ισόρροπη στήριξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, αλλά και  χωρίς τη λογική της βιωσιμότητας, που θα έπαιρνε υπόψη και την οικολογική ισορροπία…
…Έτσι οδηγηθήκαμε στο Στόχο II, δηλαδή στη μειωμένη χρηματοδότηση, και έτσι σήμερα θα εξαιρεθούμε από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής, επειδή θεωρούμαστε από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ε.Ε (ΑΕΠ πάνω από 90% του μέσου όρου). Και όπως προχθές πληροφορηθήκαμε, για τον ίδιο λόγο εξαιρούμαστε Ν. Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα, από τα προγράμματα “Δια Βίου Μάθηση”
…Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, δεν μπορούμε να μείνουμε στη φραστική διεκδίκηση, αλλά να διεκδικήσουμε αγωνιστικά και να επεξεργαστούμε ένα Πλαίσιο Στρατηγικών Διεκδικήσεων με νησιωτικές πολιτικές σε όλους τους τομείς…….

…Γι’ αυτό φωνάζουμε για το ΦΠΑ (δεν αρκούν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς), για το Ακτοπλοϊκό (δεν πρόκειται απλά για παρέμβαση μας για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος, αλλά για τη χάραξη συνολικής πολιτικής με πρόταση για σύσταση Δημόσιου-Κοινωνικού Φορέα, με διεκδίκηση ναυπήγησης πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία και ειδικότερα στο Νεώριο), για την Υγεία (προσχηματική η αντίδραση του Πειφερειάρχη στην επιστροφή των αρμοδιοτήτων των ΔΥΠΕ από τις Περιφέρειες στο Υπουργείο), για την Παιδεία, το Περιβάλλον, την Ενέργεια κλπ…

…Από αυτή τη σκοπιά, πρέπει να διεκδικήσουμε την υιοθέτηση και άλλων δεικτών, που δεν θα είναι μόνο το ΑΕΠ (απρόσωποι αριθμοί που συνθλίβουν τις κοινωνίες), αλλά οι δείκτες της ανεργίας, της κατανομής του πλούτου, των παραγωγικών δυνατοτήτων, συνολικά γεωγραφικά, πληθυσμιακά και κοινωκά κριτήρια…

…Με αυτές τις προϋποθέσεις και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των κοινωνικών φορέων, οφείλουμε να διαμορφώσουμε μεγάλες συναινέσεις, για την επεξεργασία και την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας…..”

β) στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και της μείωσης των εσόδων από τους ΚΑΠ, ψήφισαν κατά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η συρρίκωνση του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των θέσεων του προσωπικού, οδηγεί την Περιφέρεια σε διάλυση.

γ) στο θέμα της παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων των τουριστικών περιοχών, ψήφισαν παρών, συνυπολογίζοντας τόσο το κριτήριο επιβίωσης των χιλιάδων επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση και τις πολιτικές ισοπεδωτικής λιτότητας, όσο και το δικαίωμα των εργαζομένων, που δεν μπορεί είναι θύματα αυθαιρεσίας και ασυδοσίας (λειτουργία σούπερ-μάρκετ τις Κυριακές και αργίες).

δ) Παρών επίσης ψήφισαν και στο θέμα της συμμετοχής της Περιφέρειας στο Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”, με το σκεπτικό ότι ένας προϋπολογισμός της τάξης του 1 εκατ ευρώ, ελάχιστα θα κατευθυνθεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες αναφέρεται το Πρόγραμμα και πολύ περισσότερο στις ενδιάμεσες συμπράξεις που θα οργανώσουν τα σχετικά προγράμματα κατάρτισης. Όταν μάλιστα στη διακαιοδοσία των εργοδοτών, επαφίεται η απάσχοληση των ατόμων των ευάλωτων ομάδων το πολύ για ένα τρίμηνο.

ε) Στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν κατά κύριο λόγο προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας, ψήφισαν θετικά.

στ) Για τον τόπο της επόμενης συνεδρίασης, που αποφασίστηκε να είναι η Ρόδος, αντιπρότειναν την Κω,  την Κάλυμνο ή τη Σαντορίνη, ενώ πρότειναν επίσης στη διάρκεια του καλοκαιριού για συμβολικούς λόγους να διοργανωθεί συνεδρίαση στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Τέλος εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση στην αγωνία των εργαζομένων και συνταξιούχων στη Δ.Ε.Η όπως αυτή εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των στην αρχή της συνεδρίασης και κάλεσαν τον Περιφερειάρχη να μην αρκεστεί –όπως αρχικά δήλωσε- στην απλή διαβίβαση των αιτημάτων τους στα αρμόδια Υπουργεία αλλά το Περ.Συμβούλιο με ψήφισμά του που να αντικατροπίζει την αγωνία αλλά και τον πόνο πλέον των εργαζομένων και συνταξιούχων να σταθεί αρωγός στα αιτήματα των. Το αίτημα έγινε δεκτό από το Π.Σ και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και μετά την αναγγελία του θανάτου του Δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη, η παράταξη μας εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια ενός ανθρώπου, που με το έργο του άφησε το αποτύπωμα του στην νησιωτική αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση και τα νησιά έχασαν έναν πολύτιμο άνθρωπο.

5 Μαρτίου
Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε εχθές 5/3 στις  12:00 π.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης,  με θέματα:
1. Επικύρωση πρακτικών  1ης/2-2-2012 και 2ης/3-2-2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Ενημέρωση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Ευρώπη 2020
Εισηγητής: Περιφερειάρχης
3. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων που προέρχονται από τους ΚΑΠ έτους 2012.
Εισηγητής : Γ. Μακρυωνίτης
4. Παράταση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων τουριστικών περιοχών κατά τους θερινούς μήνες (από 15-3-2012 έως 15-11-2012)
Εισηγητές : Φ. Χατζηδιάκος – Γ. Πουσσαίος
5. Υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου και
Α. του Δήμου Σικίνου για το έργο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων» .
Εισηγητής: Γ. Μακρυωνίτης
Β. της ΠΕΔΝΑ και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για την «Παροχή ιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου», προϋπολογισμού 250.000,00 €
Εισηγητής: Μ. Δρακιού
Γ. του Δήμου Μεγίστης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρόδου για την υποστήριξη της δράσης «Πρόγραμμα Μελισσοκομίας (διατήρηση γενετικού υλικού)» με σκοπό να χαρακτηρισθεί το νησί ως καταφύγιο Ελληνικής Μέλισσας.
Εισηγητής: Σ. Παμπάκας
6. Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης Π.Ν.Α., Νομαρχιακό Φυτώριο (Δωδεκανήσου) Α.Ε. και του ΟΑΕΔ για την απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 – 64 ετών
Εισηγητής: Α. Χατζηϊωάννου
7. Έγκριση τροποποιήσεων Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
Α. του Δήμου Ρόδου και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για το έργο «Δαπάνες Λειτουργίας Πλωτού Πολυιατρείου (2011) Ν. Δωδεκανήσου», προϋπολογισμού 450.000 € Εισηγητής: Μ. Δρακιού
Β. της ΔΕΥΑΡ για το έργο «Μετατόπιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται εντός των ορίων του τέως Δήμου Αφάντου, εκτός του εύρους κατάληψης του έργου», προϋπολογισμού 841.677,48 €
Εισηγητής: Φ. Χατζηδιάκος
8. Μεταβίβαση μετοχών Αναπτυξιακής Άνδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Άνδρου άνευ ανταλλάγματος (Αιτία δωρεάς)
Εισηγητής: Γ. Πουσσαίος
9. Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί καταλληλότητας του χώρου κατασκευής ΧΥΤΑ Δήμου Σίφνου.
Εισηγητής: Γ. Μακρυωνίτης
10. Συγκρότηση επιτροπής του άρθρου 7 παρ.2 του ν.2323/1995 «Υπαίθριο Εμπόριο, Λαϊκές Αγορές κλπ».
Εισηγητής: Γ. Πουσσαίος
11. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Εισηγήτρια: Δ. Διακοσταυριανού – Σώζου.
12. Λήψη απόφασης για πραγματοποίηση του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου
Εισηγητής: Γ. Γκούφας.

5 Μαρτίου
Οικονομική Επιτροπή

Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 5/3 και της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 10:00 με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας (Πλατεία Τσιροπινά)  στη Σύρο και (Πλατεία Ελευθερίας 1) στη Ρόδο, με θέματα:

1. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Εσόδων που προέρχονται από τους ΚΑΠ Οικονομικού Έτους 2012.
2. Ανάθεση  δικαστικών υποθέσεων.

5 Μαρτίου
Ημερίδα χωρίς τους ενδιαφερόμενους;

Χωρίς να υπάρξει καμία ιδιαίτερη ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς των νησιών των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5/3 ενημερωτική ημερίδα για δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε Ενημερωτική Ημερίδα τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη.
Κατά την ημερίδα έγινε παρουσίαση των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», τα οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην Περιφέρειά μας. Αναλυτικότερα οι δράσεις που αποτέλεσαν το θέμα της ημερίδας ήταν οι εξής :

 • Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των     τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)
 • Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠ-ΕΚΟ) και
 • Κοινωφελής εργασία

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων για τη σύσταση Αναπτυξιακών Συμπράξεων και τη συμμετοχή τους στα έργα των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών Δράσεων για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠ-ΕΚΟ), καθώς και η ενημέρωση των δικαιούχων-συμπραττόντων φορέων για τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων κοινωφελούς εργασίας.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.


2 Μαρτίου

Επιστολή από τους Κόντρα για «ακτοπλοϊκό» και «ΦΠΑ»

Ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 5 Μαρτίου, ο συνδυασμός «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» (σ.σ: στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) της μειοψηφίας του συμβουλίου είχε καταθέσει στις 2 Μαρτίου αίτημα προς το προεδρείο του συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν τα δύο «καυτά» θέματα της περιόδου για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή το «ακτοπλοϊκό» και το θέμα του ενδεχομένου κατάργησης των μειωμένων ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αρχιπελάγους. Ακολουθεί η σχετική επιστολή με τα αιτήματα:

«Κύριε πρόεδρε,
λαμβάνοντας χθες την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα 5/3 στη Σύρο, διαπιστώσαμε ότι απουσιάζουν για άλλη μια φορά δύο πολύ σοβαρά θέματα, που ειδικά αυτή την περίοδο απαιτείται να συζητηθούν και να δρομολογηθούν άμεσα αποφάσεις.

Τα δύο θέματα είναι:
α) η δρομολόγηση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο χώρο του Αιγαίου και η μάχη για την αποτροπή της
β) το ακτοπλοϊκό και τα προβλήματα διασύνδεσης των νησιών τόσο με την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και μεταξύ τους

Σε ότι αφορά το πρώτο, γνωρίζουμε ήδη τις ενστάσεις του περιφερειάρχη ότι, μετά τη σύσκεψη των φορέων του Αιγαίου στην αίθουσα της γερουσίας της Βουλής και τη σύσταση της συντονιστικής επιτροπής που έχει πάρει μια σειρά αποφάσεις με πρώτη τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, δεν υπάρχει ζήτημα, αφού ήδη υπάρχει συντονισμός και είμαστε σε τροχιά κινητοποίησης. Όμως για μας είναι φανερό ότι ο αγώνας για το μειωμένο ΦΠΑ, είναι αγώνας επιβίωσης του νησιωτικού μας χώρου, που απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και κινητοποίηση όλων των φορέων και των κατοίκων των νησιών μας. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν το περιφερειακό συμβούλιο να μην συζητήσει συλλογικά και να μην τεθεί σε ετοιμότητα σε σχέση με τα μέτρα μάχης και τις αποφάσεις αντίδρασης και κινητοποίησης που ενδεχομένως θα απαιτηθούν.

Σε ότι αφορά το ακτοπλοϊκό, είναι η δεύτερη φορά που παρά τη δέσμευση του Περιφερειάρχη για συζήτηση του, αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται  και πάλι στην ημερήσια διάταξη. Δεν κατανοούμε σε καμιά περίπτωση την αποχή και την αδράνεια της Περιφέρειας και του περιφερειακού συμβουλίου σ’ ένα θέμα, που είναι από τα κρισιμότερα της νησιωτικής Ελλάδας. Και μάλιστα τώρα καταμεσής της χειμερινής περιόδου που τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης είναι πολύ οξυμένα.

Καλούμε την περιφερειακή αρχή και τον Περιφερειάρχη, να αποδεχθούν την καταρχήν συζήτηση του θέματος και στη συνέχεια την επεξεργασία θέσεων και αποφάσεων, όταν μάλιστα το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, αναθέτει στις νησιωτικές Περιφέρειες την αρμοδιότητα της ενδοεπικοινωνίας».

Νίκος Συρμαλένιος
Παύλος Χρυσαφίδης 


1 Μαρτίου
Ανταπόκριση Αλέξη Τσίπρα και Φώτη Κουβέλη
για τους συντελεστές ΦΠΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά το ΚΚΕ και την Δημοκρατική Συμμαχία, συνάντηση με τους φορείς του Αιγαίου επιθυμούν να έχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Φώτης Κουβέλης, ανταποκρινόμενοι και αυτοί στο αίτημα που διατυπώθηκε εγγράφως από τους Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη και Νάσο Γιακαλή, να υποστηριχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς η αδιαπραγμάτευτη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
Μετά τις αρχικές τηλεφωνικές συνεννοήσεις της κεντρικής διοίκησης των συγκεκριμένων κομμάτων με τον κ. Μαχαιρίδη, οι συναντήσεις τοποθετούνται χρονικά στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάλογη ανταπόκριση από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, τον Υπουργό Οικονομικών και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μόλις οριστικοποιηθούν η ημέρα και η ώρα των συναντήσεων, θα ενημερωθούν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής, που αποτελείται από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς του Αιγαίου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15/2 στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

 

1 Μαρτίου
Άμεση ανάγκη στήριξης των νησιών μας του τουριστικού προϊόντος μας
Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Αλιβιζάτο

Φώτο: Ο Χ. Κόκκινος με τον Π. Αλιβιζάτο

 

Ο επικεφαλής της Μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος,  είχε συνάντηση  εργασίας με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Πέτρο Αλιβιζάτο. Κατά τη συνάντηση ο κ. Κόκκινος  τόνισε την επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί το τουριστικό προϊόν δηλαδή η «βαριά  βιομηχανία» του Νοτίου Αιγαίου.

Με δεδομένη την έμμεση ή άμεσα εμπλοκή με τον τουρισμό του 80% του πληθυσμού των νησιών μας αλλά και λόγο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου που ξεκινά ζήτησε:

 • Μεγιστοποίηση της τουριστικής διαφήμισης της χώρας μας και των νησιών μας.
 • Κίνητρα και στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζόμενων στον τουρισμό.
 • Αξιοποίηση της καινοτομίας  και των νέων τεχνολογιών
 • Προώθηση και στήριξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και κατά συνέπεια την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
 • Υλοποίηση των έργων και των δράσεων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αφορούν του Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
 • Ολοκλήρωση των διαδικασιών και αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων π.χ. (γκόλφ Αφάντου)

Τέλος ο κ. Κόκκινος μετέφερε το νησιωτικό και εθνικό αίτημα,  να μην αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας.
Ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας και ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα και τις προσδοκίες των νησιωτών μας.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Δηλαδή, ήταν πολύ ωραίος ο καφές που ήπιανε!!!

 

29 Φεβρουαρίου
Συνεδρίασε η Επιτροπή Τουρισμού και Απασχόλησης

Συνεδρίασε στις 29/2 η Επιτροπή Τουρισμού – Ανάπτυξης – Δια Βίου Μάθησης – Απασχόλησης και Απόδημου Ελληνισμού, υπό την προεδρία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Δέσποινας Διακοσταυριανού. Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από τα Δωδεκάνησα οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λίτσα Φτακλάκη, Μιχάλης Ερωτόκριτος, Μανόλης Παλλάς, και από τις Κυκλάδες, οι Λάζαρος Θεόφιλος, Δημήτρης Γρυπάρης και Νίκος Συρμαλένιος.
Αντικείμενο της επιτροπής ήταν:

Α) Η προέγκριση για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» (ΤοΠΕΚΟ).
Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα συμμετέχει σε δύο Σχέδια  Δράσης  (ένα ανά νομό) και η πρόταση ψηφίστηκε μετά από σχετική εισήγηση της κας Διακοσταυριανού, (παρών ψήφισε ο κ. Νίκος Συρμαλένιος).

Β) Η προέγκριση για συμμετοχή της περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας στη Μεσόγειο  ENPI CBC MED με την υποβολή  πέντε (5) Σχεδίων Δράσης συνολικού Π/Υ 840.000€.
Οι υποβαλλόμενες προτάσεις αφορούν στην ανάπτυξη δράσεων για την προώθηση ποιοτικών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στην τουριστική αγορά, στην ανάπτυξη και προώθηση βιώσιμου αγρο-τουρισμού στη Μεσόγειο, στην αξιοποίηση των social media και των νέων τεχνολογιών για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, στην ανάπτυξη Μεσογειακής Διαδρομής για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό σε περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη ενός δικτύου πόλεων-λιμανιών με στόχο την  ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών.

Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα, μετά την εισήγηση της κας Λίτσας Φτακλάκη, εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου ευρωπαϊκών προγραμμάτων- διεθνών σχέσεων και Προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της ΠΝΑ « ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», που έχει αναλάβει και την προετοιμασία για την υποβολή αυτών των προτάσεων.

 

29 Φεβρουαρίου
Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπή της ΠΝΑ

Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων συνεδρίασε στις 29/2 μέσω τηλεδιάσκεψης η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η Επιτροπή ενέκρινε την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας με βάση τα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν τις μειώσεις των διατιθέμενων πόρων (ΚΑΠ) κατά 15%, όπως προβλέπεται από την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Όπως διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχη παρά τις σημαντικές αυτές μειώσεις “έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μείωση των πόρων”.

Ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε πως η εξυγίανση και η εξοικονόμηση πόρων, που έγινε στους τομείς των δαπανών, των λειτουργικών εξόδων και των προμηθειών, δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει εύρυθμα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρά τη δραστική μείωση.  Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, “ο προϋπολογισμός του 2011 καθόρισε τον προϋπολογισμό του 2012 και μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποφύγουμε δυσλειτουργίες, παρά τη μείωση των πόρων”.

«Κύκλοι» στην περιφέρεια αναφέρουν ότι η διοίκηση αποδίδει στην οικονομία που έκανε το 2011 την δυνατότητα να καλύψει τη μείωση των εσόδων που δικαιούται από το Κράτος για το 2012, αλλά αυτό οφείλεται απλώς στο ότι το 2011 η διοίκηση Μαχαιρίδη δεν έκανε έργο γι’ αυτό και δεν ξόδεψε τα χρήματα.

Επίσης, στην κριτική αναφέρεται το γεγονός ότι η διοίκηση της Περιφέρειας αντί να υπερηφανεύεται ότι θα καλύψει το έλλειμμα των πόρων που δικαιούται από το Κράτος με τα περσινά χρήματα, θα έπρεπε να μην «καλύπτει» τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (σ.σ: που τον στήριξαν) στις κακοδιαχείριση των οποίων οφείλεται η μείωση των κρατικών κονδυλίων που δικαιούνται οι κάτοικοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

29 Φεβρουαρίου
Κατάληψη και παράσταση διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών μικρών φορτηγών – Τηλεδιάσκεψη στην Περιφέρεια: Μάστιγα οι παράνομες μεταφορές

Το φαινόμενο των παράνομων μεταφορών κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 29/2, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (από τη Σύρο), του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου, του προέδρου του Σωματείου Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης «Κολοσσός» Κώστα Στυλιανού και μελών του ΔΣ (από τη Ρόδο), στο πλαίσιο της συμβολικής κατάληψης που πραγματοποίησε σήμερα ο κλάδος στο κτίριο της Περιφέρειας (Διοικητήριο) στη Ρόδο. Οι μεταφορείς περιέγραψαν τα επαγγελματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, καταγγέλλοντας για μία ακόμα φορά την παράνομη δραστηριοποίηση «επιτήδειων», όπως είπαν χαρακτηριστικά, ζητώντας να ενταθούν οι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας, Αστυνομικής Διεύθυνσης και της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).

Οι κ. Μαχαιρίδης και Χατζηδιάκος, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Γκούφα και του αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακριωνίτη, συμφώνησαν ότι ο κλάδος, πράγματι, «μαστίζεται και βάλλεται, ειδικά σε αυτήν την περίοδο της κρίσης και της βαθιάς ύφεσης». Δόθηκε εντολή να πυκνώσουν οι έλεγχοι, ακόμα και με τη συνδρομή των μελών του Σωματείου, στη Διοίκηση του οποίου ο Περιφερειάρχης έθεσε, εκ νέου, την πρόταση για σύσταση Συνεταιρισμού, ώστε να αυξηθεί το μεταφορικό τους έργο.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου έθεσε υπόψη της Διοίκησης του Σωματείου τα στοιχεία της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το μικτό κλιμάκιο κατά τη διάρκεια του 2011, χαρακτηρίζοντας «μάστιγα» τις παράνομες μεταφορές, επισημαίνοντας την αντικειμενική αδυναμία ριζικής αντιμετώπισης του φαινομένου, επικαλούμενος ως παράδειγμα την ανεξέλεγκτη δράση των αθίγγανων στο νησί μας.
Ο κ. Στυλιανού και οι συνάδελφοί του, αφού εξέθεσαν και άλλα αιτήματα του κλάδου (ασφάλιση κλπ), ζήτησαν να υπάρξει παρέμβαση της Περιφέρειας προς τον Υπουργό Μεταφορών Μάκη Βορίδη, με τους κ. Μαχαιρίδη και Χατζηδιάκο να διαβεβαιώνουν ότι θα θέσουν για μία ακόμα φορά στο αρμόδιο υπουργείο την παράμετρο της νησιωτικότητας με την ειδική μέριμνα που επιβάλλεται να προβλεφθεί για κλάδους, όπως τα μικρά φορτηγά, που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας.

«Σαν Αυτοδιοίκηση είμαστε μαζί σας και όχι απέναντί σας» τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, αναγνωρίζοντας ότι ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο «αυτό που διακυβεύεται είναι, πράγματι, το μεροκάματο των συγκεκριμένων επαγγελματιών». Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, τα μέλη του Σωματείου Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης «Κολοσσός», συνοδευόμενα από τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο, παρέδωσαν κείμενο – ψήφισμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ενώ λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έληξε η συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας στη Ρόδο.

29 Φεβρουαρίου
Επιστολή – Πρόσκληση στα Επιμελητήρια

Τις προτάσεις των μελών των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ζητεί με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να καταρτιστεί πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Μαχαιρίδη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διαθέσει για το συγκεκριμένο σκοπό 20.000.000 ευρώ που θα εξοικονομηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ. Ο κ. Μαχαιρίδης απέστειλε στον πρόεδρο ΕΒΕ Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Πάππου και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσο, την παρακάτω επιστολή:

«Κύριοι Πρόεδροι,
Όλοι αναγνωρίζουν στη σημερινή δύσκολη συγκυρία την αναγκαιότητα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης.
Η πολιτεία έστω και καθυστερημένα αναγνώρισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιφερειακοί θεσμοί και ζήτησε να αναλάβουν ενεργό ρόλο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Για το σκοπό αυτό ζητήθηκε και η διάθεση πόρων από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Η περιφέρειά  μας δε θα μπορούσε να είναι απούσα από αυτή την προσπάθεια και για το σκοπό αυτό δεσμεύτηκε να εξοικονομήσει από το πρόγραμμα το ποσό των 20.000.000 ευρώ.

Επειδή φρονούμε πως απαιτούνται συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες, προτάσεις και πλαίσιο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του νησιώτικου χώρου,  προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι πόροι παρακαλούμε όπως έχουμε τις προτάσεις σας μέχρι τις 10 Μαρτίου. Θα παρακαλούσαμε επίσης στα πλαίσια της διαβούλευσης με τα σωματεία μέλη σας να έχουμε και προτάσεις για τυχόν νομοθετικές προτάσεις που θα διευκολύνουν την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου Αντιπεριφερειάρχες και εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα είμαστε στη διάθεση σας».

Με εκτίμηση
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

«Κύκλοι» της περιφέρειας αναφέρουν ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης 20 εκατομμυρίων δεν είναι πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη. Είναι εντολή του υπουργού ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοίδη που δόθηκε στους περιφερειάρχες. Δηλαδή, το μήνα που μας πέρασε, σε σχετικές συναντήσεις μεταξύ στελεχών του υπουργείου ανάπτυξης και περιφερειών, απαιτήθηκε η κατάτμηση τμημάτων από τον προϋπολογισμό των περιφερειών και συγκεκριμένα, από τα ευρωπαϊκά χρήματα που διαθέτουν για έργα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις της περιοχής, της κάθε περιφέρειας. Δηλαδή, ένα μίνι αναπτυξιακό νόμο για κάθε γεωγραφική ενότητα της χώρας. Μάλιστα, για το Νότιο Αιγαίο, από το υπουργείο ανάπτυξης λέγεται ότι είχαν ζητηθεί να κοπούν από έργα60 εκ. ευρώ. Ο κ. Μαχαιρίδης τελικά αποφάσισε να περικόψει και να διαθέσει20 εκ. ευρώ.

 

27 Φεβρουαρίου
Εκλογή Ν. Χρυσόγελου σε χρήσιμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Φωτο: Ο Ν. Χρυσόγελος

Ομόφωνη υπήρξε η εκλογή του Νίκου Χρυσόγελου (ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων αλλά και επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου) ως 4ου αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συνεδρίαση της στις Βρυξέλλες στις 27/2.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα του ρόλου της πολιτικής συνοχής στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες (ΕΑΠ) της ΕΕ. Ο Ν. Χρυσόγελος υποστήριξε τις παρεμβάσεις των Πρασίνων στην σχετική έκθεση, τονίζοντας τη σημασία που έχει η διασύνδεση αυτών των νησιωτικών περιοχών με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και η διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών για την τόνωση των οικείων οικονομιών μικρής κλίμακας.

Ακολούθως, συζητήθηκε ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με ορισμένες διατάξεις που έχουν να κάνουν με τα μέσα διάχυσης της κρίσης για όσα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με την χρηματοοικονομική τους σταθερότητα. Το θέμα σίγουρα ακουμπάει ευαίσθητες νομικές και τεχνικές πτυχές, αποτελεί όμως ένα σημαντικό βήμα που έτυχε της θετικής αποδοχής από τους ευρωβουλευτές όλων των ομάδων και χωρών. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη τοποθέτησή του έκανε λόγο για στόχους που θα δίνεται προτεραιότητα στα έργα που σχετίζονται με τη πολιτική συνοχής. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένεται να ενδυναμωθεί περαιτέρω. Σχετικές παρεμβάσεις θα κάνουν και οι πράσινοι, επιδιώκοντας να περιληφθούν κυρίως έργα που να έχουν θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνική συνοχή.