«Πουθενάδες» οι άρχοντες του Δήµου Πάρου | Μόνοι τους οι γονείς στην πρώτη γραµµήΡεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 18 Φεβρουαρίου 2012

▶ Ανεπιθύµητοι οι βουλευτές του Νοµού

▶ Κλείνουν στις 14 Μαρτίου τα σχολεία

▶Συγκέντρωση διαµαρτυρίας στο Κ.Υ.

Μία µεγάλη συγκέντρωση πραγµατοποίησαν οι γονείς των µαθητών σχολείων της Πάρου την Τετάρτη 15/2 το απόγευµα, στο Πολυγωνικό κτίριο του Λυκείου Παροικιάς. Μοναδικό θέµα της συνάντησης των εκπροσώπων συλλόγων γονέων από όλη την Πάρο ήταν η ουσιαστική αντιµετώπιση των ζητηµάτων παιδείας και υγείας, καθώς και η αντιµετώπιση φαινοµένων υποσιτισµού µαθητών στα σχολεία του νησιού µας.

Στη συζήτηση πήραν µέρος εκπρόσωποι…


…των διοικητικών συµβουλίων γονέων και κηδεµόνων απ’ όλα τα σχολεία της Πάρου. Κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν η αποδοκιµασία της δηµοτικής αρχής για τη µη ουσιαστική εµπλοκή της στα θέµατα παιδείας. Ακόµα, είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση των γονέων δεν παρευρέθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ της πλειοψηφίας. Οι µόνοι αιρετοί που παρευρέθηκαν ήταν ο Περιφερειακός Σύµβουλος κ. Κ. Μπιζάς, ο κ. Μ. Ισιγώνης (δηµοτικός σύµβουλος – Κίνηση Ενεργών Πάρου), ο κ. Γ. Καρατζάς (δηµοτικός σύµβουλος – Πάρος ΑΞΙΑ) και ο κ. Π. Μιχαλάτος (τοπικός σύµβουλος Κώστου – Πάρος ΑΞΙΑ).

Τι συζητήθηκε

Το λόγο πήραν αρκετοί γονείς που αναφέρθηκαν στα γνωστά προβλήµατα των σχολείων, αλλά και στις ελλείψεις γιατρών στο Κ.Υ. Πάρου. Σε ότι αφορά τις έως τώρα εξελίξεις (µετά τη συνεδρίαση που είχε γίνει στο δηµοτικό συµβούλιο) όπως είπαν «δεν υπήρχε καµία πρόοδος». Ακόµα, όπως έγινε γνωστό η υπόθεση υποσιτισµού µαθητών στα σχολεία της Πάρου λαµβάνει όλο και µεγαλύτερες διαστάσεις. Για την ώρα υπάρχει βοήθεια από άλλους γονείς, αλλά και επαγγελµατίες. Όλοι τους θέλουν να παραµείνουν ανώνυµοι. Η βοήθεια δίνεται σε είδος (τρόφιµα), αλλά και σε µικρά χρηµατικά ποσά. Σηµειώνουµε, ότι παρά τις δραµατικές περικοπές µισθών των εκπαιδευτικών οι τελευταίοι συµµετέχουν στη βοήθεια προς µαθητές που αντιµετωπίζουν πρόβληµα, ενώ σε πολλά σχολεία οι καθηγητές και δάσκαλοι βγάζουν κάθε µήνα ένα µέρος του µισθού τους και το δίνουν για αγορά κολατσιού σε µαθητές που έχουν οικονοµική δυσκολία.
Επίσης, στη συνάντηση των γονέων συζητήθηκε η πρόταση να δηµιουργηθούν πυρήνες δράσης και να κινητοποιηθούν οι µαθητικές κοινότητες για τα προβλήµατα των σχολείων.
Τι αποφασίστηκε

Οι γονείς οµόφωνα αποφάσισαν στις 14 Μαρτίου να κλείσουν όλα τα σχολεία της Πάρου και να κάνουν συγκέντρωση µπροστά από το Κέντρο Υγείας στην Παροικιά. Κύριο αίτηµα της συγκέντρωσής τους είναι να λυθούν τα προβλήµατα υλικοτεχνικής υποδοµής στα σχολεία του νησιού µας και να στελεχωθεί το Κ.Υ. Πάρου. Aκόµα, οι γονείς βλέποντας την αδιαφορία των βουλευτών του νοµού Κυκλάδων είπαν ότι, αν δεν έχει λυθεί κανένα πρόβληµα τους έως τη συγκέντρωση της 14/3, θα κηρυχτούν οι κ.κ. Π. Ρήγας, Γ. Παπαµανώλης και Γ. Βρούτσης ανεπιθύµητα πρόσωπα στην Πάρο.

Γυµνάσιο Παροικιάς

Στις 10/2 ο σύλλογος γονέων και κηδεµόνων Γυµνασίου Παροικιάς σε ανακοίνωσή του διαµαρτυρήθηκε έντονα για την κωλυσιεργία που παρατηρείται σε ότι αφορά το νέο κτίριο του σχολείου που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ο σύλλογος µεταξύ άλλων γράφει:
«Επί έξι συνεχόµενους µήνες, δίνουµε µε όλα τα µέσα, πραγµατική µάχη για να µπορέσει το έργο του νέου Γυµνασίου Πάρου να βγει από το συρτάρι των αζήτητων, στο οποίο το είχαν καταδικάσει η εγκληµατική αδιαφορία όλων των εµπλεκοµένων, από το Υπ. Υποδοµών, µέχρι την Περιφέρεια και το Δήµο Πάρου. Επί έξι µήνες, µε το µικρό θεσµικό βάρος που διαθέτουµε, έχουµε στην κυριολεξία υποκαταστήσει όλους εκείνους που, κανονικά, θα έπρεπε να βρίσκονται κάθε µέρα πάνω από το τηλέφωνο, για να παρακολουθούν το θέµα και να παρέχουν ασφαλή και φερέγγυα ενηµέρωση στην τοπική κοινωνία. Όλους αυτούς τους µήνες ανεχτήκαµε πολλά. Ανεχτήκαµε τις υποκριτικές διαβεβαιώσεις, το συνειδητό ροκάνισµα πολιτικού χρόνου, το γραφειοκρατικό πινγκ-πονγκ των «αρµοδίων» κρατικών φορέων. Ανεχτήκαµε ακόµη κι αυτούς που επέλεξαν να µας λοιδορήσουν και να µας χρεώσουν πολιτικές µεθοδεύσεις, επισηµαίνοντάς µας ότι παρακολουθούν στενά το θέµα και δεν δέχονται υποδείξεις για το πως προετοιµάζεται ένα έργο του ΕΣΠΑ!».

Την επόµενη µέρα (14/2) ο σύλλογος µε νέα του επιστολή στο δήµαρχο Πάρου κ. Χρ. Βλαχογιάννη τον ενηµέρωσε για το που θα πραγµατοποιούνταν η συνάντηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και σηµείωνε: «Μας ανέφεραν επίσης ότι δεν γνωρίζουν εάν έχετε επικοινωνήσει µε τον Αντιπεριφερειάρχη ή τον Περιφερειάρχη, οι οποίοι θα παρευρεθούν στην συνάντηση». Τέλος, στην επιστολή οι γονείς σηµείωναν: «Θεωρούµε απαραίτητη την άµεση ενεργοποίησή σας».

Για το ίδιο θέµα έκαναν παρεµβάσεις και οι δύο Περιφερειακοί Σύµβουλοι κ.κ. Κ. Μπιζάς και Π. Τζανακόπουλος (κατά χρονολογική σειρά δηµοσιοποίησης των επιστολών τους). Ο κ. Κ. Μπιζάς στην επιστολή του προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έκανε αναφορά στα δύο έργα (2ο Δηµοτικό και Γυµνάσιο Παροικιάς και σηµείωνε: «[…] Τα παραπάνω έργα κρίνονται αναγκαία για την νεολαία του νησιού µας και για τον παραπάνω λόγο θα πρέπει να υλοποιηθούν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Το 2ο Δηµοτικό χρησιµοποιεί τρεις αίθουσες σε διπλανό πρώην εστιατόριο ενώ οι αίθουσες και οι χώροι του παλαιότερου στο νησί µας Γυµνασίου δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των µαθητών και των εκπαιδευτικών ενώ ταυτόχρονα χρησιµοποιούν και τρεις λυόµενες αίθουσες (προκάτ) από το 2007».

Ο κ. Π. Τζανακόπουλος στη δική του επιστολή προς τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη έγραφε µεταξύ άλλων: «[…] Η κατασκευή των Σχολικών Μονάδων αποτελεί άµεση και πιεστική ανάγκη προκειµένου να αρθούν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήµατα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλη την τοπική κοινωνία και αποτελεί µόνιµη διεκδίκηση της εκπαιδευτικής κοινότητας (Εκπαιδευτικών – Μαθητών), των Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων και του Δήµου Πάρου».

Έπειτα από όλη την παραπάνω κινητοποίηση ήρθε στο φως της δηµοσιότητας µία επιστολή του κ. Βλαχογιάννη προς τους εµπλεκόµενους συλλόγους γονέων µε ηµεροµηνία 15/2 µε την οποία ενηµέρωνε ότι είχε στείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη για το θέµα των σχολείων. Σηµειώνουµε, ότι η επιστολή του κ. Χρ. Βλαχογιάννη προς την Περιφέρεια είχε σταλεί µόλις µία ηµέρα νωρίτερα! Δηλαδή, στις 14/2 ενώ για το θέµα εδώ και εβδοµάδες είναι γνωστή η εµπλοκή που παρουσιάζει. Θυµίζουµε, ότι το θέµα της εµπλοκής της ανέγερσης των κτιρίων το είχε φέρει στη δηµοσιότητα εδώ και µήνες ο Περιφερειακός Σύµβουλος κ. Κ. Μπιζάς.

Στην επιστολή του ο κ. Βλαχογιάννης µεταξύ άλλων γράφει: «[…] Σχετικά µε το έργο του 2ου Γυµνασίου Πάρου για το οποίο εκδόθηκε στις 10-2-2012 δελτίο τύπου από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων στο οποίο γίνεται αναφορά σε έγγραφο της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε.» µε ηµεροµηνία 28-12-2011, σας επισηµαίνω όπως αναφέρω και στην επιστολή µου, ότι αδειοδοτήσεις (καταλληλότητας οικοπέδου, κτιριολογικό πρόγραµµα καθώς και τεύχος προκήρυξης της µελέτης) υπάρχουν και διευκρινίζω ότι δεν απαιτείται έγκριση τοπικού ρυµοτοµικού, εκείνο που χρειάζεται είναι η έκδοση παρέκκλισης όρων δόµησης του οικοπέδου και πρέπει να γίνει επίσης χωροθέτηση της χρήσης πριν την οριστική µελέτη. Με άλλα λόγια η προκήρυξη της µελέτης είναι έργο απολύτως ώριµο και το µόνο που απαιτείται είναι η χρηµατοδότηση. Κλείνοντας θέλω για µία ακόµη φορά να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος όλων µας είναι η υλοποίηση των έργων και γι’ αυτό θα κάνουµε ό,τι µπορούµε».