Διπλό παιχνίδι για ΦΠΑ από την διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους του Αιγαίου

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 18 Φεβρουαρίου 2012
Άφησαν τους τοπικούς βουλευτές ανενόχλητους για να ψηφιστεί το µνηµόνιο 2 και τώρα, κατόπιν εορτής, κάνουν ότι αγωνίζονται!

Με κλειστές τις πόρτες για τους «µη δικούς µας» από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και για να «καλυφθεί» ο φόβος που επικρατεί µεταξύ των βουλευτών των κυβερνητικών κοµµάτων και των νοµών µας, επειδή δεν µπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόµους της Αθήνας φοβούµενοι αντιδράσεις πολιτών, πραγµατοποιήθηκε σε αίθουσα της Βουλής στις 15/2 η συνάντηση για να οργανωθεί η αντίδραση του Νοτίου Αιγαίου στο ενδεχόµενο να καταργηθούν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φρόντισε…


…να µην υπάρχει η δυνατότητα σε κανέναν τον οποίο δεν επιθυµούσε, να παρακολουθήσει την συγκεκριµένη εκδήλωση. Η διοίκηση του Περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη, ενώ για λόγους πολιτικού οφέλους – επικοινωνιακούς διαφήµισε µε σχετικά δελτία τύπου την συγκεκριµένη συνάντηση φορέων, µετέθεσε στην Βουλή την πραγµατοποίησή της για να αφήσει απέξω όλους εκείνους που παρακολουθούν τη δραστηριότητά της για τα δηµόσια πράγµατα µε επιφυλακτική στάση, όπως οφείλουν να κάνουν για παράδειγµα οι δηµοσιογράφοι.

Στο φρουραρχείο της Βουλής στις 15 Φεβρουαρίου η διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε δώσει µόνο τα ονόµατα κάποιων τοπικών πολιτικών και κάποιων εκπροσώπων φορέων των δύο νοµών. Οι δηµοσιογράφοι ήταν πλήρως αποκλεισµένοι, εκτός από τους «κολλητούς». Όλοι οι υπόλοιποι, θα ήταν αναγκασµένοι να αρκεστούν – αφού δεν µπορούσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση – στην επιτηδευµένη ενηµέρωση που θα έδινε η ίδια η διοίκηση Νοτίου Αιγαίου µε δελτίο τύπου που θα εξέδιδε αργότερα. Έτσι και έκανε.

Το Ιστορικό µίας συνάντησης

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κοινοποίησε στα Μέσα Ενηµέρωσης της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων την απόφαση του Περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη και των συµβούλων του να πραγµατοποιηθεί συνάντηση των φορέων των δύο νοµών για να συντονίσουν τις ενέργειες τους στην κατεύθυνση να αποτραπεί έγκαιρα το ενδεχόµενο να καταργηθούν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, ως συνέπεια του µνηµονίου 2 και των απαιτήσεων της τρόικας.

Αποφασίστηκε αυτή η συνάντηση να γίνει στις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα για να µπορούν να προσέλθουν όλοι όσοι έχουν λόγο να συµµετέχουν. Ανακοινώθηκε ότι το σηµείο της συνάντησης θα ήταν το κεντρικό ξενοδοχείο της οδού Πανεπιστηµίου «ΤΙΤΑΝΙΑ» (βλ. ανακοινώσεις). Όπως µπορεί να δει ο καθένας από τις σχετικές ενηµερώσεις που λάβαµε και εµείς ως φορέας µέσων ενηµέρωσης για την Πάρο και την Αντίπαρο κατά την διάρκεια της Δευτέρας που µας πέρασε, το σηµείο συνάντησης για την εκδήλωση άλλαξε.

Τελικά, η συνάντηση για τις εξελίξεις επί του κρίσιµου ζητήµατος των επικείµενων αυξήσεων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά µας θα συζητείτο στην αίθουσα της Γερουσίας στην Βουλή την Τετάρτη 15/2 την ίδια ώρα που προέβλεπε και η αρχική πρόσκληση. Ο εφηµερίδα µας ασφαλώς βρέθηκε στην Βουλή για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις γύρω από αυτή την προσπάθεια που και δίκαιη είναι, που όµως αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτηµα για την επιβίωση των νησιών µας στο οικονοµικό πλαίσιο που διαµόρφωσε η αποτυχηµένη πολιτική ηγεσία που κυβέρνησε τις τελευταίες δεκαετίες µέχρι σήµερα.

Τα αποτελέσµατα της συνάντησης

Σύµφωνα µε το δελτίο τύπου της διοίκησης  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που δηµοσιοποιήθηκε στις 19:00 της 15/2, δηλαδή λίγο µετά το τέλος της σύσκεψης, κατά τη διάρκειά της έγιναν τα εξής:
«Η πρωτοφανής συµµετοχή και η οµόφωνη απόφαση να αναληφθούν συγκεκριµένες πρωτοβουλίες µε σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόµενο κατάργησης των µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά µας, ήταν τα στοιχεία που σφράγισαν τη σηµερινή συνάντηση των βουλευτών, των τοπικών αρχών και των φορέων του Αιγαίου στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. Μετά από πολύωρη συζήτηση αποφασίστηκε η σύνταξη ψηφίσµατος και η συγκρότηση επιτροπής που θα προγραµµατίσει και θα έχει άµεσα σειρά επαφών µε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον υπουργό Οικονοµικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Η Επιτροπή θα αποτελείται από βουλευτές του Αιγαίου όλων των κοµµάτων, τους δύο Περιφερειάρχες, εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήµων Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, των Επιµελητηρίων και των Εργατικών Κέντρων.

Της συνάντησης προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, που έθεσε υπόψη των φορέων σχέδιο ψηφίσµατος που θα συµπληρωθεί µέχρι αύριο (Πέµπτη), τονίζοντας στην εισήγησή του µεταξύ άλλων  τα εξής:
«Σας καλωσορίζουµε όλους και σας ευχαριστούµε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση που σας απηύθυναν οι Αιγαιοπελαγίτες. Όσοι πήραµε τη σηµερινή πρωτοβουλία, έχουµε εξουσιοδοτηθεί από τους συµπατριώτες µας να µην κάνουµε πίσω και να µην επιτρέψουµε την ισοπέδωση των πάντων. Να µην επιτρέψουµε να στερηθεί από τους νησιώτες του Αιγαίου – τον επιχειρηµατία και τον απλό πολίτη  –  το δικαίωµα να διεκδικούν ίσους όρους στην προσπάθεια για επιβίωση και ανάπτυξη. Απ’ αυτήν τη συγκέντρωση θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι νησιώτες δεν είναι οι εκλεκτοί και προνοµιούχοι του «συστήµατος».

Με απλά λόγια, που δεν θα χωρούν παρερµηνείες, είµαστε εδώ για να διαµηνυθεί προς όλους ότι, ακόµα και σε αυτές τις κρίσιµες ώρες για τη χώρα, δεν µπορεί να ισοπεδωθεί κάθε έννοια λογικής, ρεαλισµού και δικαιοσύνης. Οι µειωµένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά είναι το µίνιµουµ αντιστάθµισµα στην προβληµατικότητα, σε όλα τα επίπεδα, του νησιωτικού χώρου. Όποιος αµφισβητεί αυτήν την πραγµατικότητα και επιµένει να βλέπει το θέµα ως µια «τεχνική λεπτοµέρεια» ή µια απλή µαθηµατική πράξη στις διαπραγµατεύσεις που είναι σε εξέλιξη, θα µας βρει απέναντι.

Είµαστε εδώ για να περάσει το µήνυµα της ενότητας και της αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση: την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους «εισηγητές» και τους πάσης φύσεως «µεσολαβητές». Δεν είµαστε εδώ για να χαράξουµε κόκκινες γραµµές που ξεθωριάζουν. Είµαστε εδώ, όλοι µαζί, για να επιβεβαιώσουµε τη θέλησή µας να ορθώσουµε τείχος απέναντι σε κάθε απόπειρα να κοπεί και ο «αέρας» που αναπνέουν των νησιωτών.

Επειδή έχουµε λόγο να δώσουµε στους συµπατριώτες µας και οι διαβεβαιώσεις πλέον πρέπει να είναι ρητές και κατηγορηµατικές, ας αποφασίσουµε, όλοι µαζί, να κινητοποιηθούµε δυναµικά, προκειµένου να αντιληφθούν οι γραφειοκράτες και όσοι υποκύπτουν στους αριθµούς, τι σηµαίνει να “νεκρώνει” το Αιγαίο. Ό, τι δηλαδή θα συµβεί στην περίπτωση απόπειρας κατάργησης των µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ».

Τι ήθελε να καλύψει ο περιφερειάρχης
Απαριθµώντας, αναφέρουµε:
1) Ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εκφράζει και τους δύο νοµούς, άργησε δραµατικά να αντιληφθεί ή δεν ήθελε να αντιληφθεί έγκαιρα τους κινδύνους από την απειλή της τρόικας που στις προτάσεις της για το µνηµόνιο 2 (πολύ πριν ψηφισθεί την Κυριακή 12/2) ζητούσε την κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη αντίδραση του ο περιφερειάρχης την εκδήλωσε µόλις στις 9/2 (1 ηµέρα πριν το υπουργικό συµβούλιο στο οποίο αποφασίστηκε το νέο µνηµόνιο, µόλις 3 ηµέρες πριν την ψήφιση του από την Βουλή).

2) Ότι οι βουλευτές των δύο νοµών έχουν γίνει «µπίλιες» µεταξύ τους και έχουν χωριστεί µεταξύ εκείνων που ψήφισαν µε τα δυο χέρια τα µνηµόνια 1 και 2, και εκείνων που στο Νο2 έκαναν «νερά». Οι µεν κατηγορούν τους δε ανοικτά µέχρι των άκρων.

3) Το σπουδαιότερο όµως είναι ότι η ψήφιση του µνηµονίου 2 ούτως ή άλλως σηµαίνει την αποδοχή της «υποδοµής» για την κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ του Αιγαίου. Το µόνο που αποµένει είναι η εξειδίκευση του µέτρου που αναµένεται να έρθει στην Βουλή σύντοµα. Συνεπώς, το βάρος του αγώνα η Περιφέρεια και οι Δήµοι θα έπρεπε να το δώσουν προ της ψήφισης του µνηµονίου 2 «µαντρώνοντας» τους βουλευτές των δύο νοµών όλων των κοµµάτων.

Προφανώς, αν είχε γίνει αυτό, θα είχαµε καλύτερες δυνατότητες, διότι τα δύο µεγάλα κόµµατα δεν είχαν για να «θυσιάσουν» βουλευτές εκ των προτέρων για την ψηφοφορία που έγινε στις 12.02.12. Η διαπραγµατευτική µας δυνατότητα θα ήταν καλύτερη και απειλητικότερη.

Όπως αποδείχτηκε όµως, ο κ. Μαχαιρίδης έκανε σηµαία του την παραπλανητική δήλωση του υφυπουργού Πλασκοβίτη (κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φορέων σε Σύρο και Ρόδο στις 9/2) ότι το µνηµόνιο 2 δεν περιέχει άρθρο που να εφαρµόζει την κατάργηση των υφιστάµενων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο και έτσι «διαλύθηκαν ησύχως» και δεν ασκήθηκε «πίεση» στους βουλευτές του Αιγαίου. Όπως είπαµε, το αληθές είναι ότι το µνηµόνιο 2 προσφέρει την νοµική πλατφόρµα για να έρθει µε ειδικό νόµο η κατάργηση του «αιγαιοπελαγίτικου ΦΠΑ». Άρα, η δήλωση Πλασκοβίτη ήταν µόνο η δικαιολογία για να µην τεθούν εµπόδια από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ψήφιση του µνηµονίου 2 από βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Βολεύτηκαν όλοι συνεπώς, τόσο ο «αγωνιστής» Γ. Μαχαιρίδης, όσο και οι βουλευτές του νοµού που ήθελαν να ψηφίσουν το µνηµόνιο, αλλά και τα δύο κόµµατα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν το ρεπορτάζ µας, γιατί αλλιώς, τι νόηµα έχουν οι συγκεντρώσεις για ενέργειες, προκειµένου να µην καταργηθούν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ, µετά την ψήφιση του «αθώου» για τον ΦΠΑ των νησιών µας, µνηµονίου 2;