ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δήµος Πάρου Τours | Ψέµα Φουλ | Παίζουν με τον τουρισμό της Πάρου εν μέσω οικονομικής κρίσης

 

Η πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Μ. Χανιώτη και ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης

 

 
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 18 Φεβρουαρίου 2012

Δεν είναι µία η φορά… Δεν είναι δύο οι φορές… Δεν είναι τρεις οι φορές…
…που έχουµε «πιάσει» τη διοίκηση του Δήµου Πάρου και την αρµόδια δηµοτική σύµβουλο και πρόεδρο της τουριστικής επιτροπής κ. Μ. Χανιώτη να λένε ψέµατα για αυτά που ισχυρίζονται ότι κάνουν για να διαφηµιστεί η Πάρος σε χώρες του εξωτερικού.

Tους πιάσαµε να λένε ψέµατα για άλλη µια φορά. Στις γραµµές που ακολουθούν…


…αποκαλύπτεται βήµα – βήµα το παραµύθι που µας πουλά η δηµοτική αρχή για τον πιο κρίσιµο τοµέα της οικονοµίας του νησιού, τον τουρισµό, στην πιο κρίσιµη περίοδο για την οικονοµία της χώρας, αλλά και την πιο δύσκολη εποχή για το βαλάντιο του κάθε Παριανού ο οποίος περιµένει µία ειλικρινή προσπάθεια προβολής του τόπου µας από τον Δήµο Πάρου. Για να διευκολυνθεί η ροή επισκεπτών και έτσι, να διατηρηθούν τα έσοδα του κάθε επαγγελµατία.
Η νέα υπόθεση ψευδών


(έγγραφο α)

Συγκεκριµένα, στις 23 Ιανουαρίου η κ. Χανιώτη δηµοσιοποίησε ένα υπογεγραµµένο από την ίδια δελτίο τύπου στο οποίο έκανε αναφορά σε «πρόγραµµα τουριστικής προβολής, µέσω πρωτότυπων προωθητικών ενεργειών για τον µήνα Φεβρουάριο» (βλέπε έγγραφο α).

Εµείς, διαβάσαµε ολόκληρο το δελτίο τύπου και δεν βρήκαµε τίποτε πρωτότυπο, εκτός από επισκέψεις σε δύο ευρωπαϊκές χώρες. Στην µία, το Βέλγιο, µε αφορµή την ετήσια τουριστική έκθεση που γίνεται εκεί 2 µε 6 Φεβρουαρίου. Δηλαδή µία ακόµη τυπική παρουσία σε έκθεση µε διανοµή κάποιου αριθµού εντύπων µέσω του περιπτέρου του ΕΟΤ από το οποίο εξυπηρετούνται οι ανάγκες προβολής  ολόκληρης της χώρας και όλων των προορισµών της.

Στο τέλος αυτής της έκθεσης οι εκπρόσωποι της Πάρου θα πήγαιναν στην γειτονική Ολλανδία για να προβληθεί η Πάρος για ένα τριήµερο, 6 µε 8 Φεβρουαρίου . Όχι µε αφορµή κάποια έκθεση αυτή τη φορά, αλλά για να προβληθεί µέσω του γραφείου ΕΟΤ που βρίσκεται σε έναν δρόµο του κέντρου στο Άµστερνταµ. Με λίγα λόγια, σε µία πλευρά του γραφείου να µπουν µερικές αφίσες από το νησί µας, να υπάρχει κάποιος που να τις δίνει, αν τυχόν περάσει κάποιος µέσα στην καρδία του Χειµώνα από το κατάστηµα του ΕΟΤ Ελλάδας, όχι µε αφορµή κάποιας γιορτής ή κάποιας έκθεσης, αλλά έτσι, για τρεις «οποιεσδήποτε ηµέρες!

 

Να και τα «πρωτότυπα!»

Όµως, διαβάζοντας καλύτερα το σχετικό δελτίο τύπου παρατηρήσαµε δύο πράγµατα που «έσπαγαν» την ανιαρή περιγραφή που κάνουν οι «φλύαρες» δηµοτικές διοικήσεις τουριστικών Δήµων κάθε χρόνο, τέτοια εποχή. Στην Ολλανδία λοιπόν, το δελτίο τύπου έλεγε ότι θα πραγµατοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του νησιού µας σε τουριστικούς πράκτορες και δηµοσιογράφους αυτής της χώρας. Μάλιστα, καλούνταν οι Παριανοί επιχειρηµατίες του τουρισµού να συµµετάσχουν στην αποστολή του Δήµου στην Ολλανδία για να αδράξουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την µονάδα τους στους τουριστικούς πράκτορες και τους δηµοσιογράφους της χώρας του Άγιαξ!!!

Ακόµα, από το ίδιο δελτίο τύπου του Δήµου πληροφορούµασταν ότι η αποστολή, µετά την Ολλανδία, θα ξαναγύριζε στο Βέλγιο, όπου θα λάµβανε µέρος σε ηµερίδα προς τιµή του νησιού µας που θα πραγµατοποιούσε ο Δήµος του Beveren. Τώρα, θα αναρωτηθεί ο έρµος ο αναγνώστης: και που µας βρήκε εµάς αυτό το Beveren για να µας διοργανώσει και ηµερίδα; 

Την απορία µας έλυσε η πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής, αφού µας έγραφε παρακάτω, ότι Βελγίδα ξενοδόχος που µένει και εργάζεται για χρόνια στο νησί µας δηµιούργησε τις σχετικές επαφές για να διαφηµιστεί το νησί µας σε αυτή την «κωµόπολη του Βελγίου µε 130.000 κατοίκους» που µάλιστα είναι η «µεγαλύτερη κωµόπολη του Βελγίου» όπως διαβάσαµε σε νεότερο κείµενο της κ. Χανιώτη.

Ε, είπαµε και εµείς, πάει στο διάολο, άµα είναι να παρουσιαστεί η Πάρος «στην αγορά του Βελγίου», «τους τουριστικούς πράκτορες και δηµοσιογράφους της Ολλανδίας» και σε µία «κωµόπολη µε 130.000 κατοίκους», αξίζει τον κόπο και τα λεφτά που θα δώσει ο Δήµος Πάρου. Αξίζει να παρατήσει και ο δήµαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης την πολυαγαπηµένη του καρέκλα στο δηµαρχείο της Αγίας Άννας (σ.σ: που δεν την αφήνει για να πάει ούτε σε υπουργείο της Αθήνας για να ζητήσει κανέναν δάσκαλο ή κανένα γιατρό, 5 χρόνια τώρα).

Αξίζει τον κόπο να οργανώσει ο Δήµος µία καλή αποστολή από ξενοδόχους Παριανούς και παραγωγούς Παριανών προϊόντων για να παρουσιάσουν το νησί µας, µπας και µαζέψουµε κανένα τουρίστα παραπάνω για φέτος!!!

 

Χάρτινος και πάλι ο πύργος!

Όπως κάνει η εφηµερίδα µας πάντοτε στους «καλούς πελάτες», τους παρακολουθεί πιο στενά, από τους φίλους της. Έτσι, θαµπωµένοι από τα φιλόδοξα σχέδια Φεβρουαρίου της Μ. Χανιώτου, αρχίσαµε να ψάχνουµε τα στοιχεία που αράδιαζε στα βαρύγδουπα δελτία τύπου, αλλά και στις αµέτρητες αναρτήσεις αυτοπροβολής και που κάνει στο Ίντερνετ (facebook) για υποθέσεις του Δήµου στις οποίες εµπλέκεται η ίδια.

Και να τι βρήκαµε:

(εικόνες 2,3)

α) Το Beveren δεν είναι κωµόπολη, είναι ένα µικρό προάστιο. Κωµόπολη ονοµάζουµε το µεγάλο χωριό που έχει από 3.000 έως 10.000 κατοίκους, άντε και λίγο παραπάνω σε µεγάλες χώρες. Άρα, το Beveren δεν θα µπορούσε να είναι κωµόπολη µε 130.000 κατοίκους, όπως έλεγε το δελτίο τύπου!!!

β) Το Beveren δεν έχει 130.000 κατοίκους. Σύµφωνα µε την απογραφή του 2010, µε Ελληνικές, όσο και Ευρωπαϊκές πηγές (τις οποίες παραθέτουµε στις εικόνες 2 και 3) έχει 46.299 κατοίκους!!!

γ) Οι επιχειρηµατίες του τουρισµού που θα πήγαιναν από την Πάρο για να συνοµιλήσουν µε τους «αναρίθµητους» τουριστικούς πράκτορες και δηµοσιογράφους του Βελγίου και της Ολλανδίας ήταν τελικά οι κ.κ Πετρόπουλος µέλος της τουριστικής επιτροπής και Φωκιανός Σπύρος επίσης µέλος (οικογενειακώς) της τουριστικής επιτροπής και κολλητός του δηµάρχου Χρ. Βλαχογιάννη.

Αυτό τουλάχιστον µαρτυρούν οι φωτογραφίες τις οποίες έχει αναρτήσει στο facebook ή ίδια η Μ. Χανιώτη (εικόνες 4 και 5).

δ) Οι παραγωγοί της Πάρου που δεν πήγαν ούτε στο Βέλγιο, ούτε στην Ολλανδία δεν έχασαν και πολλά, διότι απλούστατα η προσέλευση πελατών – επισκεπτών, ειδικά στην Ολλανδία που έγινε το road show ήταν ελάχιστη (εικόνα 6). Η περίφηµη ανακοίνωση που έγραφε: «η Πάρος παρουσιάζεται στο Ολλανδικό Κοινό» κατέληξε να αντιπροσωπεύεται από καµιά δεκαριά άτοµα όλοι µαζί, Ολλανδικό κοινό, Ολλανδοί τουριστικοί πράκτορες και Ολλανδοί δηµοσιογράφοι (βλέπε εικόνα 7)


(εικόνα 4)

(εικόνα 5)

(εικόνα 6)


(εικόνα 7)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής Μ. Χανιώτη πιάνεται για ακόµη µια φορά να λέει ψέµατα και να παραφουσκώνει στοιχεία για τις πράξεις της που δεν αντιστοιχούν στην πραγµατικότητα.

Έχουν προηγηθεί: α) Οι τυµπανοκρουσίες του Φθινοπώρου για την «φιλοξενία της Ρώσικης αποστολής δηµοσιογράφων από τα πιο σπουδαία ΜΜΕ και του δ/ντη ΕΟΤ Ρωσίας» στην Πάρο, όπου αποδείχτηκε ότι µιλούσαµε για δύο δηµοσιογράφους µικρών ΜΜΕ και έναν απλό υπάλληλο του ΕΟΤ. Ποτέ δεν είδαµε τα δηµοσιεύµατα τους, ενώ και µόνο ότι η εποχή των δηµοσιεύσεων ήταν Φθινόπωρο (6,7 µήνες πριν τη σεζόν) καθιστούσαν την ενέργεια ανώφελη, παρά του ότι τα τραπεζώµατα και τα έξοδα παράστασης πληρώνονταν κανονικά από τον Δήµο.

β) Οι θρυλικές ανακοινώσεις για συµµετοχή του Δήµου σε πλειάδα εκθέσεων του εξωτερικού το Φθινόπωρο στις οποίες τελικά δεν πήγαµε, χωρίς να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις ακύρωσης, διότι η κ. Μ. Χανιώτη δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έντυπα που η διοίκηση δηµάρχου Χρ. Βλαχογιάννη έχει παραγγείλει από το 2009!!!

γ) Το πέρασµα από «το παράθυρο» εταιρείας συµβούλων τουρισµού µε απευθείας ανάθεση για να κάνουν τη δουλεία που υποτίθεται ξέρει να κάνει η αµειβόµενη δηµοτική σύµβουλος Μ. Χανιώτη. Μάλιστα, στην σχετική συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου και προκειµένου να πάρει θετικές ψήφους η πρόταση, η εν λόγω δηµοτική σύµβουλος είχε πει ότι τα χρήµατα θα πάνε σε manager. Και όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αυτός ο manager, η κ. Χανιώτη είχε πει ότι χρειάζεται κάποιος αµειβόµενος άνθρωπος για να διαχειρίζεται τα περίπτερα στις εκθέσεις κλπ. Δηλαδή ο manager, γινόταν υπάλληλος και στο τέλος κατέληξε γραφείο συµβουλών και έκδοσης δελτίων τύπου. Και το χειρότερο: αποκαλύφθηκε ότι η συγκεκριµένη εταιρεία µε την οποία επέλεξε να συνεργάζεται ο Δήµος έχει για πελάτες άλλους δήµους των Κυκλάδων που βεβαίως είναι ανταγωνιστικοί προς το νησί µας!!!

δ) Τέλος, είναι γνωστές οι ανακοινώσεις της Μ. Χανιώτη και οι αντίστοιχες αναρτήσεις της στο facebook µε τις οποίες για να «φουσκώσει» την δραστηριότητα της, έχει διατυπώσει απίστευτες µπαρούφες, όπως «ότι το περίπτερο του Δήµου στην τάδε έκθεση επισκέφθηκε ο πρέσβης της Ινδοκίνας ο οποίος έδειξε µεγάλο ενδιαφέρον για την Πάρο!!!» (σ.σ: δεν υπάρχει τέτοια χώρα), καθώς, ότι ο Δήµος «θα παρουσιάσει τουριστικά την Πάρο στην πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας» (σ.σ: δεν έχει πρωτεύουσα ο συγκεκριµένος πολυεθνικός γεωγραφικός προσδιορισµός).

 

Το κόστος


(έγγραφο β)

Στην τελευταία «φούσκα» της Μ. Χανιώτη συµµετείχε ο δήµαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης ο οποίος ταξίδεψε στο Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ συµµετείχε ένα µέλος της τουριστικής επιτροπής και ακόµα η ίδια η Μ. Χανιώτη για την εκδήλωση στο πολυθρύλητο Beveren του Βελγίου. Για τα µεταφορικά, την διαµονή και την κάθε ηµέρα αυτών των ανθρώπων, έχουν ληφθεί αποφάσεις για καταβολή χρηµάτων από το ταµείο του Δήµου, ενώ πρόσθετα έχουν δοθεί χρήµατα για διοργάνωση εκδηλώσεων, για τραπεζώµατα, µεταφορά διαφηµιστικών εντύπων και ενοικίαση οχήµατος (βλέπε έγγραφο β).
Η ιστορία Βελγίου και Ολλανδίας, παρά τα εµφανή πολύ κατώτερα αποτελέσµατα, από τις θριαµβευτικές ανακοινώσεις, εκτιµάται ότι έχει στοιχήσει από 10 έως 15 χιλιάδες ευρώ.

Σηµειώνεται ότι η Μ. Χανιώτη και δύο τρεις άνθρωποι ακόµα θα επισκεφθούν µε τον ίδιο τρόπο οργάνωσης την Μόσχα, την Ιταλία, τη Γερµανία, τη Νορβηγία και άλλες πόλεις της Ευρώπης και σε όλες αυτές για να µοιράσουν από 500 έντυπα µέχρι 1000. Την στιγµή που στις εκθέσεις αυτές εισέρχονται από 45.000 άτοµα έως και 200.000 άτοµα. Στην ουσία, δουλευόµαστε εκκωφαντικά και µε πολύ φιγούρα. Πρόκειται για µία κατασπατάληση δυνάµεων και πόρων που δεν πρόκειται να φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσµα για το νησί µας, εκτός ότι θα έχουν αναµνήσεις από ωραία, πληρωµένα από τον Δήµο ταξίδια η κ. Χανιώτη, ο Χρ. Βλαχογιάννης και κάποιοι φίλοι τους.

Γι’ αυτό το πολυέξοδο φαινόµενο, δεν ευθύνονται οι εθελοντές, όπως η Παριανή από το Βέλγιο ή οι παραγωγοί της Πάρου που προσφέρουν τόσα χρόνια τα προϊόντα τους ή και ένας δύο δηµοτικοί υπάλληλοι που βοηθούν. Ευθύνεται η αντίληψη και η αισθητική που έχουν για την οργάνωση και παραγωγή πολιτικού έργου για το καλό του νησιού, ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης η Μ. Χανιώτη και µερικοί άλλοι.

Ο Δήμαρχος Πάρου από αριστερά με παράγοντα της Βέλγικης πόλης (εικόνα 8)


Υ.Γ:
Αλήθεια, σε ποια γλώσσα ακριβώς συνοµιλούσε ο κ. Χρ. Βλαχογιάννης µε τον δήµαρχο του Beveren (εικόνα 8) και µε τους υπόλοιπους αλλοδαπούς παράγοντες µε τους οποίους συναντήθηκε στα ταξίδια του;