Συνεχίζουν τον αγώνα στο Γυµνάσιο Παροικιάς


Άρθρο από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 11 Φεβρουαρίου 2012

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων Γυµνασίου Παροικιάς συνεχίζει τον αγώνα του για πολλά από τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι µαθητές του σχολείου. Συγκεκριµένα, µε νέα επιστολή προς το υπουργείο παιδείας, ο σύλλογος διαµαρτύρεται εκ νέου, για την παράτυπη συνέχιση απόσπασης εκπαιδευτικού από το Γυµνάσιο Πάρου. Ως γνωστό από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής περιόδου στο Γυµνάσιο Πάρου δεν διδάσκεται…

…η Γερµανική ως δεύτερη ξένη γλώσσα, παρά του ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Δηλαδή, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση της 27/6/2011 υπάρχει ο ελάχιστος απαιτούµενος αριθµός 12 µαθητών και ύπαρξη οργανικής θέσης. Σύµφωνα µε το σύλλογο: «[…] Η εκπαιδευτικός  που κατέχει την οργανική θέση στη σχολική µας Μονάδα (κ. Κτισοπούλου Σόνια), είναι αποσπασµένη σε σχολείο του ΠΥΣΔΕ Γ’ Αθήνας χωρίς να  έχει καλυφθεί το λειτουργικό της κενό, σύµφωνα µε το άρθρο 31, παρ. 1 του Ν.3848/2010, ενώ ο εκπαιδευτικός που τοποθετήθηκε για την κάλυψη του λειτουργικού της κενού, αποσπάστηκε και αυτός, από όσο είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας».

Ο σύλλογος στην επιστολή του προς το υπουργείο επισυνάπτει την έγγραφη απάντηση της Διεύθυνση Β/θµιας Εκπαίδευσης Νοµού Κυκλάδων, σε σχετική µε το θέµα ερώτησή του. Η Β/θµια Εκπαίδευση Ν. Κυκλάδων στην απάντηση της υποστηρίζει ότι στο Γυµνάσιο Παροικιάς πληρούνται οι προϋποθέσεις και γι’ αυτό το λόγο ζητά να καλυφθεί το λειτουργικό καινό. Ο σύλλογος γονέων και κηδεµόνων κλείνει την επιστολή ως εξής: «Επισηµαίνουµε δε, ότι στα πλαίσια της υλοποίησης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, στο Γυµνάσιο Πάρου διδάσκεται µόνον η γαλλική γλώσσα λόγω ύπαρξης οργανικής θέσεως, ενώ έχει σταµατήσει και η διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας, η οποία συγκέντρωνε την πλειοψηφία των προτιµήσεων των µαθητών του σχολείου, λόγω του ότι δεν έχουν προσληφθεί αναπληρωτές καθηγητές ιταλικών.

Είναι προφανές  ότι το θέµα, εκτός της αυτονόητης πλευράς του σεβασµού της νοµιµότητας, βρίσκεται σε ευθεία παρέκκλιση από τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες του Υπουργείου για εξορθολογισµό και «νοικοκύρεµα» της λειτουργίας του χώρου της Παιδείας και τερµατισµό των πρακτικών της ευνοιοκρατίας και του συντεχνιασµού.  Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή το θέµα έχει ταλανίσει ιδιαίτερα τη σχολική µας Μονάδα, παρακαλούµε όπως µας ενηµερώσετε για τις ενέργειές σας, προκειµένου να πληρωθεί άµεσα το λειτουργικό κενό ή να ανακληθεί η απόσπαση της εν λόγω εκπαιδευτικού».


Η «ουσία»

Το Γυµνάσιο Παροικιάς έχει µπει από την αρχή της εκπαιδευτικής περιόδου 2011 – 2012 σε ένα µεγάλο αγώνα διεκδικώντας τα αυτονόητα. Δηλαδή, τις ίσες ευκαιρίες µάθησης για τους µαθητές. Η χρονιά ξεκίνησε διεκδικώντας την εκµάθηση της Ιταλικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας µετά τα Αγγλικά. Και αυτό, διότι, επί χρόνια τα παιδιά σ’ αυτό το σχολείο µάθαιναν την Ιταλική γλώσσα, όπως άλλωστε και στο 2ο Δηµοτικό σχολείο Παροικιάς. Δηλαδή, δεκάδες παιδιά που επί χρόνια µάθαιναν ως δεύτερη γλώσσα τα Ιταλικά, ξαφνικά αναγκάζονται να τα σταµατήσουν εξαιτίας των αποφάσεων της υπουργού φωτοτυπιών και παιδιών που λιποθυµούν από την πείνα στα σχολεία (κατά κόσµο κ. Α. Διαµαντοπούλου).

Τελικά, οι µαθητές του Γυµνασίου Παροικιάς όχι µόνο φέτος δεν διδάσκονται την Ιταλική για δεύτερη γλώσσα, αλλά ούτε τη Γερµανική γλώσσα. Και αυτό διότι, το υπουργείο παιδείας δεν βρίσκει τρόπο να καλύψει το καινό της έλλειψης εκπαιδευτικού. Ένα κενό που δηµιουργήθηκε εξαιτίας αλλοπρόσαλλων αποφάσεων του υπουργείου µε τις αποσπάσεις καθηγητών.

Έκτακτη Συνέλευση

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων Δήµου Πάρου καλεί τους γονείς, την ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου και το σύλλογο Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης των νησιών µας σε έκτακτη γενική συνέλευση για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η σχολική κοινότητα. Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων Δήµου Πάρου έχει ως εξής: «Μετά την απογοητευτική και αδιέξοδη αντιµετώπιση στο τελευταίο θεµατικό Δηµοτικό Συµβούλιο της 19/12/2011, των προβληµάτων που έχουν ανακύψει σωρευτικά στα θέµατα της Παιδείας και της Υγείας στο νησί µας, καλούµε όλα τα µέλη της Ένωσης γονέων σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 15/2/2012 και ώρα 18.00 µ.µ. στο Πολυγωνικό κτίριο του Λυκείου Παροικιάς, µε µοναδικό θέµα τη λήψη αποφάσεων για την ουσιαστική αντιµετώπιση των ανωτέρω ζητηµάτων, συµπεριλαµβανοµένου του ζητήµατος της ύπαρξης φαινοµένων υποσιτισµού µαθητών στα σχολεία.
Θεωρούµε ότι ήρθε η ώρα να µιλήσει η τοπική κοινωνία και κατά συνέπεια, η παρουσία ΟΛΩΝ κρίνεται απολύτως απαραίτητη και αναγκαία.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ».