Προϋπολογισµός Δήµου Πάρου 2012 | Μνηµονιακός, χωρίς προβλέψεις


 

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 11 Φεβρουαρίου 2012

Υπήρχαν στιγµές στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισµό του Δήµου Πάρου 2012 που δεν ήξερε ο ακροατής αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει. Ο προϋπολογισµός του Δήµου Πάρου που είναι κουτσουρεµένος, συµπεριλαµβάνει και γνωστά έργα που µπαίνουν κάθε χρόνο  και δεν γίνονται ποτέ (λες και γίνονται φωτοτυπία). Οι µοναδικές αυξήσεις που προβλέπει είναι για τον ετήσιο µισθό του νοµικού συµβούλου κ. Φιφλή (35.000 ευρώ) και των δικαστικών εξόδων.

Αυτός ο προϋπολογισµός ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ για τις συνθήκες που θα διαµορφωθούν…

…στην τοπική κοινωνία, λόγω του µνηµονίου. Προφανώς, στο Δήµο Πάρου (που έχουν διπλασιαστεί τα συσσίτια που δίνονται από το Εκκλησιαστικό και Δηµοτικό Ίδρυµα «Η Αγία Θεοκτίστη»), που σχεδόν σε κάθε κατάστηµα τροφίµων µαζεύονται τρόφιµα για να δοθούν σε συµπολίτες µας που αντιµετωπίζουν πρόβληµα, που η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων Δήµου Πάρου θα συνεδριάσει σε λίγες µέρες για να συζητήσει το γεγονός του υποσιτισµού παιδιών σε σχολεία του νησιού µας, που σε δεκάδες συµπολίτες µας έχει κοπεί το ρεύµα, διότι αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασµούς, που, που, που) θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβληµα!

Η πλειοψηφία του Δήµου Πάρου έχει δώσει πλέον µε αποδείξεις όλα εκείνα τα στοιχεία που συνηγορούν ότι δεν κατανοούν µε κανένα τρόπο ότι στη σηµερινή πραγµατικότητα του νησιού µας υπάρχει πρόβληµα. Τη µία ο κ. Στ. Φραγκούλης ήταν ανένδοτος στη µείωση τελών, διότι υποστήριζε ότι τα πλοία ήταν γεµάτα τα Χριστούγεννα και οι Παριανοί πήγαιναν διακοπές (τον διέψευσε πανηγυρικά η εφηµερίδα µας µε επίσηµα στοιχεία του Λιµεναρχείου) και την άλλη, ο Δήµος µας δεν προβλέπει το παραµικρό έξοδο για να βοηθήσει τους συµπολίτες µας. Όπως είπε και ένας ακροατής της συνεδρίασης «αυτοί εδώ µέσα ζούνε σ’ ένα άλλο κόσµο. Δεν έχουν ιδέα τι προβλήµατα έχει ο κόσµος έξω από αυτή την αίθουσα».

Οι τοποθετήσεις

Το 2011 ο προϋπολογισµός ανήλθε στα 24.959.000 ευρώ. Φέτος, προβλέπονται 21.337.000 ευρώ. Σηµειώνουµε ακόµα, ότι από τα 24.959.000 ευρώ του 2011 βεβαιώθηκαν µόνο τα 13.819.000. Η µεγάλη αστοχία του προϋπολογισµού του 2011 είναι µπούσουλας για το τι θα συµβεί και φέτος…

Η επικεφαλής της δηµοτικής παράταξης «Πάρος – ΑΞΙΑ» κ. Γρ. Πρωτολάτη στην τοποθέτησή της υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισµός είναι προσαρµοσµένος πάνω στη µνηµονιακή πολιτική». Στη συνέχεια η κ. Πρωτολάτη στρεφόµενη προς τον κ. Χρ. Βλαχογιάννη είπε: «Αποδέχεστε παθητικά την κατάσταση µε τη µείωση πόρων από το κράτος. Μένετε πιστός στη λογική του µνηµονίου. Λέτε συνέχεια ότι προσπαθείτε να προσαρµόζεστε στις καταστάσεις. Δεν είσαστε διεκδικητικός και αυτοδιοικητικός. Δεν θέλετε και δεν κάνετε πουθενά παραστάσεις. Βάζετε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια έργα, χωρίς να γίνονται. Μόνο σ’ αυτό είσαστε καλός…».

Ο εκπρόσωπος του συνδυασµού Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου κ. Μ. Ισιγώνης είπε στην τοποθέτησή του: «Ο προϋπολογισµός ακολουθεί κατά γράµµα τη µνηµονιακή πολιτική. Κόβονται πόροι από το κράτος και το αποδέχεστε. Το µόνο θετικό που έχει είναι ότι υπάρχει κωδικός για τις αποζηµιώσεις προς τους δηµοτικούς υπαλλήλους που προσέφυγαν στα δικαστήρια για τα δεδουλευµένα (351.000 ευρώ). Ευτυχώς, που το αποδέχεστε αυτό και δεν προσφεύγετε και πάλι στα δικαστήρια. Δεν βλέπω όµως πουθενά να έχετε βάλει κωδικό χρηµατοδότησης για τις καταστάσεις που θα δηµιουργηθούν στην Παριανή κοινωνία από την οικονοµική κρίση.

Κανείς κωδικός πουθενά, για την υγεία, την παιδεία, για βοήθεια στους συµπατριώτες µας. Από την άλλη βλέπω ότι έχετε βάλει κωδικούς για αγορά απορριµµατοφόρου (145.000 ευρώ) και µελέτης (20.000 ευρώ) για την καταγραφή – αξιοποίηση της δηµοτικής περιουσίας. Τι θα παθαίναµε αν δεν τους είχαµε σ’ αυτό τον προϋπολογισµό;
Δεν θα µπορούσαν να πάνε αυτά τα χρήµατα για βοήθεια στους συµπολίτες µας. Δεν θα µπορούσαµε να προνοήσουµε γι’ άλλα πράγµατα;»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κ. Ροκονίδας υποστήριξε στην τοποθέτησή του: «Ο προϋπολογισµός έπρεπε να συνδέεται µε τα προβλήµατα του Παριανού λαού. Αυτός ο προϋπολογισµός είναι υποταγµένος και εκπροσωπεί την πολιτική της κεντρικής εξουσίας».

Ο δηµοτικός σύµβουλος της «Πάρος – ΑΞΙΑ» κ. Γ. Καρατζάς είπε: «Σ’ αυτή την αίθουσα κάποιοι µόλις τώρα ανακάλυψαν το µνηµόνιο. Όλο το 2010 και 2011 έκλειναν τα µάτια ρίχνοντας µπετό δεξιά και αριστερά. Εφαρµόζατε κατά γράµµα τη µνηµονιακή πολιτική και κλείνατε τα αυτιά σας σε ό,τι σας έλεγαν οι πολίτες για υγεία, παιδεία, χαράτσια, δηµοτικά τέλη κλπ. Το µόνο που κάνατε ήταν αναποτελεσµατικά και ανούσια ψηφίσµατα». Τέλος, ο κ. Γ. Καρατζάς ζήτησε και πάλι να µην αγοραστεί νέο απορριµµατοφόρο και αυτά τα χρήµατα να πάνε για βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού µας. Ακόµα, έκανε αναφορά για τα όσα καταγγέλθηκαν στο τοπικό συµβούλιο Παροικιάς από φορείς και τον τοπικό σύµβουλο κ. Ευθ. Κυδωνιέα, για την εκµετάλλευση του θαλάσσιου χώρου στον κόλπο Παροικιάς από άτοµα που δεν έχουν σχέση µε το Λιµενικό Ταµείο

Ο κ. Στ. Φραγκούλης του συνδυασµού της πλειοψηφίας είπε ότι οι συνδυασµοί ΚΕΠ Πάρου και Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασαν κοµµατικές θέσεις! Ακόµα, ο κ. Φραγκούλης διαφώνησε για τον χαρακτηρισµό «µνηµονιακός δήµαρχος» και συµπλήρωσε ότι υπάρχουν 53% περικοπές των ΚΑΠ.

Ο κ. Αγ. Πατέλης του συνδυασµού «Πάρος – ΑΞΙΑ» έκανε ερωτήσεις για τη χρηµατοδότηση της ΚΔΕΠΑΠ. Ακόµα, ο κ. Αγ. Πατέλης χαρακτήρισε την πρόσληψη του δεύτερου επιστηµονικού συµβούλου από τον κ. Βλαχογιάννη «περιττή».

Ο κ. Α. Αρκάς του συνδυασµού της πλειοψηφίας διαµαρτυρήθηκε για τους χαρακτηρισµούς «µνηµονιακός δήµος» και συµπλήρωσε για όσους έκαναν κριτική για τις περικοπές των κρατικών κονδυλίων το εξής: «Μ’ αυτά που ακούστηκαν είναι σαν να µας λέτε ότι ο Δήµος πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του. Να µη δεχθούµε δηλαδή τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Το «σπίτι» µας όµως δεν µπορούµε να το κλείσουµε».

Η πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Α. Κάγκανη είπε ότι ο προϋπολογισµός του Δήµου Πάρου είναι εναρµονισµένος στη σηµερινή οικονοµική συγκυρία και ακόµα πρότεινε να µπει ένας κωδικός για τις δυσκολίες που θα αντιµετωπίσουν πολλοί συµπατριώτες µας (π.χ. αγορά φαρµάκων).
Ακόµα η σύµβουλος της πλειοψηφίας ενηµέρωσε (απαντώντας στις ερωτήσεις Αγ. Πατέλη) ότι για τη διετία 2011 – 2012 είχε ψηφιστεί ποσό για την ΚΔΕΠΑΠ1,4 εκ. ευρώ και για την περσινή χρονιά δεν πήραν καθόλου χρήµατα. Φέτος, έχουν 550.000 ευρώ για να ξοδέψουν και τα 490.000 ευρώ προορίζονται για πάγια έξοδα της εταιρείας. Αυτό σηµαίνει ότι µόνο 60.000 ευρώ θα διαθέσει φέτος ο Δήµος Πάρου για όλες τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις. Θυµίζουµε, ότι πριν πολλούς µήνες η εφηµερίδα µας είχε προβλέψει αυτό το γεγονός και είχαµε γράψει ότι το 2012 οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα είναι πολύ φτωχές σε σχέση µε άλλες χρονιές.

Ο αντιδήµαρχος κ. Π. Κουτσουράκης είπε ότι σηµασία έχει η ταµειακή ρευστότητα του Δήµου, ενώ ο άλλος αντιδήµαρχος κ. Μ. Κωβαίος υποστήριξε ότι ο προϋπολογισµός είναι εφικτός.
Οι δευτερολογίες

Η κ. Γρ. Πρωτολάτη στη δευτερολογία της είπε: «Κατανοώ τη δύσκολη θέση που έχουν έρθει οι σύµβουλοι της πλειοψηφίας. Όµως, θα πρέπει να σκεφθούν και τι µας έλεγε ο συµπατριώτης πρώην υπουργός εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, για τους δήθεν εξασφαλισµένους πόρους που θα είχαµε µε το νόµο «Καλλικράτης». Σας ρωτώ λοιπόν, που κάνατε παραστάσεις για να διεκδικήσετε;».

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του προϋπολογισµού ο κ. Βλαχογιάννης άρχισε να πελαγοδροµεί κάνοντας αναφορές «ότι η αριστερά κάνει µόνο κριτική» θέλοντας προφανώς να πικάρει τους κ.κ. Ροκονίδα και Ισιγώνη… Ο κ. Βλαχογιάννης συνέχισε στο ίδιο µοτίβο δίνοντας απάντηση στο ερώτηµα µόνος του! Έτσι, απάντησε στον εαυτό του λέγοντας: «Απορρίπτει η αριστερά την ενότητα γιατί είναι εύκολο να κάνουν τον επαναστάτη, και θέλουν να κάνουν µόνο τον επαναστάτη».
Ο κ. Βλαχογιάννης συνέχισε και είπε ότι για την πρόνοια δεν υπάρχει κωδικός γιατί δεν προβλέπεται και θα το απέρριπτε η Επίτροπος στον έλεγχο. «Όταν θα υπάρχει πρόβλεψη κωδικού στον «Καλλικράτη 2» θα το συζητήσουµε» συµπλήρωσε ο κ. Βλαχογιάννης. Χωρίς βέβαια να λαµβάνει υπόψη του ότι οι ικανοί Δήµαρχοι της χώρας αυτή την εποχή κάνουν θαύµατα, προσφέροντας σωτήριες υπηρεσίες στους πολίτες. Για να µην αναφερθούµε σε άλλους Δηµάρχους που δηµιουργούν δουλειές.

Τελικά, ο προϋπολογισµός ψηφίστηκε στο σύνολό του από τους δηµοτικούς συµβούλους της πλειοψηφίας. Η «Πάρος – ΑΞΙΑ» ψήφισε µόνο τις ανελαστικές δαπάνες του προϋπολογισµού, τη µισθοδοσία των εργαζοµένων και τα έργα του τεχνικού προγράµµατος και του ΕΣΠΑ. Ο κ. Μ. Ισιγώνης ψήφισε µόνο τον κωδικό για τις αποζηµιώσεις των εργαζοµένων και ο κ. Ροκονίδας ψήφισε αρνητικά στο σύνολό του τον προϋπολογισµό.