ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ: Αλλαγή σκηνικού στην Μειοψηφία


Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 11 Φεβρουαρίου 2012

Την εβδοµάδα που πέρασε έγινε ευρύτερα γνωστή από την ιστοσελίδα που συνεργάζεται µε την εφηµερίδα µας «fileleutheros» η παραίτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δηµοτικού Συµβουλίου Αντιπάρου Ν. Μαριάνου από την διπλή θέση τόσο του αρχηγού της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Προόδου», όσο και από την θέση του δηµοτικού συµβούλου.

Η παραίτηση
Ο λόγος της παραίτησης αναφέρεται…

…στο κείµενο της επιστολής που κατέθεσε προς τον πρόεδρο του Δηµοτικού Συµβουλίου του νησιού. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες ο παραιτηθείς αναφέρεται στον τρόπο που του συµπεριφέρονταν για µακρύ χρονικό διάστηµα άνθρωποι από το περιβάλλον του δικού του συνδυασµού. Μάλιστα, στην Αντίπαρο κυκλοφορεί η φήµη ότι ο Ν. Μαριάνος είναι ενοχληµένος εδώ και καιρό από την συµπεριφορά του συναδέλφου του στο συνδυασµό Γ. Βασιλόπουλου αλλά και ενός ακόµα. Τους κατηγορεί ότι, αν και συνάδελφοι του από τον ίδιο συνδυασµό, υπονόµευαν τόσο την άσκηση των καθηκόντων του εντός του δηµοτικού συµβουλίου, όσο και συκοφαντούσαν µε φήµες (µέσω διαδικτύου) την κοινωνική του δραστηριότητα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι λέγεται ότι ήταν µία συνάντηση την Κυριακή 29 Ιανουαρίου που είχε ο Ν. Μαριάνος µε µέλη του συνδυασµού που βρίσκονται εντός και εκτός του δηµοτικού συµβουλίου. Εκεί, λέγεται ότι ο παραιτηθείς επικεφαλής κατηγορήθηκε και άλλοι λένε ότι εξυβρίστηκε µε το επιχείρηµα ότι ασκεί «χαλαρή» αντιπολίτευση στον δήµαρχο Γ. Λεβεντάκη και την πλειοψηφία. Η αλήθεια είναι ότι µέχρι σήµερα ο Ν. Μαριάνος δεν έχει κάνει θεατρικές σκηνές στις συνεδριάσεις του δηµοτικού συµβουλίου, δηλαδή να φωνάζει χωρίς λόγο. Βεβαίως, από την φύση του, δεν διαθέτει το ύφος εκείνου του ανθρώπου που θα µπορούσε να ασκήσει έντονη κριτική, ακόµα και αν είχε τεκµηριωµένα επιχειρήµατα. Ωστόσο, είναι άδικο να τον κατηγορούν άνθρωποι που επί χρόνια «µπουρδολογούν» στην Αντίπαρο και όχι µόνο.

Τελικά, ο Ν. Μαριάνος ήταν αµετακίνητος στην απόφαση να παραιτηθεί, παρά του ότι άλλα µέλη του συνδυασµού του δεν θεωρούσαν ότι έπρεπε να το κάνει.

 

Παρασκήνιο

Παρά του ότι έχει κατατεθεί η παραίτηση Ν. Μαριάνου ήδη κάποιες ηµέρες, η δηµοτική αρχή διά του προεδρείου του Δηµοτικού Συµβουλίου δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης. Αυτό έχει γίνει, διότι από στελέχη της αντιπολίτευσης έχει ζητηθεί πίστωση χρόνου, προκειµένου να γίνουν διαβουλεύσεις. Το διακύβευµα βρίσκεται στο σκέλος του ποιος από τους δηµοτικούς σύµβουλους της µειοψηφίας θα αναλάβει τα καθήκοντα του επικεφαλής της παράταξης.

Ο επιλαχών, µέχρι πριν την παραίτηση Ν. Μαριάνου, Γ. Βασιλόπουλος, ο οποίος όµως ακόµα δεν έχει εισέλθει στο δηµοτικό συµβούλιο, λέγεται ότι έχει την φιλοδοξία να αναδειχθεί πρώτα, µεταξύ των συναδέλφων του αρχηγός του συνδυασµού και µετά, να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει µε οµοφωνία η σχετική αναγγελία στην πρώτη συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου.

Όµως, δεν έχει συµφωνηθεί ακόµα αυτό το αίτηµα του, και συνεπώς, δεν µπορεί η µειοψηφία να παρουσιαστεί στο δηµοτικό συµβούλιο, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος διάστασης απόψεων. Κλειδί για τις φιλοδοξίες Γ. Βασιλόπουλου φαίνεται να είναι η στάση του δηµοτικού συµβούλου της αντιπολίτευσης Αντ. Πατέλη.

 

Η πλειοψηφία

Η διοίκηση του Δήµου φαίνεται να παρακολουθεί µε µεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην µειοψηφία (και στους δύο συνδυασµούς) γενικότερα, αλλά στην αντιπολίτευση ειδικότερα. Πλευρά της αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι η διοίκηση του Δήµου δεν θέλει να «χαλάσει» το υπάρχον κλίµα στις συνεδριάσεις του δηµοτικού συµβουλίου. Από την άλλη, στελέχη της διοίκησης του Δήµου έλεγαν: «το τι θα συµφωνήσουν ή το τι στρατηγική θα ακολουθήσουν οι σύµβουλοι της αντιπολίτευσης, είναι δικό τους θέµα».

 

Η ελάσσων µειοψηφία

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο επικεφαλής του δηµοτικού συνδυασµού Αντιπάρου «Μένουµε Αντίπαρος» κ. Παν. Σφαλαγκάκος ήδη πριν τις γιορτές. Ο κ. Σφαλαγκάκος κλείνοντας σχετική αποχαιρετιστήρια επιστολή του έγραψε: «[…] Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πάντες, από καρδιάς, για όλη τη βοήθεια και την υποστήριξη που µου έχετε χαρίσει τόσο απλόχερα, και για την φανταστική ευκαιρία που µου προσφέρατε. Σας ευχαριστώ όλους για µια αξέχαστη εµπειρία!».

Τη θέση του κ. Π. Σφαλαγκάκου στο δηµοτικό συµβούλιο Αντιπάρου ανέλαβε ο πρώτος επιλαχών της παράταξης, που είναι ο γιατρός κ. Σωτ. Σκούρτης: Ο κ. Σκούρτης στην πρώτη του επιστολή προς τους δηµότες του νησιού ως δηµοτικός σύµβουλος δίνει στίγµα της τακτικής που θα ακολουθήσει, γράφοντας: «[…] Όπου αυτά δεν συγκλίνουν θα υπερισχύσει η λογική, καθώς το συναίσθηµα παρεισφρύει συχνά στις λόγια και τα έργα όλων µας και παραχαράσσει το απόλυτα σωστό. Κι όλα αυτά θα γίνουν χωρίς κρότους και γδούπους, όπως ακριβώς έγινε και η διαδοχή στη θέση του δηµοτικού συµβούλου του συνδυασµού «Μένουµε Αντίπαρο».