Διαµαρτυρίες & καταγγελίες για Παροικιά | Συνεδρίαση για έργα του ΔΛΤ στην Παροικιά

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 4 Φεβρουαρίου 2012

Σαφώς, και θα πρέπει να το µετάνιωσε η δηµοτική πλειοψηφία που αποφάσισε ο πάει ο πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου Πάρου – Αντιπάρου κ. Στ. Γαβαλάς στις τοπικές κοινότητες, για να τις ενηµερώσει σχετικά µε τον προγραµµατισµό και την υλοποίηση έργων. Ο κ. Γαβαλάς στις 31/1 πήγε στη συνεδρίαση της Δηµοτικής Κοινότητας Παροικιάς να ενηµερώσει για τα έργα του Λιµενικού Ταµείου στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί…

…εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της Παροικιάς. Ατυχώς, ο κ. Γαβαλάς «πλήρωσε» τα λάθη της δηµοτικής πλειοψηφίας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την ανυπαρξία έργων από τους προκατόχους του. Ο πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου στην αρχή της συζήτησης ενηµέρωσε για την προσπάθεια που γίνεται να νοµιµοποιηθούν όλα τα λιµάνια σύµφωνα µε την εγκύκλιο του υπουργείου. Στη συνέχεια, ο κ. Γαβαλάς είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη (;) η ανάπλαση της παραλίας της Παροικιάς, ενώ δηµοπρατείται στις 28/2 η ανάπλαση στο λιµανάκι της «Σιδερένιας». Ακόµα, ότι θα γίνει η ανάπλαση του χερσαίου χώρου στο λιµανάκι της Αγίας Άννας. Επίσης, είπε για την προσπάθεια που γίνεται για να συντηρηθεί ο φάρος στον Άγιο Φωκά, αλλά και για την προσπάθεια για το εµπορικό λιµάνι στο Καµινάκι. Τέλος, ο κ. Γαβαλάς µίλησε για δύο αίθουσες αναµονής που θα γίνουν στο λιµάνι Παροικιάς. Συγκεκριµένα, θα γίνει µία αίθουσα αναµονής 300 τετραγωνικών µέτρων στο παλιό λιµάνι για τους επιβάτες των συµβατικών πλοίων και µία αίθουσα 120 τ.µ. στο νέο λιµάνι για τους επιβάτες των ταχύπλοων πλοίων. Ο κ. Γαβαλάς παρουσίασε και σχέδιο αίθουσας.


Οι αντιδράσεις

Έκπληκτοι οι πολίτες, όταν έκλεισε η τοποθέτηση του προέδρου του Λιµενικού Ταµείου, ρώτησαν «καλά όλα αυτά που µας λέτε τα έχουµε ξανακούσει. Μπορείτε να µας πείτε ποιο απ’ όλα αυτά τα έργα θα είναι έτοιµο φέτος;». Ο κ. Γαβαλάς απάντησε ότι φέτος το µόνο έργο που θα είναι έτοιµο είναι η ανάπλαση στη «Σιδερένια», δηλαδή, θα έχουν τοποθετηθεί τα pillars κλπ.

Ο πρόεδρος του εµποροεπαγγελµατικού συλλόγου κ. Απ. Αλιπράντης ρώτησε στη συνέχεια αν παρακολουθούνται οι µελέτες (σε ποιο στάδιο βρίσκονται), µε ποιον τρόπο τις παρακολουθούν, αν υπάρχει πίεση εκ µέρους τους για τη πιο γρήγορη εκτέλεση των µελετών κλπ. Ο κ. Γαβαλάς του απάντησε λέγοντας του για την ανυπαρξία προσωπικού στο Λιµενικό Ταµείο και του είπε «πάντως, τις µελέτες τις παρακολουθούµε».
Οι «εκτός νόµου» της Παροικιάς

Ο δηµοτικός σύµβουλος κ. Γ. Καρατζάς καταρχάς ρώτησε µε ποιον τρόπο µπορούν να εξυπηρετηθούν τα µικρά σκάφη στα λιµανάκια της Παροικιάς, διότι υπάρχουν παράπονα. Όµως, στη συνέχεια, ο τοπικός σύµβουλος Παροικιάς κ. Ευθ. Κυδωνιεύς έγινε πιο συγκεκριµένος και ρώτησε: «µε ποιον τρόπο και κάτω από ποιο καθεστώς εξυπηρετούνται τα σκάφη στη «Δευτέρα Παρουσία». Ποιος είναι αυτός που εισπράττει από τα σκάφη που δένουν εκεί; Εδώ, υπάρχουν καταγγελίες που λένε ότι τα αγκυροβόλια στον κόλπο τα διαχειρίζονται ιδιώτες! Με ποιον τρόπο επιλέγονται τα τουριστικά σκάφη που µπαίνουν στον κόλπο; Εσείς, το Λιµενικό Ταµείο, τι έσοδο έχετε από τα τουριστικά σκάφη που δένουν; Στη Νάουσα ποιος εκµεταλλεύεται το αγκυροβόλιο;».

Μετά τις ερωτήσεις του κ. Κυδωνιέα άρχισαν και αρκετοί αλιείς που ήταν στην αίθουσα να µιλούν και για παρόµοιες δράσεις και σε άλλα λιµανάκια της Παροικιάς. Σύµφωνα, µε αυτά που ακούστηκαν είναι φανερό ότι στον κόλπο της Παροικιάς υπάρχουν διάφοροι που νοικιάζουν τη θάλασσα σε τουριστικά σκάφη και δρουν κυριολεκτικά εκτός νόµου. Εµµέσως, πλην σαφώς, τα παραπάνω τα αποδέχθηκε ο κ. Γαβαλάς που είπε: «Υπήρχε καθεστώς! Δεν έχουµε κανένα έσοδο απ’ αυτές τις δράσεις. Φέτος, θα βάλουµε δύο άτοµα για να ελέγχουν. Το θέµα στη «Δευτέρα Παρουσία» δεν το γνώριζα. Θα το κοιτάξω».

Ο κ. Ευθ. Κυδωνιεύς συνέχισε και άρχισε να ρωτά και για τα άλλα λιµανάκια. «Επιµένω» είπε. «Ποιος καρπούται τα έσοδα. Ποιοι και από πού τους δίνουν ρεύµα;». Ο κ. Γαβαλάς στη νέα του απάντηση ουσιαστικά αποδέχθηκε και πάλι ότι όλα τα παραπάνω γίνονται και είπε: «Δεν είχαµε ως τώρα τρόπο για να παρακολουθήσουµε όλα αυτά». Ο τοπικός σύµβουλος κ. Πιερτζοβάνης είπε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες, ώστε να µην υπάρχουν αυτά τα φαινόµενα.
Το καρνάγιο

Ο κ. Γ. Σκλαβούνος ρώτησε για την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών στα λιµανάκια και συνέχισε κάνοντας παρατηρήσεις για την άθλια κατάσταση που υπάρχει κάθε καλοκαίρι στο Καρνάγιο της Παροικιάς µε αθίγγανους που πηγαίνουν και κατασκηνώνουν. Ακόµα, έκανε αναφορά για τα νερά που λιµνάζουν γύρω από το Καρνάγιο. Ο κ. Γ. Περαντινός έκανε αναφορά για µία επιστολή που είχε στείλει σχετικά µε την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών.

Για το θέµα του Καρνάγιου και την κατάσταση που βρίσκεται ο κ. Γαβαλάς ανέφερε ότι στις 5 Μαΐου υπάρχει δικαστήριο µε το σηµερινό ενοικιαστή. Ο κ. Τ. Τριαντάφυλλος είπε: «Είχα µείνει µε την εντύπωση ότι οι πλωτές εξέδρες θα «έπεφταν» τον Σεπτέµβριο. Ενάµιση χρόνο µετά, ανακαλύπτουµε ότι κάποιος µας έλεγε ψέµατα. Ακόµα, για το ποιοι καρπώνονται τα χρήµατα το καλοκαίρι στον κόλπο της Παροικιάς, απάντηση δεν πήραµε». Τέλος, το λόγο µε ανάλογα θέµατα έλαβαν και άλλοι πολίτες.

«Ακτινογραφία» του θέµατος

Η υπόθεση που ήρθε επίσηµα για πρώτη φορά σε συνεδρίαση από τον κ. Κυδωνιέα, δυστυχώς, είναι λίγο – πολύ γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήµ. Νύξη για το θέµα είχαµε κάνει στην εφηµερίδα µας πριν λίγους µήνες. Είναι φανερό ότι υπάρχουν ευθύνες για το θέµα. Το Λιµενικό Ταµείο Πάρου – Αντιπάρου έχει διαφυγή χιλιάδων ευρώ απ’ αυτή την ιστορία. Θα όφειλε τουλάχιστον να διερευνήσει τις καταγγελίες και θα όφειλε επίσης, να ειδοποιήσει το Λιµεναρχείο για αυτές τις παράνοµες δραστηριότητες.

Ακόµα, οι καταγγελίες αυτές, πρέπει να ενεργοποιήσουν τάχιστα το δηµοτικό συµβούλιο του νησιού µας. Σε εποχές κρίσης όπως αυτή που ζούµε, δεν έχει κανείς το δικαίωµα να απεµπολεί χρήµατα του Παριανού λαού και πολύ περισσότερο να αφήνει τον κάθε έναν να ζει σε βάρος των πολιτών. Αύριο κιόλας, ο κ. Βλαχογιάννης οφείλει να καλέσει τον κ. Κυδωνιέα και τον κ. Γαβαλά για να δει τι γνωρίζουν και ποιοι πρέπει να είναι οι τρόποι της αντίδρασης. Με κάθε τρόπο, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η ιστορία που µας αµαυρώνει και τουριστικά. Σε ότι αφορά τα έργα που ακούµε κάθε χρόνο ότι κάνει το Λιµενικό Ταµείο, η µεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν γίνονται είναι τα αποθεµατικά του. Ο τελευταίος που έχει ευθύνη είναι ο σηµερινός πρόεδρος του Ταµείου, αφού ουσιαστικά, δεν έχει στο τιµόνι του ούτε ένα χρόνο. Τα αποθεµατικά του Ταµείου αυξάνονται µε γεωµετρική πρόοδο.

Οι δύο προηγούµενες επιλογές του κ. Βλαχογιάννη (Β. Σκαραµαγκά, Λ. Κοντός) είναι φανερό, εκ του αποτελέσµατος, ότι απέτυχαν. Στον κ. Γαβαλά, παρουσιάζεται µία µοναδική ευκαιρία. Να «τσακίσει» κυριολεκτικά σε έργα, τα παραπάνω από τα 3 εκατοµµύρια ευρώ που στρογγυλοκάθονται σε λογαριασµούς των τραπεζών. Μόνο, όταν «τσακίσει» αυτά τα χρήµατα σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα, θα είναι πετυχηµένος! Είναι χρήµατα που πρέπει να πάνε σε έργα άµεσα. Είναι χρήµατα που µπορούν να δώσουν ανάσα στην Παριανή οικονοµία. Είναι χρήµατα που µπορούν να δώσουν άλλη όψη στο νησί και να αναβαθµίσουν το τουριστικό του προϊόν. Είναι χρήµατα που πρέπει µε τον ένα ή άλλο τρόπο να ξαναγυρίσουν στην τσέπη των Παριανών. Η κριτική που δέχθηκε στις 31/1 ο πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου κ. Γαβαλάς ήταν µάλλον υπερβολική. Ήταν όµως δίκαιη. Εισέπραξε «παράσηµα» που έπρεπε πρώτα να δοθούν στους προηγούµενους δύο προέδρους του Ταµείου, και ένα µέρος ίσως και σ’ αυτόν. Η λύση πλέον για τον κ. Στ. Γαβαλά είναι απλή. Να «τσακίσει» το γρηγορότερο σε έργα, τα 3 εκατοµµύρια ευρώ.-