Κυκλοφοριακά προβλήµατα Παροικιάς | Συζήτηση για σηµατοδότη

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 4 Φεβρουαρίου 2012

Το Αστυνοµικό Τµήµα Πάρου εκπροσωπήθηκε από τρία στελέχη του τα οποία παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του συµβουλίου της Δηµοτικής Κοινότητας Παροικιάς στις 31/12012. Οι ένστολοι βρέθηκαν στην συνεδρίαση, καθώς συζητήθηκε µία επιστολή που είχε στείλει ο διοικητής σχετικά µε τη διαχείριση θεµάτων κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του νησιού µας. Ο νέος διοικητής του Α.Τ. Πάρου κ. Αβραµίδης στην τοποθέτησή του έθεσε τα ζητήµατα που απασχολούν το τοπικό τµήµα σχετικά µε τα θέµατα οδικής κυκλοφορίας. Σύµφωνα µε τους αστυνοµικούς η σήµανση στους δρόµους της Πάρου είναι ελλιπής (στον Περιφερειακό της Παροικιάς την θεώρησαν ανεπαρκή), ενώ υπάρχουν…

…φθορές σε πάρα πολλές πινακίδες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, καθώς και σε πολλές δεν φαίνονται τα σήµατα που προειδοποιούν τους αυτοκινητιστές, λόγω ότι πάνω τους υπάρχουν διαφηµιστικά αυτοκόλλητα. Σε ότι αφορά το νούµερο ένα πρόβληµα µποτιλιαρίσµατος τους καλοκαιρινούς µήνες (διασταύρωση Περιφερειακού Παροικιάς προς Νάουσα), οι αστυνοµικοί ήταν σαφείς.

Η πολύ µικρή ανθρώπινη δύναµη τους στο νησί δεν επαρκεί ώστε να υπάρχει τροχονόµος στη διασταύρωση το καλοκαίρι. Όλη η δύναµη των αστυνοµικών Τµηµάτων και Σταθµών σε Παροικιά, Νάουσα και Αντίπαρο είναι 25 αστυφύλακες και 3 αξιωµατικοί. Μ’ αυτό το προσωπικό πρέπει να γίνεται 24ώρη αστυνόµευση και στα δύο νησιά και ακόµα, να διευθετούνται υπηρεσίες γραφείου (ταυτότητες, βεβαιώσεις κλπ). Για όλους τους παραπάνω λόγους πρότειναν να υπάρξει τοποθέτηση σηµατοδότη στη διασταύρωση Περιφερειακού που θα λειτουργεί το καλοκαίρι σε συγκεκριµένες ώρες και θα απενεργοποιείται το χειµώνα. Ακόµα, όπως είπαν, θα χρειαστεί στο συγκεκριµένο σηµείο και µία υπερυψωµένη νησίδα. Για το συγκεκριµένο σηµείο είπαν ότι υπάρχουν καταγγελίες και παράπονα.

Τέλος, οι αστυνοµικοί ήταν ενήµεροι για το πιθανό «θόρυβο» που µπορεί να προκαλέσει η εµφάνιση σηµατοδότη στην Πάρο, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί αλλοίωση του Κυκλαδίτικου τοπίου. Κάτι, το οποίο το είπε πολλές φορές ο Αστυνοµικός Διοικητής κ. Αβραµίδης, ο οποίος όµως πρόσθεσε και την αναγκαιότητά του πλέον.

Οι αντιδράσεις

Το θέµα προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον και τη συζήτηση πολλών τοπικών συµβούλων, αλλά και δηµοτικών συµβούλων που είχαν πάει για να ακούσουν τη συνεδρίαση. Σηµειώνουµε, ότι επειδή στις 31/1 που πραγµατοποιήθηκε η συνεδρίαση είχε προηγηθεί η κοπή της πίτας της Δηµοτικής Κοινότητας (βλ: στο τέλος του ρεπορτάζ), η αίθουσα συνεδριάσεων ήταν κατάµεστη από κόσµο που παρακολούθησε µε ενδιαφέρον το συγκεκριµένο θέµα.

Ο τοπικός σύµβουλος κ. Ευθ. Κυδωνιεύς του συνδυασµού της αντιπολίτευσης «Πάρος ΑΞΙΑ» πήρε πρώτος το λόγο υποστήριξε ότι το σοβαρότερο πρόβληµα στους δρόµους της Πάρου είναι η κυκλοφοριακή αταξία. Ακόµα, ήταν επικριτικός για τη δηµοτική αρχή, καθώς υπενθύµισε ότι για το νησί µας είχε γίνει µία µελέτη που διήρκησε µεγάλο χρονικό διάστηµα, µε επικεφαλής τον καθηγητή συγκοινωνιολόγο κ. Γκόλια, ο οποίος είχε κάνει επισηµάνσεις και για τη διασταύρωση. Θυµίζουµε, ότι σύµφωνα µε τη µελέτη Γκόλια, από τη Διασταύρωση Περιφερειακού Παροικιάς περνούν το καλοκαίρι όσα αυτοκίνητα περίπου περνούν και από την οδό Πατησίων στην Αθήνα! Ο κ. Κυδωνιεύς είπε «τελικά από τη µελέτη το µόνο που κρατήσατε ήταν η µεταφορά των λεωφορείων στο λιµάνι. Δώσαµε, τη βιτρίνα της Παροικιάς στα λεωφορεία µε ό,τι υποβάθµιση συνεπάγεται αυτό και µε ό,τι κυκλοφοριακό πρόβληµα δηµιουργεί».

Ο Αντιδήµαρχος κ. Π. Κουτσουράκης είπε ότι το θέµα του σηµατοδότη έχει συζητηθεί και στην Επιτροπή Διαβούλευσης και αρχικά υπήρξαν θετικές αντιδράσεις. Ακόµα, ο κ. Κουτσουράκης είπε ότι πέρσι προσπάθησαν να συνδράµουν τις Αστυνοµικές δυνάµεις και οι δηµοτικοί αστυνόµοι, αλλά πλέον δεν επαρκούν ούτε αυτοί, ενώ πρέπει να κάνουν και άλλες υποχρεώσεις σχετικές µε το Δήµο (παραδώσεις εγγράφων κλπ).

Ο δηµοτικός σύµβουλος κ. Αγγ. Πατέλης υποστήριξε ότι «ο σηµατοδότης είναι επιβεβληµένος στη διασταύρωση». Ακόµα, ο κ. Πατέλης ήταν επικριτικός για τα όσα γίνονται γύρω από το λιµάνι το καλοκαίρι µε τα παρκαρίσµατα και συµπλήρωσε: «Κάνατε παρεµβάσεις από την «Όαση» έως την Εκατονταπυλιανή για να µην διπλοπαρκάρουν και τα αυτοκίνητα να φεύγουν εύκολα από το λιµάνι. Γίνεται όµως αυτό; Όλοι ξέρετε πως όχι. Αφήστε, που έχουµε δει να παρκάρουν πλέον και πάνω στον πεζόδροµο πέριξ της πλατείας του Αγίου Νικολάου. Οι πεζοί αναγκαστικά πηγαίνουν στο δρόµο για να περπατήσουν. Βλέπουµε παρκαρίσµατα έως και πάνω στο Μνηµείο Πεσόντων». Τέλος, ο κ. Πατέλης ζήτησε από τους Αστυνοµικούς να κάνουν «κάτι παραπάνω», ώστε να υπάρχει καλύτερη αστυνόµευση στους δρόµους και ειδικά µε το παράνοµο παρκάρισµα.

Ακόµα, στη συνεδρίαση µίλησαν και άλλοι δηµοτικοί σύµβουλοι (Στ. Φραγκούλης, Γ. Καρατζάς). Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Τ. Τριαντάφυλλος µέλος του ΔΣ του εµποροεπαγγελµατικού συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου ο οποίος εξέφρασε την απορία του, καθώς όπως είπε: «ακούω εδώ µέσα να κάνετε διάφορες κρίσεις για το τι δεν πάει καλά µε το κυκλοφοριακό. Αν δεν κάνω λάθος, γιατί θα τρελαθώ στο τέλος, εσείς οι ίδιοι είσαστε που παίρνετε τις αποφάσεις. Εσείς οι ίδιοι αποφασίζετε για κάποια πράγµατα στους δρόµους… Τι φταίει λοιπόν;».


Η αστυνοµία

Από την πλευρά τους οι αστυνοµικοί που ήταν στη συνεδρίαση είπαν ότι οι τροχονοµικές παραβάσεις έχουν αυξηθεί στην Πάρο και γι’ αυτό το λόγο κάνουν πολλούς ελέγχους. «Ευτύχηµα είναι ότι έχουν µειωθεί αρκετά τον τελευταίο χρόνο τα τροχαία ατυχήµατα και ευτυχώς, δεν είχαµε κανένα θανατηφόρο» συµπλήρωσαν. Η εφηµερίδα µας ρώτησε στη συνέχεια τους αστυνοµικούς πόσα οχήµατα διαθέτει το Τµήµα και αν έχουν χρήµατα για να βάλουν καύσιµα. Θυµίζουµε ότι πέρσι το καλοκαίρι σε επιχείρηση που έγινε στη Νάουσα η εφηµερίδα µας είχε αποκαλύψει ότι οι αστυνοµικοί είχαν βάλει χρήµατα ρεφενέ για να βάλουν βενζίνη σε όχηµά τους, ενώ παλαιότερα, υπήρχε πρόβληµα µε τα πρατήρια βενζίνης διότι, το υπουργείο δηµόσιας τάξης αργούσε να αποπληρώσει του ιδιοκτήτες.

Σε ό,τι αφορά τα οχήµατα η Αστυνοµία της Πάρου έως και πριν λίγο καιρό είχε µόνο ένα όχηµα για να καλύψει όλο το νησί! Το άλλο όχηµα ήταν ακινητοποιηµένο επί µήνες λόγω βλάβης, που επιδιορθώθηκε αφιλοκερδώς από την τοπική λέσχη αυτοκινήτου. Ακόµα, οι αστυνοµικοί ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση για να αποκαλύψουν τι ακριβώς γίνεται µε τα καύσιµα και υποστήριξαν ότι «οι διαδικασίες είναι κάπως αργές», αλλά προσπαθούν µε συνδροµή τοπικών αρχών να βρίσκουν λύση… Με λίγα λόγια, για µία ακόµα φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και τώρα Λ. Παπαδήµου έχουν κυριολεκτικά γκρεµίσει τα πάντα και δεν είναι σε θέση ούτε να στηρίξουν τα αυτονόητα στις δυνάµεις ασφαλείας.


Πάρκινγκ

Στα προ ηµερήσιας διάταξης θέµατα ο κ. Ευθ. Κυδωνιεύς ζήτησε να µάθει αν έχουν γίνει προσπάθειες για ανεύρεση χώρων στάθµευσης στην Παροικιά, µετά το κλείσιµο του πάρκινγκ του Περιφερειακού («Ανάργυρου»), αφού ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου δεν ήθελε να κάνει νέα µίσθωση. Ο αντιδήµαρχος κ. Π. Κουτσουράκης είπε ότι υπάρχει πλέον ενδιαφέρον από τον ιδιοκτήτη για νέα µίσθωση, ενώ για το πάρκινγκ στο παλιό Επαρχείο (που και αυτό έχει ακουστεί ότι οι ιδιοκτήτες του δεν επιθυµούν νέα µίσθωση), δεν υπάρχει κάτι το νεότερο.


Η βασιλόπιτα

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Δηµοτική Κοινότητα Πάρου (Παροικιάς) έκοψε την πίτα της για το νέο χρόνο. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασµιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ενώ παρόντες ήταν πάρα πολλοί συµπολίτες µας από φορείς και συλλόγους της Παροικιάς που είχαν κληθεί γι’ αυτό το σκοπό. Ο Σεβασµιότατος κ. Καλλίνικος ζήτησε από τους τοπικούς άρχοντες να εργαστούν µε τη σκέψη τους στον πολίτη που βιώνει δύσκολες στιγµές σήµερα. Ο πρόεδρος της Δηµοτικής Κοινότητας κ. Μ. Καλακώνας ευχήθηκε σε όλους «καλή χρονιά» και να είναι αισιόδοξοι παρά τα προβλήµατα. Ακόµα, το λόγο έλαβε και ο δήµαρχος κ. Χρ. Βλαχογιάννης που ευχήθηκε στους πολίτες. Μετά τη κοπή της πίτας οι καλεσµένοι κεράστηκαν στον µπουφέ που είχε στηθεί στο χώρο υποδοχής του Δηµαρχείου.