ΕΓΑΤΙΑ ΑΕ: Λεφτά από το Υπουργείο Υποδομών «γιοκ» | Η τύχη έργων σχολείων της Πάρου

 


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου η συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους εκπρόσωπους της κατασκευαστικής εταιρείας του δημοσίου «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η πρόοδος έργων που έχει συμφωνηθεί να αναλάβει να «ωριμάσει» (σ.σ: μελέτες) και να κατασκευάσει η εν λόγω εταιρεία με σκοπό να επωφεληθούν τα νησιά από την ταχύτητα με την οποία κινείται η συγκεκριμένη εταιρεία επειδή λειτουργεί με ιδιωτικό οικονομικά κριτήρια. Στην Πάρο η «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε» έχει δοκιμαστεί μετά τις πλημμύρες του 2003, αφού ανέλαβε να σχεδιάσει και να εκτελέσει σειρά σημαντικών έργων αποκατάστασης υποδομών που είχαν προσβληθεί ή καταστραφεί από τα φυσικά φαινόμενα.

Σύλλογοι γονέων της Πάρου ενδιαφέρονταν για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, αφού διεκδικούν…


…την ένταξη μελετών και κατασκευής των έργων του 2ου Δημοτικού και του Γυμνασίου Παροικιάς σε αυτή την διαδικασία με την συνεργασία Περιφέρειας και ΕΓΝΑΤΙΑΣ. Από την συνάντηση των ως άνω δύο πλευρών, δεν έχει γνωστό ακόμα αν υπάρχουν έργα που περικόπηκαν λόγω «οπισθοδρόμησης» και αν ως τέτοια είναι δυνατόν να έχουν χαρακτηρισθεί το ένα ή και τα δύο σχολεία.

Ωστόσο παραθέτουμε το μόνο στοιχεία που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή που είναι η ανακοίνωση για τη συνάντηση που δημοσιοποίησε η διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η ανακοίνωση δεν μας διαφωτίζει για το θέμα των σχολείων, αλλά αναπάντεχα μας διαφωτίζει για ένα άλλο θέμα:

Η ΕΓΝΑΤΙΑ, η εταιρεία του δημοσίου διατύπωσε (το διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Περιφέρειας) ρητά ότι δεν δίνονται λεφτά για δημόσια έργα από το υπουργείο υποδομών.

Και ρωτάμε: Μα μήπως λένε ψέματα; Εμείς γνωρίζουμε από στόμα υπουργού ότι τα λεφτά που έχει το υπουργείο είναι ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ…
Ή μήπως λέει ψέματα ο υπουργός;
Μήπως δημόσια λεφτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ τελικά;

Ακολουθεί το κείμενο της Περιφέρειας: 

«Συνεργασία με στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. – Συνάντηση στην ΕΝΠΕ

Για την ετοιμότητά τους να υλοποιήσουν τριάντα ένα (31) στο Νότιο Αιγαίο, αυστηρά ιεραρχημένα και με στόχο την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, διαβεβαίωσαν τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη τα στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν ένα προς ένα τα συγκεκριμένα έργα,  που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εβδομήντα έργων της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε, η οποία έχει την ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών και την υλοποίησή τους, με την παρατήρηση ότι η εταιρεία κινείται βάσει των αντικειμενικών της δυνατοτήτων.

Όπως έγινε γνωστό, διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα εκταμίευσης πόρων από τα Υπουργεία Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αξιοποιεί, μέχρι στιγμής, δικούς της πόρους.

«Αν διασφαλιζόταν η ομαλή χρηματοδότηση, οι δυνατότητές μας θα ήταν πολύ περισσότερες» τονίστηκε από τα στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. Ειδική αναφορά πάντως έγινε και για τις αφαλατώσεις σε μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, επενδύσεις που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής. Από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε εκφράστηκε η διάθεση να συνδράμει τη διαδικασία εκπόνησης των μελετών».