Ο βουλευτής Π. Ρήγας συνεχίζει να μας δουλεύει κανονικά για τον ΦΠΑ, αφού ψήφισε το μνημόνιο 2 | ανακοίνωση Π. Κριτσωτάκη


Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα 16/2 ο βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας αναφέρεται στην εκ των υστέρων (δηλαδή μετά την ψήφιση του μνημονίου 2) συγκέντρωση για την οργάνωση του αγώνα κατά της επιδιωκόμενης από τρόικα και κυβέρνηση κατάργησης των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε με φορείς του Αιγαίου στην Βουλή στις 15/2. (Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου που κυκλοφορούν το Σάββατο 18/2 έχουν αναλυτικό ρεπορτάζ για την συνάντηση αυτή)
Ο κ. Π. Ρήγας προσπαθεί να δικαιολογήσει την ψήφο που έδωσε με τα δύο χέρια στο μνημόνιο 2 καίτοι προβλέπει ρητά την νομική υποδομή και δέσμευση των δυνάμεων που συγκροτούν την μνημονιακή στήριξη για την κατάργηση των ειδικών φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά μας. Για να υλοποιηθούν τα προστάγματα του μνημονίου 2 χρειάζονται οι εφαρμοστικοί νόμοι, κάτι που για την περίπτωση του ΦΠΑ των νησιών αναμένεται έως τον προσεχή Ιούνιο.

Ο κ. Π. Ρήγας διαψεύσθηκε από μία σαφέστατη ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κριτσωτάκη. Άσχετα με το αν συμφωνεί κανείς με τα λεγόμενα του Κρητικού αριστερού πολιτικού, στο σκέλος της διάψευσης των λεγόμενων Π. Ρήγα για το μνημόνιο 2, ο κ. Κριτσωτάκης δίνει στοιχεία που δεν μπορούν να διαψευστούν.

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις:

1) Ανακοίνωση Π. Ρήγα

«Από την συνάντηση των εκπροσώπων του συνόλου των συλλογικών θεσμικών εκφράσεων των Νησιών του Αιγαίου, πρόεκυψε με απόλυτη σαφήνεια η αποφασιστικότητα και η αγωνιστική διάθεση όλων για την απόκρουση του ενδεχόμενου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου. Η «μάχη» για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης- αποφασίστηκε -να δοθεί συντεταγμένα, ενωτικά με καθαρή στόχευση και με σοβαρή επιχειρηματολογία.

Στην ίδια συνάντηση διευκρινίστηκε με τρόπο απόλυτο ότι η νέα δανειακή σύμβαση που ψηφίστηκε από την βουλή δεν περιλαμβάνει το μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Στην τοποθέτηση του κατά την διάρκεια της συνάντησης ο βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά δεν ρυθμίζεται ούτε θίγεται στην ψηφισθείσα δανειακή σύμβαση. Είναι όμως ενδεχόμενο να έρθει προς συζήτηση στα πλαίσια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα ψηφιστεί από την βουλή μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οφείλουμε με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο να υποστηρίξουμε και να επιβάλουμε την διατήρηση του συγκεκριμένου μέτρου ως ουσιαστικού παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της νησιώτικης οικονομίας και προστασίας του επιπέδου της ζωής των νησιωτών. Την προσπάθεια αυτή οφείλουμε να την δώσουμε όλοι μαζί δίχως δεύτερες σκέψεις, δίχως αστερίσκους, δίχως κομματικές ή προσωπικές υστεροβουλίες. Έχω δηλώσει έγκαιρα ότι μια τέτοια διάταξη δεν πρόκειται να την ψηφίσω».

2) Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, στη σύσκεψη φορέων του Αιγαίου (15/2) για το ζήτημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου:

Στη συνάντηση φορέων και βουλευτών του Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/2 στην αίθουσα της γερουσίας της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, τοποθετήθηκε εκ μέρους της πολυμελούς αντιπροσωπείας αιρετών και στελεχών της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εστιάζοντας στα παρακάτω σημεία:
1) Το ευνοϊκό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα μικρά νησιά του Αιγαίου θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη προσχώρησης  της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 και διατηρήθηκε και μετά τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/77/ΕΚ, για να ενσωματωθεί τελικά στην Οδηγία για το ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ), αποτελώντας εφεξής μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου. Άρα λοιπόν διαθέτουμε ήδη στα χέρια μας ικανό νομικό “οπλοστάσιο” για να στηρίξουμε τη διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο δεν δόθηκε ως “χάρισμα” στους νησιώτες, αλλά ως αναγκαίο αντιστάθμισμα στο υψηλό μεταφορικό κόστος και τις δυσκολίες διαβίωσης, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά μας.

2) Τα δύο Μνημόνια περιλαμβάνουν ρητά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά. Ειδικότερα το Μνημόνιο 2, περιλαμβάνει ειδική ανάλυση στις σελ. 46-47 και ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του μέτρου ως τον Ιούνιο του 2012. Και γι’ αυτό το λόγο έχουν σοβαρές ευθύνες οι βουλευτές Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που σήμερα δηλώνουν υποκριτικά την εναντίωσή τους στην εξίσωση του ΦΠΑ, αλλά την προηγούμενη Κυριακή υπερψήφισαν 12/02/12 αυτή τη συμφωνία και καταδίκασαν τα νησιά σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και υποβάθμιση. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Κοινοβούλιο και οι αιρετοί της Αριστεράς στις δύο βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμεύονται να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, μαζί με τους πολίτες όλων των νησιών του Αιγαίου, ενάντια σε αυτό το κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικό μέτρο.