Χαρούμενος που κρατείται το ΕΣΠΑ, ο Μαχαιρίδης | Ασχολίαστα τα οικονομικά


Ανακοίνωση για τη συζήτηση που είχαν σήμερα το πρωί (8/2) στην Αθήνα οι εκπρόσωποι Δήμων και Περιφερειών με τον υπουργό εσωτερικών Α. Γιανίτση για τις προβλέψεις του νόμου «Καλλικράτης 2» δημοσιοποίησε το γραφείο του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδη. Το σχετικό κείμενο περιέχει δηλώσεις του με τις οποίες εκφράζει ικανοποίηση για το ότι καταργείται το άρθρο του σχεδίου του σχετικού νόμου, με το οποίο θα ήταν δυνατόν να επιστραφεί από τις Περιφέρειες η αρμοδιότητα διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που τους είχε μεταφερθεί τον περασμένο Ιούνιο (2011). Όμως δεν υπάρχει στις δηλώσεις Μαχαιρίδη αναφορά στην διακοπή των συνομιλιών για το οικονομικό σκέλος, αυτό της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακολουθεί το κύριο μέρος της ανακοίνωσης Γ. Μαχαιρίδη:


«…αποσύρεται το επίμαχο άρθρο 22, σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν η δημιουργία σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση ένα ταμείο νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης…», με σκοπό «τη διαχείριση πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων φορέων του δημόσιου τομέα και άλλων νομικών προσώπων, χρηματοδοτήσεων προερχομένων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και λοιπών φορέων του εξωτερικού».
Αποσύρεται επίσης το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου, που προέβλεπε τη λειτουργία Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Επιτροπών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι περιφερειάρχες και δήμαρχοι «συμπορεύονται και αλληλοϋποστηρίζονται με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και την προώθηση ρυθμίσεων και αλλαγών που βελτιώνουν το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διοικητική μεταρρύθμιση».
Την Παρασκευή θα γίνει νέα συνάντηση για το πολυνομοσχέδιο, αφού προηγηθεί περαιτέρω επεξεργασία του κειμένου από Επιτροπή δημάρχων και περιφερειαρχών».