«Στάση» διαλόγου στο ΥΠΕΣ | Τα οικονομικά Περιφερειών και Δήμων στον προκρούστη του PSI και του μνημονίου

Σχόλιο δικό μας: Όμως οι μετέχοντες στα Διοικητικά Συμβούλια ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ δεν βγάζουν άχνα για το μνημόνιο

(Ρεποράζ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.GR)

Δύο όψεις είχε η σημερινή (8/2) συνάντηση των περιφερειαρχών και των δημάρχων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα . Από τη μια, η πλήρης ικανοποίηση των θεσμικών αιτημάτων σε σειρά προβλημάτων που δημιουργούσε ο «Καλλικράτης 1» και, από την άλλη, καμία απάντηση στα οικονομικά «δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση τρόικας-κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη».

Συμπέρασμα, όπως εκφράστηκε σε δηλώσεις των προέδρων της ΕΝΠΕ (Περιφέρειες) Γιάννη Σγουρού και της ΚΕΔΕ (Δήμοι) Κώστα Ασκούνη, μετά τη συνάντηση:

…από τη μία ικανοποίηση για τις αλλαγές στον «Καλικράτη 2» τις οποίες είναι διατεθιμένο να κάνει το υπουργείο και από την άλλη στάση αναμονής για το πού θα «καθίσει η μπίλια» σε σχέση με τα οικονομικά.    Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή, όπου αυτή τη φορά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα συναντήσει κοινή επιτροπή ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, όπως δήλωσε και σχετικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ:    «Έπειτα από εξαντλητικό διάλογο μιας εβδομάδας, αποφασίσαμε να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή των δύο φορέων για να συζητηθεί το νομοσχέδιο».
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και κατά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης τονίζοντας ότι «ομάδα εργασίας θα εξετάσει και τα υπόλοιπα θέματα ώστε μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να  συμπληρωθεί το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο».


Περιφέρειες
Τέρμα σε ταμείο, περιφερειακές επιτροπές Ικανοποιούνται και τα δύο βασικά αιτήματά τους. Δηλαδή:

  • Καταργείται το Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης που στην ουσία αμφισβητούσε τον αναπτυξιακό ρόλο των αιρετών περιφερειών.
  • Οι περιφερειακές (γνωμοδοτικές) επιτροπές από υποχρεωτικές  γίνονται προαιρετικές (σχετική απόφαση λαμβάνει η ίδια η περιφέρεια).


Δήμοι
Προαιρετική η μείωση αντιδημάρχων Ικανοποιούνται επίσης τα βασικά αιτήματά τους. Δηλαδή:

  • Η μείωση των αντιδημάρχων από υποχρεωτική γίνεται προαιρετική, και αποφασίζεται από τους ίδιους τους δήμους.
  • Επανέρχεται το παλαιό καθεστώς και η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμαρχοι για μικροπαραλείψεις των υπηρεσιών, θα αφορά στο αν ο δήμαρχος από δόλο ή παράλειψη προκάλεσε οικονομική ζημία στο δήμο.
  • Θα υπάρξουν τεχνικές βελτιώσεις στο θέμα της αυτεπιστασίας προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει.
  • Μεγαλύτερη συμμετοχή των δήμων στους ΦοΔΣΑ. Πρόκειται για το μόνο σημείο που υπάρχει διαφωνία με τους περιφερειάρχες, ωστόσο πηγές τόσο της ΕΝΠΕ όσο και της ΚΕΔΕ έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος».


Οικονομικά
Θολό τοπίο λόγω τρόικας Πάντως, παρά το γεγονός ότι το θέμα τέθηκε κυρίως από την ΚΕΔΕ αλλά και από την ΕΝΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης δε θέλησε να δεσμευθεί για τίποτα, καθώς, όπως είπε «ούτε το ίδιο το υπουργείο γνωρίζει τι θα γίνει και όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας».

Μάλιστα, ο Τ. Γιαννίτσης πλην των 300+100 εκατ. και των 150 εκατ. της ΣΑΤΑ, δε θέλησε να δεσμευθεί ούτε για τα 450 εκατ. ευρώ, που δεν είχαν μπει από λάθος στον προϋπολογισμό του 2012 και για τα οποία είχε δεσμευθεί πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Όπως, δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, οι δήμαρχοι έθεσαν «με ένταση το ζήτημα των πόρων στον α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε τη συμφωνία που θα επιτευχθεί (σ.σ.: για την εφαρμογή του PSI)».

«Εάν στα 450 εκατ. ευρώ προστεθούν και τα 400 εκατ. ευρώ, τότε οι δήμοι θα καταρρεύσουν», επανέλαβε, ενώ ερωτηθείς για τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων και στους ΟΤΑ, σημείωσε: «Η προσπάθεια μείωσης πόρων με αυτόν τον τρόπο σημαίνει έλλειψη πλήρους γνώσης της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».