Συγκέντρωση ΝΔ στην Πάρο υπέρ και κατά | Διαξιφισµοί και αντεγκλήσεις | Συνέντευξη Στυλιανίδη

 

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 28 Ιανουαρίου 2012

Πρωτόγνωρα πράγµατα έγιναν στην Πάρο κατά τη διάρκεια κοπής πίτας της ΝΔ για τη νέα χρονιά, την προηγούµενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου. Τα συµβάντα πήραν διαστάσεις και αποτέλεσαν είδηση σε κεντρικά ΜΜΕ της χώρας, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές µε διαστρέβλωση της πραγµατικότητας. Επίσηµος προσκεκληµένος της τοπικής ΝΔ ήταν ο πρώην υπουργός παιδείας, Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μαζί µε τον κ. Στυλιανίδη στην Πάρο για την εκδήλωση ήρθαν…

…ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτσης, πολιτικοί παράγοντες και πολιτευτές του κόµµατος από το Νοµό Κυκλάδων και πολλά άλλα στελέχη.

Η αρχή έγινε στη Νάξο!

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου τα στελέχη της ΝΔ µε τους δύο προαναφερόµενους βουλευτές είχαν πάει στη Νάξο, για ανάλογες εκδηλώσεις του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Την ώρα που πήγαιναν σε προγραµµατισµένη συνάντηση στο δηµαρχείο του νησιού οι δύο βουλευτές (ιδιαίτερα ο κ. Στυλιανίδης) έγιναν στόχος διαµαρτυρόµενων πολιτών για την υπογραφή τους σε πολιτικές του µνηµονίου.

Οι συγκεντρωµένοι εξαπέλυσαν µερικές πολύ βαριές εκφράσεις κατά του κ. Στυλιανίδη και των συνοδών του. Σε κάποια στιγµή µάλιστα τα πράγµατα έδειξαν ότι ξέφευγαν και πήγε να δηµιουργηθεί επεισόδιο στην είσοδο. Τελικά, µε την παρέµβαση των ψυχραιµότερων δεν υπήρχε συνέχεια. Οι διαµαρτυρόµενοι πολίτες παρέµειναν έξω από το κτίριο φωνάζοντας συνθήµατα και οι βουλευτές µε τη συνοδεία τους µπήκαν στο δηµαρχείο για τη σύσκεψη µε τους φορείς. Λίγες ώρες όµως αργότερα δόθηκε στη δηµοσιότητα ένα δελτίο τύπου της ΝΔ Νάξου µε το οποίο γινόταν καταγγελία διότι όπως έγραφαν: «[…] Εννέα άτοµα καταδικάζουν µόνιµα µια ολόκληρη τοπική κοινωνία στην Νάξο. Τα ίδια 9 άτοµα, που ακύρωσαν µε τις αντιδράσεις τους στο  παρελθόν σηµαντικά αναπτυξιακά έργα της Νάξου π.χ απώλεια 17 εκ. ευρώ για τη κατασκευή του κεντρικού λιµανιού της Νάξου καθώς και του λιµανιού του Απόλλωνα, συνεχίζουν µε τη συµπεριφορά τους να συκοφαντούν το νησί µας και να υπονοµεύουν το µέλλον του (…) το ίδιο έκαναν και χθες κατά την επίσκεψη κλιµακίου της ΝΔ. στο Δήµο Νάξου για να κάνουν την προπαγάνδα τους µέσα από τα Blogs αλλοιώνοντας την αλήθεια. Αυτοί οι εννέα δεν εκφράζουν την κοινωνία της Νάξου. Δεν έχουν καµία σχέση µε τον τόπο µας. Υπηρετούν µόνο τα µικροκοµµατικά τους συµφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιµότητες…». Σηµειώνουµε ότι καταγγελίες κατά των διαµαρτυρόµενων υπήρξαν και από συντεχνιακούς φορείς της Νάξου (εµποροεπαγγελµατικό σύλλογο, σύλλογο ξενοδόχων και σύλλογο ενοικιαζοµένων δωµατίων).

Στο δελτίο τύπου της ΝΔ Νάξου είχαν δοθεί και φωτογραφίες των συµµετεχόντων στη διαµαρτυρία καθώς και τα ονόµατά τους. Αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια µεγάλων ιστοτόπων της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Η συνέχεια στην Πάρο

Και στο νησί µας αρκετοί ιστότοποι αναδηµοσίευσαν τα γεγονότα της Νάξου όπως και τις αντιδράσεις για το δελτίο τύπου της ΝΔ Νάξου. Ο επίσηµος ιστότοπος της ΚΕΠ (Κίνηση Ενεργών Πολιτών) Πάρου δηµοσίευσε και την αφίσα της «Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου» που καλούσε τους πολίτες των νησιών µας στην «υποδοχή του βουλευτή ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη – πρώην υπουργού παιδείας επί δολοφονίας Γρηγορόπουλου – και των άλλων µελών της συµµορίας».

Το πρωί της Κυριακής 22 Ιανουαρίου τα στελέχη της ΝΔ ήλθαν από τη Νάξο στο νησί µας. Έξω από την αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» στην Παροικιά, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60-70 άτοµα για να διαµαρτυρηθούν. Σύµφωνα µε όσα καταγγέλλουν τα άτοµα που είχαν πάει στο χώρο για να διαµαρτυρηθούν, τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην αίθουσα που θα γινόταν η εκδήλωση. Ακόµα, όπως κατήγγειλαν, υπήρχαν Αστυνοµικοί µε πολιτικά στον προαύλιο χώρο του της αίθουσας του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» ενώ έγινε και έρευνα στη τσάντα εκπαιδευτικού.
Οι «µέσα»

Στην αίθουσα η αισιοδοξία µεταξύ των φίλων της ΝΔ ήταν διάχυτη, καθώς επικρατούσε το αδιαχώρητο. Σηµειώνουµε, ότι πέρσι στη τελευταία εκδήλωση που είχε κάνει η τοπική ΝΔ στην Αλυκή, είχαν συγκεντρωθεί πάνω – κάτω 70 άτοµα. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Νεοδηµοκράτες εντός της αίθουσας ήταν χαρούµενοι, καθώς είδαν ότι ένα χρόνο µετά, συγκέντρωσαν πάνω από 200 άτοµα σε εκδήλωσή τους. Το «κλίµα» ήταν θερµό και οι οµιλίες ανάλογες. Εντύπωση προκάλεσε η παρέµβαση του πρώην προέδρου της τοπικής ΝΔ κ. Χαρ. Μαλινδρέτου ο οποίος έκανε αυστηρή κριτική για τις επιλογές του κόµµατος και διατύπωσε αντιµνηµονιακό λόγο. Στη συγκέντρωση εκτός από τα στελέχη από τις Κυκλάδες που είχαν προσέλθει γι’ αυτό το σκοπό, το παρόν έδωσαν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συµβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Χαρ. Κόκκινος, ο Περιφερειακός Σύµβουλος Ν. Αιγαίου κ. Κ. Μπιζάς, ο Δήµαρχος Αντιπάρου κ. Γ. Λεβεντάκης, η Αντιδήµαρχος Αντιπάρου κ. Ε. Βιάζη, οι Δηµοτικοί Σύµβουλοι Πάρου κ.κ. Μ. Κωβαίος, Γ. Μπαφίτης, Αγ. Πατέλης, Λ. Κοντός, οι πρώην Νοµαρχιακοί Σύµβουλοι Κυκλάδων κ.κ. Β. Λιανόπουλος και Χρ. Μπαφίτης και άλλοι.

Κύριοι οµιλητές στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές κ.κ. Ευρ. Στυλιανίδης και Γ. Βρούτσης. Μετά το τέλος των οµιλιών ο πρόεδρος της τοπικής ΝΔ κ. Κ. Ροδίτης έκοψε την πίτα ενώ υπήρχαν κεράσµατα για τους συγκεντρωµένους.
Οι «έξω»

Κατά διαστήµατα οι συγκεντρωµένοι πολίτες στο προαύλιο φώναζαν αντιµνηµονιακά συνθήµατα όπως «ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – Ακροδεξιοί, όλα τα καθάρµατα δουλεύετε µαζί», «Ψωµί – παιδεία – ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73». Σηµειώνουµε ακόµα, ότι στους εξωτερικούς τοίχους της αίθουσας «Αρχίλοχος» είχαν αναγραφεί συνθήµατα παρόµοιου περιεχοµένου. Η παρουσία της Αστυνοµικών οργάνων ήταν εµφανής ώστε να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια, κάτι πάντως που σε καµία στιγµή δεν φάνηκε ότι θα γίνουν. Οι συγκεντρωµένοι έκοψαν τη δική τους βασιλόπιτα, ενώ προσέφεραν και εκείνοι µε τη σειρά τους κεράσµατα στους διαµαρτυρόµενους! Η αποχώρηση του κ. Στυλιανίδη έγινε κανονικότατα µε τη διαφορά ότι ακούστηκαν διάφορα συνθήµατα. Δεν υπήρξε το παραµικρό δυσάρεστο γεγονός.

Η «ακτινογραφία» της επίσκεψης

Αν δεν υπήρχε η ανακοίνωση της ΝΔ Νάξου (που έριξε το λάδι στη φωτιά) είναι πολύ πιθανό να µην υπήρχε η επιτυχία της αντισυγκέντρωσης έξω από την αίθουσα «Αρχίλοχος» στην Πάρο, αλλά και ούτε να είχε δοθεί τόση µεγάλη δηµοσιότητα στην επίσκεψη Στυλιανίδη στην Παροναξία γενικά. Αν αφαιρέσουµε τους πολλούς καθηγητές που είχαν συγκεντρωθεί για να διαµαρτυρηθούν, οι υπόλοιποι ήταν συµπολίτες µας που δηµιούργησαν το περασµένο καλοκαίρι το «κίνηµα» των «αγανακτισµένων» στις πλατείες της Πάρου, καθώς και φίλοι – µέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε καµία περίπτωση οι «έξω» δεν είχαν διάθεση για φασαρίες ή για «ρίψη» γιαουρτιών (κάτι που φοβήθηκαν πολλοί). Η διαµαρτυρία τους ήταν πολιτισµένη και µε κάθε τρόπο λογική. Αντιδρούν στις πολιτικές του µνηµονίου και τι πιο λογικό από το να διαµαρτυρηθούν.

Σε ό,τι αφορά τους «µέσα» ήταν και αυτοί στους «κερδισµένους» της ηµέρας! Η εκδήλωση είχε πολύ κόσµο για τα δεδοµένα της Πάρου και πολύ περισσότερο για την εποχή µας µε την απαξίωση των κοµµάτων. Πολύ σωστά παρατήρησε ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης ότι «τα κεντρικά ΜΜΕ της χώρας ασχολήθηκαν µε τις διαµαρτυρίες ατόµων µετρηµένων στα δάχτυλα και όχι µε τις δύο µεγάλες συγκεντρώσεις της ΝΔ σε Νάξο και Πάρο». Οι εκδηλώσεις της ΝΔ σε Νάξο και Πάρο και οι επαφές που είχαν µε τους δηµάρχους των νησιών και µε εκπροσώπους φορέων (ξενοδόχους – γονείς κλπ) κρίνονται θετικές από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, οι οµιλίες των βουλευτών στην αίθουσα «Αρχίλοχος» δεν πρόσθεσαν κάτι το νέο, καθώς ουσιαστικά έκαναν περιγραφή των καταστάσεων που «γέννησε» το µνηµόνιο και δεν είπαν τίποτα ουσιαστικό για την επόµενη µέρα. Κατά την άποψή µας είναι πασιφανές ότι ούτε η ΝΔ έχει κάποιο συγκεκριµένο σχέδιο δράσης για την επόµενη µέρα. Ευχολόγια ακούστηκαν…

Η συνέντευξη  Ευριπήδη Στυλιανίδη

Ο Ευ. Στυλιανίδης

  Ο βουλευτής Ροδόπης και υπεύθυνος σχεδιασµού του προγράµµατος της ΝΔ παραχώρησε στην εφηµερίδα µας την παρακάτω συνέντευξη:

– Τι ακριβώς εννοούµε όταν λέµε «υπεύθυνος προγράµµατος σχεδιασµού της ΝΔ». Ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντά σας και πως γίνεται η διαβούλευση για το πρόγραµµα στις Κυκλάδες;

Ευρ. Στυλιανίδης: «Η Νέα Δηµοκρατία προετοιµάζει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα, που ανταποκρίνεται στις σηµερινές συνθήκες. Δεν είναι συρραφή ανέφικτων υποσχέσεων αλλά πολιτικές που αποτελούν στροφή από την εικονική στην πραγµατική οικονοµία. Αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας και µεταβάλουν τους κινδύνους της κρίσης σε ευκαιρίες.

Το Πρόγραµµά µας συµπεριλαµβάνει 18 επιµέρους Θεµατικά Προγράµµατα, έξι Οριζόντιες Πολιτικές, µια εκ των οποίων είναι αυτή για τη Νησιωτικότητα και βεβαίως Τοπικά και Περιφερειακά Προγράµµατα, που είναι υπό διαµόρφωση. Ήδη έχουν προκληθεί συσκέψεις των υπευθύνων κατά Νοµό και έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαµόρφωση προτάσεων σε επίπεδο Νοµού και Περιφέρειας. Μετά την Εσωτερική Διαβούλευση, που ολοκληρώνεται, ξεκινά και η Δηµόσια Διαβούλευση µε τους πολίτες, που θα γίνει διαδραστικά, µέσα από τον ιστότοπο της ΝΔ αλλά και ζωντανά µε τη διοργάνωση Θεµατικών και Περιφερειακών Συνδιασκέψεων. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει ειδική µέριµνα για την ανάπτυξη και την ανάδειξη των νησιωτικών περιοχών, όπως είναι οι Κυκλάδες. Προκρίνουµε µέτρα και πολιτικές, που µε χαµηλό δηµοσιονοµικό κόστος, έχουν υψηλή εθνική, οικονοµική και κοινωνική ανταποδοτικότητα».

– Πριν µερικά χρόνια (2008) ήρθατε στην Πάρο και εγκαινιάσατε ένα σύγχρονο σχολείο ως υπουργός παιδείας. Τότε, κατά την επίσκεψή σας είχε αναγγελθεί και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων στη Μάρπησσα, προϋπολογισµού 2.170.000 ευρώ. Στη συνέχεια, ο επόµενος υπουργός παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε πει ότι ο ΟΣΚ που θα προχωρούσε στη δηµιουργία του έργου «κάνει έργα µόνο στο νοµό Αττικής». Έτσι, είχε προτείνει τον προγραµµατισµό του έργου από το Δήµο Πάρου ή την Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Τελικά, η τότε Νοµαρχία Κυκλάδων δέχθηκε να προχωρήσει το έργο προϋπολογισµού 2.170.000 ευρώ για να µην χαθεί ο «κωδικός». Η πίστωση αφορούσε το 2009. Η τότε Έπαρχος Πάρου κ. Γρ. Πρωτολάτη πήγε στη συνέχεια στον ΟΣΚ και κατάφερε να µεταφέρει την πίστωση του έργου για το οικονοµικό έτος 2010. Το Επαρχείο Πάρου µε επικεφαλής την προϊσταµένη των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κούτλα ανέλαβε την υποχρέωση να προχωρήσει την προµελέτη, ώστε να υπογραφεί η σχετική σύµβαση µεταξύ ΟΣΚ και Νοµαρχίας Κυκλάδων. Το Επαρχείο Πάρου στη συνέχεια προχώρησε τη διαδικασία για τους όρους δόµησης του οικοπέδου προς την Πολεοδοµία Νάξου. Η λύση της προµελέτης προτάθηκε τότε ως η ενδεδειγµένη, αντί δηλαδή να γίνει η δηµοπράτηση της οριστικής µελέτης (όπως είχε αρχικά αποφασιστεί), καθώς θα ήθελε για να ολοκληρωθεί δυόµιση χρόνια! Έτσι, η σύµβαση είχε πάρει έγκριση σε επίπεδο Νοµαρχιακού Συµβουλίου Κυκλάδων και ΔΣ του ΟΣΚ. Τελικά, το έργο δεν προχώρησε (σας θυµίζω ότι η Πάρος δεν διαθέτει κλειστό γυµναστήριο), και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών έχει περάσει από πολλά στάδια, δίχως όµως ουδέποτε να έχει προκυρηχτεί διαγωνισµός για το έργο.

Γιατί, δεν προχώρησε τότε το έργο. Τι έγινε;

Ευρ. Στυλιανίδης: «Δεν µπορώ να σας απαντήσω για λογαριασµό άλλων. Μπορώ όµως να σας θυµίσω ότι την περίοδο που διετέλεσα Υπουργός Παιδείας έζησα την ικανοποίηση να εγκαινιάσω ή να θεµελιώσω 776 σχολεία ή άλλες εκπαιδευτικές υποδοµές. Άλλωστε και εσείς αναφέρετε ότι για έναν τέτοιο λόγο είχα επισκεφθεί το 2008 το Νοµό σας. Πιστεύω ακράδαντα ότι αξίζει τον κόπο να παλέψουµε, κόντρα στην κρίση, την γραφειοκρατία και την αδιαφορία κάποιων για να επισπεύσουµε έργα, που τονώνουν την τοπική κοινωνία, ενισχύουν την ανάπτυξη και αφορούν τη νέα γενιά. Όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση όλα γίνονται. Εµείς το αποδείξαµε».

Άρθρο 14 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγµατος «κατηγορίες και περιεχόµενο χρήσης Γης». Κατά την άποψη της εφηµερίδας µας – και όχι µόνο – αυτό το άρθρο θα αποτελέσει «ταφόπλακα» στην περιουσία χιλιάδων νησιωτών. Ποια είναι η θέση του κόµµατός σας γι’ αυτό το σχέδιο Π.Δ.;

Ευρ. Στυλιανίδης: «Συµφωνώ µαζί σας. Γι’ αυτό άλλωστε και η Παράταξή µου, διά του εκπροσώπου τύπου της, διατύπωσε ευθέως τις ενστάσεις της για τη λογική που προσπαθεί να περάσει η Κυβέρνηση. Ο µικρός κλήρος, κυρίως στα νησιά, απαξιώνεται, ενισχύονται οι µεγαλοεπενδυτές και καταστρέφονται χιλιάδες περιουσίες της µέσης ελληνικής οικογένειας. Γι’ αυτό, επιµένουµε ως παράταξη στην ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδιασµού για τις χρήσεις γης, που µε επιτυχία είχαµε ξεκινήσει ως Κυβέρνηση µε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο».

– ΦΠΑ στα νησιά µας. Υπάρχουν διάφορες φήµες που λέγουν για ΦΠΑ στα νησιά µας όπως και στην ηπειρωτική χώρα. Ποια είναι η άποψή σας και πείτε µας αν αυτές οι φήµες έχουν βάση.

Ευρ. Στυλιανίδης: «Η ΝΔ υπήρξε και παραµένει η Παράταξη που επέτυχε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο τη θεσµοθέτηση της Νησιωτικότητας (Ευρ. Δίκαιο, άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγµατος), την οποία και εγγυάται µε το Πρόγραµµά και την πολιτική της. Είναι απαράδεκτο το ότι το ζήτηµα της κατάργησης του µειωµένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ετέθη πρώτη φορά από την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Εµείς στο Πρόγραµµά µας για τη «Νησιωτικότητα, ως µία οριζόντια εθνική πολιτική», υιοθετούµε κινητροδοτικές πολιτικές σαν αυτήν, που αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη για τους νησιώτες µας, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος, αναγνωρίζουν τον εθνικό ρόλο των νησιών του Αιγαίου και επιδιώκουν να θεραπεύσουν τα ζητήµατα που ανακύπτουν λόγω της απόστασης των τοπικών οικονοµιών από τις µεγάλες αγορές. Να είστε βέβαιοι ότι οι αυριανή Κυβέρνηση του Αντώνη Σαµαρά και της ΝΔ θα κάνει ό,τι µπορεί για να στηρίξει, να αναπτύξει και να αναδείξει τις όµορφες Κυκλάδες».