ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ: Με αγάπη για τα παιδιά

 

Ρεπορταζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 28 Ιανουαρίου 2012

Οι µητέρες στην Αντίπαρο µε µία «ζεστή» τους επιστολή δείχνουν µία άλλη παράµετρο στην καθηµερινότητα του νησιού, µε τον εθελοντισµό.
Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αυτό το γράµµα απευθύνεται σε όλο τον κόσµο που έδειξε έµπρακτα την καλοσύνη και την στήριξή του στις ενέργειες που κάναµε τον τελευταίο χρόνο. Δεν είµαστε κάποιος σύλλογος, ούτε επαγγελµατίες. Είµαστε απλά µητέρες που ενώσαµε τις ιδέες µας, τις δυνάµεις µας και µε οδηγό την αγάπη για τα παιδιά µας καταφέραµε αυτά τα λίγα αλλά σηµαντικά για µας επιτεύγµατα. Σε συνεργασία µε την οµάδα της Φιλοστοργίας που επαναλειτούργησαν το πνευµατικό κέντρο της ενορίας µας κάναµε τα εξής:

Αρχίσαµε τα Χριστούγεννα του 2010, λέγοντας τα κάλαντα µε τα παιδιά µας και το χρηµατικό ποσό που µαζέψαµε το δωρίσαµε, στο σύλλογο γονέων και κηδεµόνων του δηµοτικού σχολείου Αντιπάρου και στο Πνευµατικό κέντρο. Το Πάσχα 2011 φτιάξαµε λαµπάδες µε χειροποίητα στολίδια, κάνοντας ένα παζάρι για κοινωφελή σκοπό. Τα χρήµατα δόθηκαν:
– Για την αλλαγή ενός παραθύρου στην Γ’ τάξη του δηµοτικού σχολείου Αντιπάρου.
– Δωρεά ενός ποσού το καλοκαίρι στο Π.Π. ιατρείο Αντιπάρου για την άµεση αγορά αναλώσιµων υλικών περίθαλψης.
– Δωρεά στο πνευµατικό κέντρο Αντιπάρου και στην εκκλησία Αγίου Νικολάου, ανταποδίδοντας την βοήθεια, µιας και τα κεριά και οι λαµπάδες για τον σκοπό αυτό ήταν από την ενορία µας. Επίσης µε την βοήθεια του πατήρ Δηµήτριου και της πρεσβυτέρας κ. Στυλιανής, βάψαµε τα αυγά της Ανάστασης για την εκκλησία µε παραδοσιακό και οικολογικό τρόπο. Παραµονές Πρωτοχρονιάς, µαζέψαµε «ασκέλες» για το καλό του χρόνου και πουλώντας της, καταφέραµε να αγοράσουµε και να δωρίσουµε στο Π.Π. ιατρείο Αντιπάρου τα παρακάτω:

– Ένα παιδιατρικό στηθοσκόπιο.
– Ένα παιδιατρικό πιεσόµετρο.
– Παιδικά κολάρα και παιδικές πατερίτσες.
Για όλα τα παραπάνω σας ευχαριστούµε πολύ».


Η βασιλόπιτα

Την περασµένη Πέµπτη 19 Ιανουαρίου στο Δηµοτικό Σχολείο Αντιπάρου κόπηκε η πίτα για το 2012. Σε κάθε τάξη οι µαθητές µοιράστηκαν τα κοµµάτια της δικής τους πίτας και ένας τυχερός βρήκε το φλουρί! Την πρωτοβουλία είχε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων που πρόσφερε και τα δώρα στους µαθητές που κέρδισαν το φλουρί. Οι µαµάδες της Αντιπάρου που ετοίµασαν τις βασιλόπιτες ήταν οι παρακάτω: Μαρία Καλαργύρου, Φλώρα Καλαργύρου, Μαρία Παλαιολόγου, Αρσενία Πατέλη, Μαρίκα Πατέλη, Ζαχαρώ Σγαρδέλη.
Πρώτες βοήθειες

Η Ε’ και Στ’ τάξη του Δηµοτικού Σχολείου Αντιπάρου πραγµατοποίησε τη δεύτερη συνάντηση της περιβαλλοντικής οµάδας που εκπονεί το περιβαλλοντικό πρόγραµµα «Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση». Σ’ αυτή τη συνάντηση συνεργάστηκε και ο γιατρός από το Πολυδύναµο Ιατρείο Αντιπάρου κ. Σωτήρης Σκούρτης. Ο γιατρός µίλησε στα παιδιά για τις πρώτες βοήθειες. Τους ενηµέρωσε για το ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες αντιδράσεις τους όταν συµβεί ατύχηµα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων ή διαβίωσης στην ύπαιθρο, στη θάλασσα, στο σχολείο ή στο σπίτι. Έτσι, τα παιδιά έµαθαν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ζάλης ή λιποθυµίας. Ακόµα έκαναν πρακτική εξάσκηση στο πως να ελέγχουν την αναπνοή και το σφυγµό ενός λιπόθυµου, πως να ελευθερώσουν την αναπνευστική οδό και πως να τον τοποθετήσουν σε θέση ανάνηψης. Επίσης, έµαθαν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που κάποιος πάθει διάστρεµµα ή κάταγµα, ενώ ενηµερώθηκαν για τις πρώτες βοήθειες σε αιµορραγία, έγκαυµα ή ηλεκτροπληξία, καθώς και σε τσίµπηµα από έντοµο ή θαλάσσιο οργανισµό. Τέλος, συζήτησαν περιπτώσεις πνιγµού και εξασκήθηκαν στον τρόπο αντιµετώπισης τους. Η συνάντηση έκλεισε µε ένα παιχνίδι «ανατροφοδότησης», το οποίο βοήθησε τα παιδιά να ελέγξουν πόσο καλά συγκράτησαν τις πληροφορίες που άκουσαν. Για όλους τους παραπάνω λόγους οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν το γιατρό κ. Σωτήρη Σκούρτη.