Οι «πληροφορίες» του Στ. Φραγκούλη για την κίνηση τα Χριστούγεννα

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 21 Ιανουαρίου 2012

Στο προηγούµενο φύλλο της εφηµερίδας µας λόγω τεχνικού προβλήµατος στο τυπογραφείο που τυπώνεται η εφηµερίδα µας δεν κατέστη δυνατόν να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφηµερίδας µας: «Γιορτές στέρησης. Δεν επαληθεύτηκαν οι «πληροφορίες» Στ. Φραγκούλη…». Στο κείµενο που διαβάσατε στην πρώτη σελίδα είχαµε κάνει αναφορά για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις δηλώσεις του κ. Στ. Φραγκούλη στο δηµοτικό συµβούλιο της 20/11 όπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ ισχυριζόταν τα εξής: «Έχω πληροφορίες από τα βαπόρια. Δεν υπάρχει καµία θέση από Πάρο. Είναι γεµάτα όλα για διακοπές. Από πού λοιπόν είναι η κρίση. Γιατί να µειώσουµε τα δηµοτικά τέλη;». Η συνέχεια του ενδιαφέροντος ρεπορτάζ που δεν καταφέρατε να διαβάσετε, λόγω του τυπογραφικού προβλήµατος, έχει ως εξής:

Η πραγµατικότητα µε αριθµούς

Αντί άλλων αποδείξεων των πολιτικών ψευτιών του κ. Στ. Φραγκούλη, η εφηµερίδα µας, θα απαντήσει µε αριθµούς. Όχι µόνο δεν υπήρξε «λαοθάλασσα» επιβατών στα πλοία από Πάρο προς Πειραιά – όπως ισχυριζόταν ο κ. Φραγκούλης – αλλά αντιθέτως είχαµε και µείωση αυτά τα Χριστούγεννα. Συγκεκριµένα, την περίοδο από 20/12/2010 έως τις 31/12 του ιδίου έτους από την Πάρο είχαν αναχωρήσει 2.767 επιβάτες. Την περίοδο από 19/12/2011 (κάνουµε δώρο και µία µέρα παραπάνω στον κ. Φραγκούλη) αναχώρησαν από την Πάρο για Πειραιά 2.675. Δηλαδή, όχι µόνο αύξηση δεν υπήρξε, αλλά είχαµε και µείωση.

Την περσινή περίοδο (τις ίδιες ηµεροµηνίες που αναγράφουµε παραπάνω) από την Πάρο για Πειραιά υπήρξαν 209 µετακινήσεις Ι.Χ. αυτοκινήτων µε τα πλοία. Φέτος είχαµε 170 µετακινήσεις Ι.Χ. αυτοκινήτων µε τα πλοία! Την περσινή περίοδο προς Πειραιά από Πάρο µετακινήθηκαν µε τα πλοία 89 φορτηγά. Φέτος 69 φορτηγά. Την περσινή περίοδο από Πάρο προς Πειραιά µετακινήθηκαν µε τα πλοία 70 δίκυκλα. Φέτος 60 δίκυκλα.

Αυτή είναι η πραγµατικότητα µε αριθµούς και όχι φυσικά, µε ανέξοδες εντυπωσιακές φράσεις του πλέον φιλοµνηµονιακού δηµοτικού συµβούλου της Πάρου κ. Στ. Φραγκούλη. Δυστυχώς, δεν µπορούµε να αποδείξουµε µε αριθµούς στον κ. Στ. Φραγκούλη ότι ακόµα και αυτοί που έφυγαν (ένα πολύ µεγάλο ποσοστό τους) ήταν συµπολίτες µας που δεν έχουν εδώ «ρίζες» και πήγαν για να γιορτάσουν µαζί µε τις οικογένειες τους στους τόπους καταγωγής τους (δάσκαλοι, καθηγητές, δηµόσιοι υπάλληλοι, αλλοδαποί κλπ).Οι Παριανοί φέτος, δεν πήγαν διακοπές όπως συνηθιζόταν τα προηγούµενα χρόνια, παρά του ότι είναι η µοναδική εποχή που µπορούν και αυτοί να ξεκουραστούν. Είναι γνωστό ότι όλες τις άλλες εποχές (Πάσχα – καλοκαίρι) οι Παριανοί εργάζονται λόγω του τουρισµού και η µοναδική εποχή που µένει για να ταξιδέψουν και αυτοί είναι την περίοδο των Χριστουγέννων που είναι κλειστά και τα σχολεία. Άλλες χρονιές (ειδικά τέλη δεκαετίας ’80 και αρχές δεκαετίας ’90) στο λιµάνι της Παροικιάς σηµειωνόταν το αδιαχώρητο. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού µας έφευγε για διακοπές. Μέχρι και έκτακτα δροµολόγια πλοίων είχαµε. Κάτι που δεν ισχύει πλέον, αφού όχι µόνο η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Πάρου δεν µπορεί να πάει διακοπές, αλλά αρκετοί δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.

 

Η αγορά στις γιορτές

Θλίψη. Μόνο θλίψη. Οι κύριες αγορές του νησιού µας (Παλαιά Αγορά Παροικιάς, Περιφερειακός Παροικιάς και Νάουσα), όλες τις ηµέρες των εορτών, δεν είδαν να δηµιουργούνται κάποιες αξιοσηµείωτες εισπράξεις. «Λιγοστά πράγµατα» λένε οι έµποροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο εµπορικός σύλλογος του νησιού µας είχε σε εφαρµογή εορταστικό ωράριο µε τα καταστήµατα ανοιχτά για πολλές ώρες, πολλά µαγαζιά ήταν αυτά, που δεν άνοιγαν µετά τη δύση του ηλίου. Ο λόγος απλός. Δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος. Μόνο το φως έκαιγαν τα καταστήµατα…
Κίνηση δεν παρατηρήθηκε πουθενά. Με εξαίρεση κάποιες ώρες την παραµονή των Χριστουγέννων και την παραµονή της Πρωτοχρονιάς, ουδέποτε άλλοτε υπήρξε «ζωή» στις αγορές της Πάρου. Εκεί όµως, που παρατηρήθηκε το πρόβληµα σε όλο του το µεγαλείο, ήταν στα καταστήµατα τροφίµων και τα σούπερ µάρκετ. Άλλες χρονιές – ειδικά τις παραµονές Χριστουγέννων και νέου έτους – σ’ αυτά τα καταστήµατα υπήρχαν «ουρές» στα ταµεία και δύσκολα κάποιος µπορούσε να εξυπηρετηθεί µε άνεση. Φέτος… Φέτος, ότι ώρα και αν πήγαινε κάποιος σ’ ένα κατάστηµα για να ψωνίσει τρόφιµα ήταν σχεδόν µόνος… Όµως, ακόµα και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές υπήρξε…

 

Μεγαλείο ψυχής!

Δίχως υπερβολή σε όποιο κατάστηµα είχαν τοποθετηθεί καλάθια για τρόφιµα που προορίζονταν για συµπολίτες µας που έχουν οικονοµικό πρόβληµα, αυτά τα καλάθια ήταν γεµάτα! Οι Παριανοί και οι Παριανές απέδειξαν ότι έχουν µέσα στο DNA τους τη διάθεση για προσφορά βοήθειας στους συνανθρώπους τους, ασχέτως µε την οικονοµική τους κατάσταση. Αυτό το γεγονός είναι ενθαρρυντικό για την τοπική µας κοινωνία. Οι ίδιοι συµπολίτες µας που, έστω και µε ένα πακέτο µακαρόνια φρόντισαν να βοηθήσουν, οι ίδιοι συµπολίτες µας φρόντισαν να βοηθήσουν και άλλους, που δεν ήταν σε καµία «λίστα» για βοήθεια λόγω ντροπής αλλά ωστόσο είχαν ανάγκη. Υπάρχουν ιστορίες στην Πάρο αυτές τις γιορτές που πραγµατικά δείχνουν µεγαλείο ψυχής. Η εφηµερίδα µας είναι γνώστης διαφόρων καταστάσεων και πράξεων που έγιναν. Μακάρι, η τοπική µας κοινωνία να συνεχίσει να δείχνει αυτό το πρόσωπο δίχως «φωνές» και δίχως την «προβολή» που επιζητούν ορισµένοι µέσω παρόµοιων πράξεων.

 

Το «ας το καλό»

Παρόµοια κατάσταση υπήρξε και στα καταστήµατα εστίασης και διασκέδασης. Μια µικρή κίνηση παρουσιαζόταν τις πρωινές ώρες των παραµονών των εορτών. Τα βράδια, ακόµα και τα παραπάνω καταστήµατα τις περισσότερες µέρες ήταν κλειστά, λόγω έλλειψης κοινού… Κίνηση και µάλιστα έντονη είχαµε τα βράδια στις 25 και 26/12 και στις 1 και 2 Ιανουαρίου. Αυτά τα 4 βράδια τα καταστήµατα διασκέδασης είχαν κόσµο που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν κάτω των 25 ετών. Ο λόγος και εδώ απλός. Οι γονείς δεν ήθελαν να βιώσουν και τα παιδιά τους τη στέρηση χρονιάρες µέρες. Έτσι, έδωσαν τα λίγα ευρώ που τους περίσσευαν προκειµένου τα παιδιά τους να διασκεδάσουν. Και βέβαια, όσοι βγήκαν αυτές τις µέρες το ξηµέρωσαν.
Αυτά που δεν φάνηκαν

Σύµφωνα µε καταστηµατάρχες η πτώση του τζίρου από την περσινή χρονιά άγγιξε το 50%. Ακόµα, σύµφωνα µε την ηλεκτρονική σελίδα του συνδυασµού του Δηµ. Συµβουλίου Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου:  «[…] πολλές εταιρείες έχουν κατεβάσει τους µισθούς – αυθαίρετα -, ενώ η εργασία σχεδόν σε όλα τα µεγάλα super market έχει γίνει 4ηµερη ή µε µείωση ωρών σε 4ωρη ή το πολύ 6ωρη απασχόληση. Μισθοί κάτω από 500 ευρώ για ανθρώπους που έχουν υποχρεώσεις απέναντι σε τράπεζες, σπουδάζουν παιδιά, είχαν µια φυσιολογική ζωή. Και τώρα οι αµοιβές τους δεν φτάνουν για να καλύψουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Αυτοί βέβαια δεν θεωρούνται άνεργοι. Στα κιτάπια της εφορίας µπορεί να ξεπερνούν και τις 5000 ετήσιο εισόδηµα και να φορολογούνται! Η ανασφάλεια από την κατάρρευση του Κέντρου Υγείας µεγαλώνει. Τα προβλήµατα στο χώρο της παιδείας πολλαπλασιάζονται, τα ακριβά δηµοτικά τέλη και η έλλειψη σοβαρού προγράµµατος διαχείρισης των νερών προκαλούν, αφού το µέλλον των δηµοτικών επιχειρήσεων δεν είναι και τόσο φωτεινό. Η ψυχολογία είναι στο µηδέν. Οι προοπτικές του καλοκαιριού δεν είναι και οι καλύτερες. Το νησί απευθύνεται κυρίως σε Έλληνες επισκέπτες, οι περισσότεροι δε από αυτούς ήταν δηµόσιοι υπάλληλοι. Με αυτά τα δεδοµένα και µε την κρίση στην οικοδοµή να συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, προκαλεί κατάπληξη το ότι κάποιοι κρυµµένοι στον «ευηµερούντα µικρόκοσµο» τους, δεν αντιλαµβάνονται το τσουνάµι που έχει σηκωθεί και χτυπάει ήδη το νησί».

Η ΚΕΠ Πάρου στην ανάλυση που έκανε περιέγραψε µέσα σε λίγες λέξεις την πραγµατικότητα που βιώνει το νησί µας. Το «δυστύχηµα» για την Πάρο όµως µεγαλώνει, καθώς όπως φαίνεται η δηµοτική πλειοψηφία όλο και περισσότερο αποµακρύνεται από τα προβλήµατα του πολίτη. Οι περισσότεροι από τους δηµοτικούς συµβούλους της πλειοψηφίας έχουν «αγκαλιάσει» τις έµµισθες καρέκλες. Τα χρήµατα όπως φαίνεται δεν είναι λίγα και αυτός είναι ο λόγος που η δηµοτική πλειοψηφία αδυνατεί να κατανοήσει το τι ακριβώς συµβαίνει στην τοπική κοινωνία.  Στο θέµα του ειδικού τέλους ακινήτων η δηµοτική πλειοψηφία πήρε αποστάσεις αποδεικνύοντας γι’ άλλη µία φορά ότι ο Δήµος Πάρου αποτελεί φιλοµνηµονιακό δήµο.

Στο νησί µας υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που έχουν αρνηθεί να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Στις 22/12 εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Πάρου για τα «χαράτσια» στους λογαριασµούς της ΔΕΗ, µετέβησαν στα γραφεία της ΔΕΗ προκειµένου να παραδώσουν τις πρώτες 300 περίπου αιτήσεις συµπολιτών µας, που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι. Οι δηλώσεις άρνησης πληρωµής του χαρατσιού παραδόθηκαν – τοιχοκολλήθηκαν από δικαστικό επιµελητή, που κλήθηκε εκεί γι’ αυτό το σκοπό, αφού οι υπάλληλοι της τοπικής ΔΕΗ δήλωναν αναρµόδιοι για να τις παραλάβουν. Τέλος, σύµφωνα µε πληροφορίες πάρα πολλοί είναι αυτοί στο νησί µας που κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων.