Δίκαια, άδικα και… τσουβαλιάσµατα

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 14 Ιανουαρίου 2012

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων Δήµου Πάρου εξέδωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ένα δελτίο τύπου για το θεµατικό Δηµοτικό Συµβούλιο της 19/12/11 που πραγµατοποιήθηκε µετά από αίτηµα τους. Η Ένωση στο δελτίο τύπου γράφει ότι «οι γονείς οι φορείς και οι πολίτες που το παρακολουθήσαµε αντιληφθήκαµε τα εξής: ο Δήµαρχος και το Δηµοτικό Συµβούλιο δεν έχει προτάσεις και λύσεις για κανένα από τα θέµατα που συζητήθηκαν».

Στη συνέχεια, η Ένωση Γονέων κάνει αναφορά στα προβλήµατα και αναφέρει:

  • Για παιδίατρο και Κ.Υ. Πάρου: «Ο παιδίατρος δεν είναι µέσα στις αρµοδιότητες του Δήµου, δεν µπορούν να αναγκάσουν κανένα γιατρό να έρθει στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Η Ένωση Συλλόγων ανέφερε ότι η κενή θέση του παιδιάτρου οφείλεται σε έλλειψη οικονοµικών κινήτρων και πρότεινε την δηµιουργία τους, όπως την επιδότηση ενοικίου κατοικίας. Ο Δήµαρχος και το Δηµοτικό συµβούλιο απέρριψαν την πρόταση λέγοντας ότι ο υποψήφιος παιδίατρος διαβάζοντας την διακήρυξη δεν γνωρίζει τα περί κινήτρων».

– Για τα κτιριακά προβλήµατα των σχολικών µονάδων: «Τα δύο µεγάλα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ Γυµνάσιο Πάρου και 2ο Δηµοτικό σχολείο Παροικίας, βρίσκονται σε εµβρυακή φάση και ο Δήµαρχος δηλώνει ότι δεν µπορεί να δεσµευτεί µε κανένα χρονοδιάγραµµα για την υλοποίηση τους. Η ανέγερση των παραπάνω σηµαίνει την επίλυση των στεγαστικών προβληµάτων άλλων σχολείων λόγω της µεταστέγασης (νηπιαγωγεία Παροικίας που στεγάζονται σε µισθωµένα ακατάλληλα κτίρια)».
– Για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ελλείψεις βιβλίων, κατάργηση 2ης ξένης γλώσσας στο Γυµνάσιο:
«Για όλα τα παραπάνω επίσης ο Δήµαρχος και το Δηµοτικό συµβούλιο δεν µπορούν να βοηθήσουν διότι δεν έχουν καµία αρµοδιότητα».
– Για τη λειτουργία δηµοτικών σχολικών επιτροπών Α/θµιας και Β/θµιας εκπαίδευσης: «Σχετικά µε την λειτουργία των σχολικών επιτροπών ιδιαίτερα στην Α/θµια δεν κατατέθηκαν έγκαιρα κάποιοι απολογισµοί προφανώς λόγω κακής οικονοµικής διαχείρισης και δεν έγιναν αποδεκτοί. Με αποτέλεσµα τα λίγα χρήµατα που έχει στην διάθεσή της η σχολική επιτροπή να µην µπορεί να τα διαχειριστεί. Ο Δήµαρχος δήλωσε ότι δεν µπορεί να παρέµβει διότι δεν έχει αρµοδιότητα».
– Για την εξεύρεση οικονοµικών πόρων για την παιδεία πέραν των προβλεποµένων: «Η Ένωση Γονέων προκειµένου να  εξευρεθούν οικονοµικοί πόροι για την υγεία και την παιδεία πρότεινε: α. την βοήθεια από το Βελένζιο Ίδρυµα (πρόνοιας και επιµόρφωσης), β. αλλαγή ποσοστού του πολιτιστικού τέλους σε σχολικό τέλος. Απορρίφτηκαν και οι δύο προτάσεις».

Κλείνοντας το δελτίο τύπου η Ένωση Γονέων γράφει: «Αναρωτιέται (η Ένωση) µε ποιους τρόπους ο Δήµαρχος και το Δηµοτικό συµβούλιο µπορούν να παρέµβουν και να δώσουν λύσεις στα δύο υψίστης σηµασίας ζητήµατα που απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία της Πάρου την ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Η Πάρος – ΑΞΙΑ

Για το δελτίο τύπου των Γονέων η δηµοτική αρχή δεν αντέδρασε και δεν έδωσε καµία απάντηση. Η δηµοτική παράταξη «Πάρος – ΑΞΙΑ» της αντιπολίτευσης όµως στις 30/12 θιγόµενη από την πρόταση «ο Δήµαρχος και το Δηµοτικό Συµβούλιο δεν έχει προτάσεις και λύσεις για κανένα θέµα» αντέδρασε καθώς ως ισχυρίζεται «βάζουν ουσιαστικά µε αυτόν τον τρόπο στο ίδιο τσουβάλι όλες τις δηµοτικές παρατάξεις της µειοψηφίας µε την Δηµοτική πλειοψηφία που µας κυβερνά και επειδή ευτυχώς δεν είµαστε όλοι ίδιοι».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η δηµοτική παράταξη αφού τονίζει ότι «είναι λυπηρό για µια Δηµοτική Αρχή που στηρίχθηκε στις εκλογές από όλο τον κυβερνητικό και κοµµατικό µηχανισµό του ΠΑΣΟΚ (Υπουργούς, Υφυπουργούς, τοπικούς Βουλευτές) να ισχυρίζεται σήµερα ότι, δεν µπορεί να κάνει παρέµβαση για το θέµα του παιδιάτρου και να κρύβεται πίσω από την έλλειψη αρµοδιότητας» διατυπώνει αναλυτικά τις προτάσεις που έκανε στο δηµοτικό συµβούλιο.
Οι προτάσεις (περιληπτικά) του συνδυασµού ήταν:
1. Απαίτηση για εφαρµογή των νησιωτικών πολιτικών στους τοµείς της Υγείας και Παιδείας για πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας και των σχολείων, µε νέες δυναµικές κινητοποιήσεις.
2. Ανάπτυξη Δηµοτικών Ιατρείων στο πλαίσιο της σύστασης Εταιρείας Υγείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψη παιδιάτρου και η παραχώρησή του στο Κ.Υ. όπως έχουν κάνει και άλλοι Δήµοι της χώρας µε αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.
3. Προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης του Νέου Νοσοκοµείου – Κέντρου Υγείας που έχουν βαλτώσει εδώ και δύο χρόνια µε ευθύνη και της Δηµοτικής Αρχής.

Ακόµα, η δηµοτική παράταξη «Πάρος – ΑΞΙΑ» κάνει εκτενέστατη αναφορά στην ανακοίνωσή της για τα κτιριακά προβλήµατα των σχολείων και κριτική για τις ευθύνες της Δηµοτικής Αρχής. Επίσης, η δηµοτική παράταξη διατυπώνει και τις προτάσεις της στη δηµοτική αρχή για το Γυµνάσιο Παροικιάς και σηµειώνει: «[…] Ευτυχώς που δεν είµαστε όλοι ίδιοι και σε καµία περίπτωση δεν ταυτιζόµαστε µε την Δηµοτική πλειοψηφία που κατά κοινή οµολογία έχει βάλει το πήχη διεκδικήσεων του νησιού πολύ χαµηλά, που δεν διαµαρτύρεται ενάντια στην παρακράτηση από το Κράτος των θεσµοθετηµένων πόρων της αυτοδιοίκησης, που δεν αντιδρά ενάντια στην υποβάθµιση των Υπηρεσιών Υγείας, στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας και την υποβάθµιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού µας. Είµαστε µαζί µε όλους τους γονείς, τους µαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες για την διεκδίκηση των αυτονόητων!».


Τα «καµπανάκια» για 
το Γυµνάσιο

Στη συνεδρίαση της 19/12/11 ο εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεµόνων Γυµνασίου Παροικιάς κ. Αντ. Δαβανέλλος ρωτούσε µε επιµονή τον Δήµαρχο Πάρου κ. Χρ. Βλαχογιάννη «τι έχει κάνει εδώ και ένα χρόνο η δηµοτική αρχή για το έργο του νέου Γυµνασίου», όπως αναλυτικά είχε παρουσιάσει το θέµα η εφηµερίδα µας στο φ. της 24/12. Φαίνεται, ότι ο κ. Δαβανέλλος γνώριζε κάτι παραπάνω καθώς, στις 28/11/2011 η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» σε έγγραφο – απάντηση σε ερώτηση του συλλόγου γονέων και κηδεµόνων Γυµνασίου Παροικιάς έγραφε µεταξύ άλλων και τα εξής:
«[…] ο χρόνος που απαιτείται για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών (καταλληλότητα οικοπέδου, κτιριολογικό πρόγραµµα κλπ), εκτιµάται ότι οριακά συνάδει τις ασφυκτικές προθεσµίες του ΕΣΠΑ».

Δηλαδή, η «Εγνατία Οδός» υπενθυµίζει ότι ο χρονικός ορίζοντας έχει «στενέψει» επικίνδυνα έως να υποβληθεί στην πολεοδοµία η µελέτη του έργου για την έκδοση οικοδοµικής άδειας. Και αυτό, διότι, χρειάζονται οι απαιτούµενες χρονοβόρες αδειοδοτήσεις. Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι ο Δήµος Πάρου παραπάνω από ένα χρόνο είναι παρατηρητής της υπόθεσης. Αυτή η αρνητική εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σ’ εάν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων µεταξύ συλλόγου γονέων του Γυµνασίου Παροικιάς και της δηµοτικής αρχής. Απλά, υπήρξε µία «ανακωχή» λόγω των εορτών…

Τέλος, άλλο ένα χαρακτηριστικό της αδιαφορίας του Δήµου Πάρου για τα θέµατα παιδείας είναι ότι, ενώ το υπουργείο παιδείας διέθεσε δύο εκατοµµύρια ευρώ στους δήµους για τις δαπάνες φωτοτυπιών στα σχολεία, λόγω της έλλειψης βιβλίων, στην Πάρο δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ!