Ένα μόλις χρόνο μετά: «Καλλικράτης 2» για να περιορισθούν οι μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα σε Δήμους & Περιφέρειες

(Ρεπορτάζ: «αυτοΔιοίκηση.gr»)

Σειρά σημαντικών προβλημάτων του «Καλλικράτη» που έχουν θέσει οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες μέσω των θεσμικών τους οργάνων λύνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο «Καλλικράτης 2» που επρόκειτο να δοθεί στην ΚΕΔΕ πριν το συνέδριο της το οποίο ξεκινάει 27/1, περιλαμβάνει…

…μεταξύ άλλων διατάξεις που αφορούν στα οικονομικά και τα θεσμικά της Αυτοδιοίκησης, τις προσλήψεις – μετατάξεις προσωπικού, τους ΦΟΣΔΑ αλλά και τις ΔΕΥΑ.

Συγκεκριμένα:
Οικονομικά: Νέα έργα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ & ΑΚΣΙΑ

  • Κατοχυρώνεται η ομαλή αποπληρωμή των έργων του ΘΗΣΕΑ ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ διασφαλίζονται και περίπου 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για έργα των δήμων που όμως «είναι απολύτως ώριμα»
  • Κατοχυρώνεται το Πρόγραμμα Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ) στο οποίο εντάσσεται και το πρόγραμμα της Αυτεπιστασίας ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ για το 2012 και συνολικά την τριετία 2 δισ. ευρώ.

Θεσμικά: Ενίσχυση Επιτροπών & νησιωτικότητας

  • Ενισχύονται όλες οι Επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί από τον «Καλλικράτη» σε δήμους και περιφέρειες  προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα πολυμελή και δυσκίνητα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και από την ενασχόληση με γραφειοκρατικά θέματα να περάσουν στην ενασχόληση με πολιτικά.
  • Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και σε μικρούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.
  • Ενισχύονται οι νησιωτικοί δήμοι και περιφέρειες με την μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στους χωρικούς αντιδημάρχους μικρών νησιών που εντάσσονται σε μεγαλύτερους δήμους – νησιά και στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Παράλληλα, καθιερώνεται η συνεδρίαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Προσλήψεις-μετατάξεις προσωπικού

  • Δίνεται η δυνατότητα ενδοδημοτικών και διαδημοτικών μετατάξεων προσωπικού από δημοτικές κοινότητες ή δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλους που έχουν ελλείψεις.
  • Υπό συζήτηση βρίσκεται με τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης πολύ μικροί δήμοι (κυρίως νησιωτικούς) που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού να εξαιρεθούν από την εφεδρεία και το πλαφόν 1 προς 10, της αναλογίας δηλαδή προσλήψεων-αποχωρήσεων.

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΥΑ

  • Καθιερώνεται κοινωνικό τιμολόγιο και στις ΔΕΥΑ και τίθενται όροι και προϋποθέσεις αντίστοιχοι με αυτούς των εξαιρέσεων στα τέλη της ΔΕΗ, ώστε  να χαρακτηριστεί κάποιος  άπορος

Πιο γρήγορα οι Περιφερειακοί ΦΟΔΣΑ

  • Περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος ίδρυσης των Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ, που ο «Καλλικράτης» παρέπεμπε σε Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να συντομεύσουν οι σχετικές διαδικασίες. Πρόκειται για μία διάταξη που είναι συνέχεια αυτής για τον ορισμό των διοικητικών συμβουλίων τους, που κατέθεσε στις 26/1 στο ν/σ του ΥΠΕΚΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος.

Νέα ρύθμιση χρεών τρίτων προς τους δήμους;

Υπό συζήτηση βρίσκεται και η τροποποίηση διάταξη του Ν. 3979 για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» σχετικά με τη ρύθμιση χρεών τρίτων προς τους δήμους καθώς λόγω της πολυπλοκότητάς της δεν έχει «περπατήσει». Γίνεται, λοιπόν, προσπάθεια από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να γίνει περισσότερο απλή με βάση και τα σχετικά αιτήματα των δήμων.