Κοινές προτάσεις Επιμελητηρίου Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ενόψει νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ / Συσκέψεις για προβλήματα Παν/μίου Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα 26/1, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσο συναντήθηκε στη Σύρο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης. Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για:

  • σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές στήριξης των επιχειρηματιών,
  • την ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης διατροφής,
  • ανάπτυξη δεικτών επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε, στην επικείμενη προκήρυξη του αντίστοιχου μέτρου (ΕΣΠΑ), να υποβληθεί κοινή πρόταση των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι για το σύνολο της Περιφέρειας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα προγραμματιστεί συνάντηση των προέδρων των δύο Επιμελητηρίων. Τέλος, συζητήθηκε η πορεία της πρότασης για ενεργειακά αυτόνομα νησιά.

Επίσης, σε επόμενη ανακοίνωση της Περιφέρειας γίνεται λόγος για την συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών κ. Πουσσαίου και Μακρυωνίτη με τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε αυτήν την σύσκεψη ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Πάρης Τσιάρτας, ζήτησε από τους αντιπεριφερειάρχες τη στήριξη της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε σειρά ζητημάτων. Συμμετείχαν επίσης η αντιπρύτανης Αγγελική Δημητρακοπούλου και ο πρόεδρος του Τμήματος Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Ιωάννης Δαρζέντας. Συζητήθηκε το κτηριακό ζήτημα του τμήματος που εδρεύει στη Σύρο και ζητήθηκε από τους αντιπεριφερειάρχες να στηρίξουν την προσπάθεια εύρεσης κτηρίου που θα στεγάσει εργαστήρια αλλά και αίθουσες διδασκαλίας.
Συγκεκριμένα, ζήτησαν υποστήριξη σε θέματα μελετών αλλά και εξεύρεσης πόρων -μέσω ένταξης έργου αποκατάστασης κτηρίου στο ΕΣΠΑ- είτε για κτήριο στο χώρο του στρατοπέδου είτε για άλλο κτήριο στην Ερμούπολη το οποίο επίσης θα παραχωρηθεί. Οι Αντιπεριφερειάρχες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια του Πανεπιστημίου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να εξασφαλίσει το τμήμα της Σύρου δικό του χώρο, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών. Επίσης, συμφωνήθηκε η επιστημονική – τεχνολογική υποστήριξη του Πανεπιστημίου προς την Περιφέρεια, αλλά και η ευρύτερη συνεργασία  σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.