Φεύγει για ευρωβουλή ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Ν. Χρυσόγελος

 

Ο κ. Ν. Χρυσόγελος

Την θέση του Μ. Τρεμόπουλου ευρωβουλευτή των Ελλήνων «Οικολόγων Πράσινων» θα πάρει ο μέχρι σήμερα περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Ν. Χρυσόγελος επικεφαλής της παράταξης μειοψηφίας  «Οικολογικός Άνεμος» του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και γραμματέας του προεδρείου του.
Σύμφωνα με το σύστημα διαδοχών (από το εσωτερικό του κόμματος) που εφαρμόζει στις θέσεις που καταλαμβάνει στην πολιτική το κόμμα «Οικολόγοι Πράσινοι», ο κ. Τρεμόπουλος παραιτήθηκε, στα 2,5 χρόνια της θητείας του στην Ευρωβουλή.
Από τις 2 Φεβρουαρίου αναλαμβάνει ο Ν. Χρυσόγελος. Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε εχθές 20/1, χωρίς όμως να δίνεται ενημέρωση για το ποιος θα αναλάβει τα καθήκοντα του συμβούλου της Περιφέρειας στα νησιά μας.
Ο Νίκος Χρυσόγελος σε σχετικές δηλωσεις, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η εναλλαγή με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο είναι μια βαθειά πολιτική αλλά και ανθρώπινη πράξη λόγω της σπουδαιότητας του έργου του. Σε μια εποχή βαθειάς κρίσης χρειάζεται μια πολιτική που θα κάνει πράξη την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, θα έχει στο κέντρο της τα θέματα της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, νέων θέσεων απασχόλησης, της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν. Χρειαζόμαστε μια ειρηνική επανάσταση που θα αντικαταστήσει το σημερινό αδιέξοδο κι αποτυχημένο πολιτικό σύστημα μ’ ένα που θα δίνει έμφαση στη συμμετοχή, στο διάλογο, στη διαβούλευση και στην ενεργοποίηση του ίδιου του πολίτη….

Στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα επικεντρώσουμε στα θέματα της αλληλεγγύης προς τις χώρες του νότου, στα θέματα της οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής  περιβαλλοντικής και οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης καθώς και της στροφής της οικονομίας προς πράσινη και κοινωνική κατεύθυνση. Σε συνεργασία με τις περιφέρειες θα ενισχύσουμε τη διαμόρφωση ενός σχεδίου βιωσιμότητας, κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης με έμφαση σε προσπάθειες της οικονομίας προς την πράσινη κατεύθυνση όπως για παράδειγμα στους τομείς των κατασκευών και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Θα ενισχύσουμε προσπάθειες ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν έχοντας στραφεί προς πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μεγάλη έμφαση θα δώσουμε στην κοινωνική οικονομία αξιοποιώντας τα θετικά παραδείγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ενδεικτικά από τις πρώτες ενέργειες μας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η διοργάνωση μιας ημερίδας γύρω από τη δραστηριοποίηση συμμετοχικών εταιρειών στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη σύνταξη ενός φακέλου για τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με το πώς θα βρουν τρόπους  χρηματοδότησης αλλά και αξιοποίησης της σημαντικής εμπειρίας που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κοινωνική συνοχή αποτελεί για τους Οικολόγους Πράσινους προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση δημοσιονομικών προβλημάτων δεν πρέπει να συνδυαστεί με διάλυση της κοινωνίας, ωθώντας στην φτώχεια και την ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί μ’ ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ικανό να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην απώλεια εισοδημάτων που προκαλεί προβλήματα επιβίωσης για σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.»