Οι θέσεις της αντιπολίτευσης «Πάρος ΑΞΙΑ» για τα θέματα της συνεδρίασης Δ. Σ Πάρου της 16/1/12

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΤΗΣ 16ης .1. 2012

Με δελτίο ενημέρωσης που δημοσιοποίησε η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου «Πάρος ΑΞΙΑ» (επικεφαλής Γρ. Πρωτολάτη) γνωστοποίησε τις θέσεις που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού με την επικεφαλής, κατά τη συνεδρίαση της 16 Ιανουαρίου 2012 για τα παρακάτω κύρια θέματα:

Γρ. Πρωτολάτη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ

1) Στη συζήτηση επί θεμάτων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που αφορούν τον Δήμο Πάρου υποστηρίχθηκε:
– Ότι η διασύνδεση των νησιών μας είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση της πολιτείας.
– Παρουσιάστηκαν από τον συνδυασμό στοιχεία ότι οι τιμές εισιτηρίων στις Κυκλάδες και ειδικά προς την Πάρο είναι πολύ ακριβές. Παρατέθηκαν στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ακτοπλοϊκές συνδέσεις της χώρας μας με τα ίδια μίλια από Πειραιά προς το νησί μας. Σ’ αυτά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αποδείχθηκε ότι η τιμή εισιτηρίου προς την Πάρο είναι η ακριβότερη.
– Η πρότασή της παράταξης για τα εισιτήρια ήταν η μείωση στο ΦΠΑ των εισιτηρίων από 23% στο 6,5% (όπως δηλαδή και στα τουριστικά καταλύματα) και κατάργηση του επίναυλου που είναι 3%. Τα δύο παραπάνω μέτρα είναι ικανά να φέρουν μείωση στην τελική τιμή του εισιτηρίου.
– Ακόμα, ο συνδυασμός πρότεινε την επιδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σποράδες – Πάρος – Κρήτη και εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου (κόστος μετακίνησης στην θάλασσα, ανάλογο με ίση διαδρομή στην στεριά) στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Παρόμοια τακτική εφαρμόζεται και σε ακτοπλοϊκές γραμμές της Γαλλίας.
– Τέλος, προτάθηκε, να διεκδικηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε συγκεκριμένες πρωινές ώρες για να συνδεθεί η Πάρος με νησιά των Κυκλάδων που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια (Σαντορίνη και Μύκονος).


ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

2) Κατά τη διάρκεια συζήτησης επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεως Γης» και ειδικότερα επί του άρθρου 14 το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, η παράταξη «Πάρος ΑΞΙΑ» εκτίμησε ότι ουσιαστικά καταργείται η εκτός σχεδίου πόλης δόμηση. Ακόμα, υποστηρίχθηκε ότι αυτός ο νόμος, αν ψηφιστεί, θα απαξιώσει τη Γη στο νησί μας, ενώ συγχρόνως, θα πληγούν συγκεκριμένοι οικονομικοί κλάδοι που δραστηριοποιούνται γύρω από την ανέγερση κατοικιών. Ο συνδυασμός υποστήριξε αντίδραση προς το αρμόδιο υπουργείο.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

3) Ο συνδυασμός δεν ψήφισε στη συνέχεια κανένα πρωτόκολλο παραλαβής εργασιών διότι κατά τη διάρκεια που αποφασίστηκαν (δίκτυο υδραυλικών εγκαταστάσεων δημοτικού καταστήματος Παροικιάς, μετατροπή μαγειρείων πρώην Ξενία (νυν δημαρχείο) σε αρχείο, συντήρηση WC δημαρχείου, παράκαμψη δρόμου Αλυκής και βελτίωση πλατείας Ζωοδόχου Πηγής Παροικιάς), η παράταξη δεν μετείχε στο δημοτικό συμβούλιο που είχε πάρει τις αποφάσεις.

4)
Τέλος, αρνητικά ψήφισε η παράταξη και στην πρόταση για συνεργασία με την εταιρεία «Icarus Sailing Media» καθώς ο δήμος πληρώνει 179.000 για διαφημιστική τουριστική προβολή και δεν δικαιολογήθηκε από την δημοτική αρχή ο λόγος για να δαπανηθούν εκ νέου και άλλα χρήματα.