Δράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ των Κυκλάδων για το θέμα του νομοσχεδίου για την «εκτός σχεδίου» δόμηση

Το θέμα του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τις τροποποιήσεις στα δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές απασχολεί την δημοσιότητα, ενώ βρίσκεται στην διαδικασία της διαβούλευσης όπου και θα παραμείνει έως τις 31 Ιανουαρίου. Μετά θα προωθηθεί στην Βουλή. Ακολουθεί ενημέρωση που μας κοινοποιήθηκε για την δραστηριότητα των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ του νομού μας για το ζήτημα που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων:

Α) Στις 13/1 παραλάβαμε το δελτίο τύπου που ακολουθεί σε σχέση με δραστηριότητα του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων Γ. Παπαμανώλη σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο περιβάλλοντος των Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ επίσης) για τα δικαιώματα δόμησης στις περιοχές εκτός σχεδίου.
Παραθέτουμε το κείμενο ως έχει:

«Σ’ επιστολή που απέστειλε ο βουλευτής Ν. Κυκλάδων Γιώργος Ν.Παπαμανώλης μαζί με 18 ακόμη βουλευτές, προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκη, με αφορμή την δημοσιοποίηση του Π.Δ. που αφορά τις χρήσεις γης (ιδιαίτερα για την πρόβλεψη που αφορά τις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης), ζητήθηκε λόγω της σοβαρότητας των άρθρων, το σχέδιο Π.Δ. να κατατεθεί ως σχέδιο νόμου στη Βουλή και να ακολουθήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε στην παραπάνω επιστολή με την ακόλουθη δήλωση :
«Σε απάντηση της επιστολής που αποστείλατε από κοινού με άλλους συναδέλφους βουλευτές με θέμα «καθολική απαγόρευση  δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές» επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι:
Το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε στις  20/12/2011 στα Μ.Μ.Ε. Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις «χρήσεις γης» το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση στο διαδίκτυο μέχρι της 31 Ιανουαρίου 2012. Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι  προϊόν επεξεργασίας των υπηρεσιών συναρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να εκσυγχρονισθεί το Προεδρικό Διάταγμα «Κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης» του 1987 (ΦΕΚ 166Δ/1987).

Δυστυχώς, δημιουργήθηκαν  παρερμηνείες ως προς το άρθρο 14 του σχεδίου, το οποίο κάθε άλλο παρά στοχεύει στην απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμηση. Αντιθέτως, εξειδικεύει και κατοχυρώνει κάθε πολίτη που επιθυμεί να δημιουργήσει δράσεις στις εντός σχεδίου πόλεως και εντός οικισμού περιοχές καθώς και στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η σύγχυση προκλήθηκε από την παράγραφο 9 της Ζώνης Α και 18 της Ζώνης Γ, που όμως δεν αφορά την ολοσχερή κατάργηση της εκτός οικισμών δόμησης.

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τους συναδέλφους που συνυπογράφουν την επιστολή και προς τούτο επισυνάπτεται το σχετικό Δελτίου Τύπου της 11/01/2012». Επειδή, η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική, γι’αυτό το λόγο οι βουλευτές, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την απαγόρευση των περιοχών εκτός σχεδίου δόμησης, ζήτησαν να τους δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις και εξηγήσεις σε προγραμματισμένη συνάντηση την προσεχή Δευτέρα*»
Μ’ εκτίμηση
Γιώργος Ν. Παπαμανώλης
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων

(εννοεί 16/1, αλλά δεν υπάρχει νεότερη πληροφόρηση έως σήμερα 17/1)

 

Β) Από το γραφείο του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα στις 16/1 λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνει για τις συνομιλίες με το αρμόδιο υπουργείο (που διοικείται από υπουργούς ΠΑΣΟΚ επίσης), σε συνέχεια σχετικής ερώτησης που είχε συνυποβάλλει ο βουλευτής για το θέμα του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές:

«Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεις γης»
Σε απάντηση των ερωτημάτων αλλά και των διαμαρτυριών που λάβαμε σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε από την δημοσίευση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεις γης» σας ενημερώνουμε ότι:
Με απαντητική του επιστολή, μετά από έγγραφη ερώτηση μας, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός μας διευκρινίζει ότι, το άρθρο 14 του σχεδίου δεν απαγορεύει την κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά αντιθέτως εξειδικεύει και κατοχυρώνει τις χρήσεις γης. Η δυνατότητα για την εκτός σχεδίου δόμηση που αφορά και στην κατοικία, δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού η εκτός σχεδίου δόμηση θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του ΦΕΚ 270/85 που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό για το θέμα και θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε νεότερο προκύψει μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία και παρατείνεται  μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012».