ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανακοίνωση Λιμεναρχείου για τα επικίνδυνα ψάρια «Λαγοκέφαλος»

Επικίνδυνο ψάρι –Λαγοκέφαλος ή Ποντικός

Το Λιμεναρχείο Πάρου με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα 4/1 εφιστά την προσοχή σε αλιείς Πάρου και Αντιπάρου για την εμφάνιση επικίνδυνου ψαριού στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

1. Επί του θέματος και επειδή κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Πάρου – Αντιπάρου, παρατηρείται μία αύξηση των αναφερομένων περιστατικών αλίευσης (ή απλού εντοπισμού) λαγοκέφαλων, προς ενημέρωση των συμπολιτών μας υπενθυμίζονται τα ακόλουθα:

(α) Ο Λαγοκέφαλος ή Ποντικός είναι ψάρι δηλητηριώδες και περιέχει στα σπλάχνα του και στο δέρμα του μία τοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια κυκλοφορικού συστήματος.
(β) Το σχήμα του είναι ροπαλοειδές, το κεφάλι δεν χωρίζεται από το σώμα και καλύπτεται από δέρμα χωρίς λέπια.
(γ) Τα μάτια του είναι ανοιχτόχρωμα, με μεγάλη μαύρη κόρη και μπροστά τους υπάρχει μια κηλίδα χρώματος ασημί. Διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δόντια (δύο στην πάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω), που θυμίζουν λαγό.
(δ) Το πάνω μέρος του σώματός του έχει χρώμα πράσινο – λαδί – καφέ ή γκρι, με χαρακτηριστικές καφέ σκούρες λωρίδες, η κοιλιά του είναι άσπρη, χωρίς αγκάθια και εξογκώματα και μπορεί να φουσκώνει σαν μπαλόνι.
(ε) Το μήκος του φθάνει από 2 έως60 εκατοστά, σπανίως μπορεί να φθάσει το1 μέτροκαι τα7 κιλάβάρος.
(στ) Ζει σε ρηχά νερά (από 15 έως50 μέτρα), σε βραχώδεις βυθούς, κάθετα παράκτια βράχια και ύφαλους.

2. Σε περίπτωση αλίευσης του συγκεκριμένου είδους (ή και άλλων ασυνήθιστων ψαριών), παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου (τηλέφωνο 22840 24750), ή της Υπηρεσίας μας (τηλέφωνο 22840 21240).