Το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου καταγράφει συμβουλές για ασφάλεια στις εορτές

…προσπάθεια για να «μην χορέψουν τα ποντίκια»

Ο νέος διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Πάρου κ. Γιώργος Αβραμίδης δημοσιοποίησε σήμερα 29/12 μία σειρά από συστάσεις – συμβουλές εγκεκριμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούν την ασφάλεια μας, με αφορμή δραστηριότητες της εορταστικής περιόδου που δύναται να είναι επισφαλείς.
Επίσης, ο διοικητής εύχεται χρόνια πολλά με υγεία και ασφάλεια σε όλες τις Παριανές και τους Παριανούς.

Με την ευκαιρία του ρεπορτάζ, από άλλα στελέχη του αστυνομικού τμήματος, έγινε γνωστό ότι έχει καταβληθεί προσπάθεια οι αστυνομικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Πάρο, να ρίξουν το βάρος τους στον προληπτικό έλεγχο τις ημέρες των εορτών, αφού αρκετά σπίτια είναι κλειστά, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Παριανών. Γι’ αυτό και έχει προσαρμοστεί κατάλληλα το πρόγραμμα αδειών του προσωπικού για να υλοποιηθεί μετά το τέλος των εορτών στο μεγαλύτερο μέρος του.

Ακολουθεί το κείμενο συμβουλών:

… για την προστασία σας ενώ βρίσκεστε στο σπίτι

· Αν σας χτυπήσουν το κουδούνι, μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
· Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα και προφύλαξη οποιοδήποτε άγνωστο άτομο θα συναντήσετε στην πόρτα σας, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας σας.
· Αν προσέξετε κάποιον που κινείται ύποπτα έξω από το σπίτι σας ή τη γειτονιά σας, ειδοποιήστε αμέσως την Αστυνομία στον αριθμό το 100 ή τον αριθμό του Αστυνομικού Τµήµατος της περιοχής σας, αναφέροντας τον τόπο (Δ/νση) και τι είδατε ή ακούσατε. Φροντίστε να κρατήστε ελεύθερη την τηλεφωνική σας σύνδεση, µέχρι να φθάσει η Αστυνοµία.
· Σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις, μην πανικοβάλλεστε και προσπαθήστε να επιδεικνύετε ψύχραιμη συμπεριφορά.


…για την προστασία του σπιτιού κατά την απουσίας σας

· Πριν βγείτε, βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα.
· Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας και ανοιχτή πρόσκληση για επισκεπτήριο στους διαρρήκτες. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον «ποντικό» στην αναρρίχηση του.
· Παρακαλέστε ένα γείτονα ή κάποιο φίλο, να επιτηρεί το σπίτι σας. Αφήστε ένα φως μονίμως αναμμένο, ή βάλτε αυτόματο διακόπτη, ώστε ορισμένα φώτα ν’ ανάβουν κατά άτακτα χρονικά διαστήματα, για να γίνει λιγότερο αισθητή η απουσία σας.
· Οι συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών, που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο κι έχουν κλειδαριές ασφαλείας, παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τις κοινές πόρτες.
· Χρησιμοποιήστε πείρους ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια, ιδίως σε ισόγεια διαμερίσματα.
· Μην αφήνετε στο σπίτι σας μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας. Οι θυρίδες είναι σημαντικό μέσο προστασίας.


…ειδικά για ηλικιωμένους
· Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
· Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.
· Μη τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.
· Μη πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
· Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, στενών συγγενών κ.α.).

…για την πρόληψη αρπαγών τσαντών

· Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.
· Βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντα κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.
· Να έχετε πάντοτε τεταμένη την προσοχή σας και ιδίως, όταν αντιλαμβάνεσθε ότι προσεγγίζουν προς το μέρος σας δίκυκλα.
· Όταν οδηγείτε, μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
· Μη διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια φωνάζοντας, αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.
· Εάν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε την τσάντα σας, αφήστε τη, σκεπτόμενοι ότι η σωματική σας ακεραιότητα και η υγεία σας προέχουν.
· Σε περίπτωση που σας αφαιρέσουν την τσάντα, καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία και προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του δράστη και του μεταφορικού μέσου, αν έχει χρησιμοποιηθεί τέτοιο.

…για την πρόληψη κλοπών πορτοφολιών

· Προστατέψτε ιδιαίτερα τις τσάντες και τα πορτοφόλια, σε χώρους με συνωστισμό, όπως στάσεις αστικών λεωφορείων,  αστικά λεωφορεία, λαϊκές αγορές, καταστήματα με πολύ κόσμο, κεντρικούς δρόμους αγοράς κλπ.
· Μην βάζετε τα πορτοφόλια σε εξωτερικές τσέπες ή στην πίσω τσέπη του παντελονιού
· Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.
· Μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων.
· Μην αφήνετε τις τσάντες σε διπλανές καρέκλες ή τραπέζια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

…ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ.

· Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
· Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
· Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λπ., αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ.. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
· Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή σας, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
· Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν από σας την κάρτα σας.
· Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήστε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.
· Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
· Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης τον χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.
· Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας.
· Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δε γνωρίζεται να εισέρχονται στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
· Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

…για την προστασία του τραπεζικού λογαριασμού σας

· Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό ΡΙΝ την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.
· Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.
· Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μία κάρτες σας.
· Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προκύψει από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή την τσάντα σας.
· Μη δίνετε τον κωδικό σας ΡΙΝ σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την Τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην το δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε το τηλέφωνο που αναγράφηκε στην τηλεφωνική της συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.
· Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το ΑΤΜ.
· Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.
· Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιεί το όνομά σας πάνω σ’ αυτή.
· Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανένα την κάρτα σας.
· Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε.
· Αναφέρετε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και την Αστυνομία.

…για την προστασία των χρημάτων που αναλαμβάνετε από Τράπεζες

· Προσέξτε για άτομα που παρακολουθούν την τραπεζική σας συναλλαγή μέσα στο κατάστημα και ενημερώστε διακριτικά τη Διεύθυνση ή τον Ταμία.
· Μην αφήνετε τσάντες ή χρήματα που έχετε πρόσφατα αναλάβει από Τράπεζες μέσα στο αυτοκίνητό σας, γιατί είναι πιθανό επίδοξοι «διαρρήκτες» να έχουν παρακολουθήσει την τραπεζική σας συναλλαγή.
· Να πηγαίνετε απευθείας στον τόπο οριστικής εναπόθεσης των χρημάτων και αν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο να μην σταματάτε σε διάφορα σημεία.
· Αν αυτό είναι αναγκαίο, μην αφήνετε την τσάντα στο αυτοκίνητό σας και σταθμεύετε πάντα σε πολυσύχναστο σημείο.
· Αν διαπιστώσετε ότι σας παρακολουθούν, τηλεφωνήστε αμέσως στο 22840 21673 ή απευθυνθείτε στον πρώτο αστυνομικό.
· Αν μεταφέρετε τακτικά χρηματικά ποσά, μην ακολουθείτε τα ίδια δρομολόγια και αλλάζετε κάθε φορά τις ώρες των μετακινήσεών σας.
· Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.

Σε περίπτωση ληστείας ή κλοπής σε βάρος σας

· Ενημερώστε άμεσα την Αστυνομία στον αριθμό 22840 21673, αναφέροντας πρώτα, αν χρειάζεστε επείγουσα βοήθεια, τον τόπο τέλεσης (διεύθυνση), τον χρόνο τέλεσης, τα χαρακτηριστικά των δραστών και το μέσον διαφυγής τους, εφόσον τα δύο τελευταία υπέπεσαν στην αντίληψή σας (αριθμός δραστών, φύλο, σωματότυπος, περιγραφή ένδυσης, στοιχεία μέσου διαφυγής) και κατόπιν τον τρόπο δράσης τους, τα κλαπέντα είδη, ή άλλες πληροφορίες δευτερεύουσας σημασίας.
· Κρατήστε ελεύθερη την τηλεφωνική σας σύνδεση (σταθερό ή κινητό), για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες, µέχρι να φθάσει η Αστυνοµία.
· Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση, τυχόν διαρρηκτικά εργαλεία ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.
· Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουν οι επιληφθέντες βαθμοφόροι της Αστυνομίας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Δ. Γεώργιος
Αστυνόμος Β΄