Και στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα διατήρησης των μειωμένων ΦΠΑ από Οικολόγους Πράσινους

 

Το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σε ερώτησή του, επισημαίνει τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους νησιώτες.

Οι νησιώτες βρίσκονται…


…αβοήθητοι στο μάτι του κυκλώνα, αντιμετωπίζοντας την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση ταυτόχρονα με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, οι οποίες αναγνωρίζονται στο άρθρο 174 της συνθήκης της Λισσαβώνας. Ως τώρα, ως ελάχιστο δείγμα στήριξης των νησιωτών, σε όλα τα νησιά των περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκύρο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, εφαρμόζονται συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα 27/12 από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, χωρίς να έχει γίνει καμιά συστηματική μελέτη που να σταθμίζει τις συνέπειες αυτών των μέτρων στην τοπική οικονομία, την απασχόληση, τον τουρισμό, την κοινωνική συνοχή.

«Οι συζητήσεις για ενδεχόμενη κατάργηση του ΦΠΑ και άλλων ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους νησιώτες αποτελούν ένα ακόμα δείγμα προχειρότητας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η καταστροφική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων προώθησε ένα ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο που οδήγησε τη νησιωτική οικονομία στα βράχια. Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που συζητιώνται τώρα, θα της δώσουν τη χαριστική βολή. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η οικονομία δεν μπορεί να πλέον να αντιμετωπίζεται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Ειδικά για τα νησιά, με τα μοναδικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, χρειάζεται επιτέλους ένα συνεκτικό σχέδιο που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, θα στηρίξει την τοπική και εθνική οικονομία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνική συνοχή».