Η Ένωση Γονέων Πάρου τα λέει στον Δήμαρχο για την ανευθυνότητα, αλλά «τσουβαλιάζει»

 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα για να ενημερώσει τα μέλη της (και τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη γενικότερα) για τα αποτελέσματα της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου όσο αφορά θέματα δημόσιας παιδείας και δημόσιας υγείας για παιδιά.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν…

…πολιτικοί από τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου οι οποίοι θεωρούν ότι η συγκριμένη ανακοίνωση γενικεύει όσο αφορά την αναφορά της ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει να προτείνει ή να βοηθήσει σε τίποτα τα προβλήματα των γονέων που αντιμετωπίζουν σε δύο ζωτικούς τομείς που αφορούν τα παιδιά τους και τις οικογένειες τους.

Τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Γονέων που είναι υπεύθυνοι για την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, δεν μπορούν να μεταφέρουν την απάθεια και την ευθυνοφοβία με την οποία τους αντιμετώπισε η δημοτική αρχή, λέγοντας ότι ΓΕΝΙΚΩΣ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε προτάσεις, επειδή δεν έχει αρμοδιότητες.

Εκπρόσωποι παρατάξεων της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αδικούνται από τη γενίκευση, αφού τουλάχιστον οι ίδιοι βοήθησαν κατά τη συνεδρίαση τα αιτήματα των γονέων. Επίσης,  ξεκαθαρίζουν ότι έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις και σε αυτήν αλλά και σε άλλες συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία για θέματα παιδείας, ενώ δεν συμφωνούν ούτε και ενστερνίζονται την άποψη του δημάρχου Χρ. Βλαχογιάννη την οποία καταθέτει σε θέματα με τα οποία δεν θέλει να ασχοληθεί ή δεν έχει την ικανότητα, δηλαδή ότι δήθεν δεν μπορεί να κάνει τίποτε διότι τυπικά δεν έχει την αρμοδιότητα.

Ακολουθεί η επίμαχη ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων της οποίας το περιεχόμενο βρίσκει σύμφωνους εκπροσώπους των αντιπολιτευόμενων, εκτός από τα σημεία που υπάρχει «γενίκευση» με την μη αναφορά στη Δημοτική Αρχή, αλλά στον «Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο». Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
«ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ

Στο θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου 2011 που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, όλοι οι γονείς οι φορείς και οι πολίτες που το παρακολουθήσαμε αντιληφθήκαμε τα εξής: ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει προτάσεις και λύσεις για κανένα από τα θέματα που συζητήθηκαν:

Παιδίατρος – Κέντρο υγείας

Ο παιδίατρος δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες του Δήμου, δεν μπορούν να αναγκάσουν κανένα γιατρό να έρθει στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Η Ένωση Συλλόγων ανέφερε ότι η κενή θέση του παιδιάτρου οφείλεται σε έλλειψη οικονομικών κινήτρων και πρότεινε την δημιουργία τους, όπως την επιδότηση ενοικίου κατοικίας. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο απέρριψαν την πρόταση λέγοντας ότι ο υποψήφιος παιδίατρος διαβάζοντας την διακήρυξη δεν γνωρίζει τα περί κινήτρων.

Κτιριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων

Τα δύο μεγάλα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ Γυμνάσιο Πάρου και 2ο Δημοτικό σχολείο Παροικίας, βρίσκονται σε εμβρυακή φάση και ο Δήμαρχος δηλώνει ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί με κανένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση τους. Η ανέγερση των παραπάνω σημαίνει την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων άλλων σχολείων λόγω της μεταστέγασης (νηπιαγωγεία Παροικίας που στεγάζονται σε μισθωμένα ακατάλληλα κτίρια)

Ελλείψεις εκπαιδευτικών, Ελλείψεις βιβλίων, Κατάργηση 2ης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο

Για όλα τα παραπάνω επίσης ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούν να βοηθήσουν διότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα.

  • Λειτουργία δημοτικών σχολικών επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης

Σχετικά με την λειτουργία των σχολικών επιτροπών ιδιαίτερα στην Α/θμια δεν κατατέθηκαν έγκαιρα κάποιοι απολογισμοί προφανώς λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης και δεν έγιναν αποδεκτοί. Με αποτέλεσμα τα λίγα χρήματα που έχει στην διάθεσή της η σχολική επιτροπή να μην μπορεί να τα διαχειριστεί. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει διότι δεν έχει αρμοδιότητα..

  • Εξεύρεση οικονομικών πόρων για την παιδεία πέραν των προβλεπομένων

Η  Ένωση Γονέων προκειμένου να  εξευρεθούν οικονομικοί πόροι για την υγεία και την παιδεία πρότεινε:
α. την βοήθεια από το Βελένζιο Ίδρυμα (πρόνοιας και επιμόρφωσης)
β. αλλαγή ποσοστού του πολιτιστικού τέλους σε σχολικό τέλος.
Απορρίφτηκαν και οι δύο προτάσεις.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η Ένωση Γονέων αναρωτιέται με ποιους τρόπους ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο μπορούν να παρέμβουν και να δώσουν λύσεις στα δύο υψίστης σημασίας ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία της Πάρου την ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».