Δραστηριότητα της ΝΔ στη Νάξο προεκλογικού επιπέδου / Ερώτηση στην Βουλή από Γ. Βρούτση

Στην Νάξο βρέθηκε εχθές 21/12 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ. Χαρακόπουλος σε πολιτική περιοδεία. Τον βουλευτή υποδέχτηκε ο συνάδελφος του βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και αναπληρωτής τομέα οικονομίας Γ. Βρούτσης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγιναν πολλές συναντήσεις πολιτικού αλλά και εθυμοτυπικού περιεχομένου. Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος απένειμε στον κ. Χαρακόπουλο το Μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας για τη σταθερότητα με την οποία υπερασπίζεται τις δίκαιες θέσεις της εκκλησίας. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της κομματικής επιτροπής Πάρου Κ. Ροδίτης.

Εντωμεταξύ σήμερα 22/12 ο Γ. Βρούτσης κατέθεσε ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις συναλλαγές στο εσωτερικό των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Θέμα: «Ανύπαρκτοι έλεγχοι στις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών επιχειρήσεων»

Πρόσφατα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για θέματα της αγοράς, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, αποκάλυψαν ότι εδώ και 1,5 χρόνο οι έλεγχοι των ενδοομιλικών συναλλαγών 41 πολυεθνικών επιχειρήσεων, έχουν κυριολεκτικά χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Επί της ουσίας δεν έγιναν ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι οι Έλληνες καταναλωτές να εξακολουθούν να αγοράζουν ακόμη και σε διπλάσιες τιμές τα ίδια προϊόντα που πωλούνται σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενώ οι θυγατρικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων να αποφεύγουν τη φορολόγηση κερδών, μεταφέροντας τα σε άλλες χώρες μέσω υπερτιμολογήσεων.

Επειδή, για το εν λόγω ζήτημα υπάρχει συναρμοδιότητα δυο υπουργείων (Οικονομικών και Ανάπτυξης). Επειδή, σύμφωνα με τις ανωτέρω δηλώσεις δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι, με αποτέλεσμα οι μεγάλες πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν. Επειδή, μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο νόμοι για τη διαδικασία ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών, όπου ο ένας ορίζει τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για τις τιμές και ο δεύτερος του υπουργείου Οικονομικών για την αποφυγή φορολόγησης κερδών.
Επειδή, η κατάσταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στις 41 πολυεθνικές να πωλούν τα προϊόντα τους ακριβότερα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά ο Έλληνας καταναλωτής και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επειδή, η μέχρι σήμερα απουσία ολοκληρωμένης φορολογικής νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές στερεί πολύτιμους πόρους από το ελληνικό δημόσιο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα δυο συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα αυτό το πρόβλημα ;
  • Πότε επιτέλους αναμένεται να συνταχθεί και να εφαρμοστεί ένας ενιαίος νόμος, που θα αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο φαινόμενα υπερτιμολογήσεων που παρουσιάζονται στις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών επιχειρήσεων ;
  • Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, ποια είναι τα ευρήματα τους, τι ποσά φόρων έχουν βεβαιωθεί και πόσοι φάκελοι έχουν αποσταλεί για περαιτέρω έλεγχο στον εισαγγελέα;»