Η ΝΔ για την φοροδιαφυγή μετά την παρουσίαση έρευνας

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τα αποτελέσματα έρευνας για το μέγεθος της φοροδιαφυγής, έκανε σήμερα 15/12 την ακόλουθη δήλωση:

«Δημιουργεί απογοήτευση, προκαλεί θυμό και οργή η εκ νέου επιβεβαίωση από σημαντικούς θεσμικούς φορείς της χώρας για το εύρος της φοροδιαφυγής. Φοροδιαφυγή, που  – παρά τη μεγάλη ύφεση – συντηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του 5% έως 6% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με περίπου 12 – 13 δις €. Μέγεθος, που καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Αυτό, όμως, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη: Ότι η φοροδιαφυγή έχει διογκωθεί υπέρμετρα λόγω της υπερφορολόγησης. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, επί 2,5 χρόνια, κινήθηκε με γνώμονα τη δημαγωγία. Και με επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις (όπως π.χ. κομμωτές, αστρολόγους κ.α.) προσπαθούσε να κρύψει τις αδυναμίες της στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής. Επέλεξε την εικόνα και όχι την ουσία.

Δεν απλοποιήθηκε το φορολογικό σύστημα, αντίθετα έγινε δαιδαλώδες (14 φορολογικοί νόμοι μέχρι σήμερα). Δεν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες εκδίκασης των 165.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Τα τελωνεία μας παραμένουν “αμπέλια ξέφραγα”, καθώς απουσιάζουν οι σταθερές μονάδες x-ray για τον έλεγχο των εμπορευμάτων από τρίτες χώρες. Απουσιάζει ο έλεγχος στη διακίνηση εμπορευμάτων από χώρες της Ε.Ε., καθώς απουσιάζουν οι κινητές μονάδες x-ray».