Αναμένονται ανακοινώσεις από Βρυξέλλες για ΕΣΠΑ με 181 Κλειδωμένα Έργα από Ε.Ε.

 

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 3 Δεκεμβρίου 2011

«Είναι σοβαρή υπόθεση συμφερόντων, για να τα αφήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές μας ανεξέλεγκτα στους πολιτικαντισμούς των δύο κομμάτων και στους τοπικούς τους γκαουλάιτερ».

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 30/11 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ Ελλήνων περιφερειαρχών και αρμόδιων ευρωπαίων επιτρόπων για να προωθηθεί η άμεση έναρξη κατασκευής 181 συγκεκριμένων έργων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αυτά τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ (4ο χρηματοδοτικό πακέτο) με κάλυψη των δαπανών τους κατά 95% με ευρωπαϊκά χρήματα (αντί του 75% που ίσχυε για παρόμοια έργα παλαιότερα). Με λίγα λόγια, ξεκινούν αυτά τα έργα για να δημιουργηθεί τοπική ανάπτυξη και μάλιστα, χωρίς την ανάγκη το Ελληνικό Κράτος να καταβάλει ολόκληρη την λεγόμενη εθνική συμμετοχή, αφού «λεφτά δεν υπάρχουν». Επιπλέον, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «πιέζει» και θα ελέγχει σε κάθε βήμα τις…


…υπηρεσίες των Ελληνικών περιφερειών και του κράτους για να προχωρούν οι διαδικασίες εκτέλεσης αυτών των έργων (αφού κατέχει ήδη τους φακέλους τους) και δεν θα επαφίεται στους Ελληνικούς πολιτικαντισμούς η πραγματοποίηση τους. Ο Ιστότοπος της εφημερίδας μας (https://parosantiparos.wordpress.com) είχε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ από τις 15/10 πως, ότι και αν ανακοινώνουν για εντάξεις έργων τα υπουργεία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμαρχοι, η αλήθεια είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να παρέμβουν και να αποφασίζουν ποια έργα θα πραγματοποιηθούν από τα Ευρωπαϊκά χρήματα του ΕΣΠΑ και ποια όχι. Αυτό έγινε στις 30/11 στις Βρυξέλλες σε ένα πρώτο μέρος.
Το ιστορικό

Αυτά τα λέγαμε τότε, διότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, μέχρι και τον Σεπτέμβριο όλοι οι πολιτικοί φορείς του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να συγκρατήσουν τους πολίτες σε ολόκληρη την χώρα και την δικαιολογημένη αγανάκτησή τους σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα και τα «χαράτσια», αλλά κυρίως, τη διαρκή οικονομική ύφεση και την ανεργία, δημοσιοποιούσαν ανακοινώσεις ότι εντάσσονται εκατοντάδες έργα στο ΕΣΠΑ για να κατασκευασθούν (Τέτοιες ανακοινώσεις δημοσιοποιήθηκαν και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και από τον δήμο Πάρου). Τα πανηγυρικά δελτία τύπου από όλους αυτούς τους φορείς εκδίδονταν σχεδόν καθημερινά σε μία απελπισμένη προσπάθεια να απλωθεί μία κατασκευασμένη αισιοδοξία ότι σε λίγο θα αρχίσουν αναπτυξιακά έργα σε κάθε τόπο. Η αλήθεια βεβαίως είναι διαφορετική. Στην ουσία, οι περισσότερες από αυτές τις ανακοινώσεις αποτελούσαν προεγκρίσεις, δηλαδή δηλώσεις συμμετοχής σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και όχι πραγματικές εντάξεις που διαθέτουν δεσμευμένους και υπαρκτούς οικονομικούς πόρους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων.

Στις Βρυξέλλες είχαν «χαρτογραφήσει» την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας στο συγκεκριμένο θέμα, την απαράδεκτα χαμηλή απορροφητικότητα και την έλλειψη δυνατότητας από το Ελληνικό Κράτος να συμβάλει το 25% ή το 15% από τους εθνικούς πόρους που χρειάζονται για έργα που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά ταμεία. Έτσι, τον Σεπτέμβριο είχαν στείλει τον ίδιο τον αρμόδιο επίτροπο περιφερειακής ανάπτυξης για να ελέγξει την κατάσταση. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ του επιτρόπου κ. Χαν και των Περιφερειαρχών της χώρας στην δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ. Ο κ. Χαν ζήτησε σε εκείνη τη συνάντηση από τους Περιφερειάρχες να του καταθέσουν εντός 10 ημερών, φακέλους με 10 «εμβληματικά» έργα της περιφέρειας τους που δύνανται να υλοποιηθούν άμεσα τα ερχόμενα χρόνια. Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχε τότε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης.  Η ανακοίνωση με τα 181 έργα που έγινε στις 30/11 ήταν το αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης το Φθινόπωρο, αφού πρώτα οι υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέλαβαν τους φακέλους με τα έργα για να ελέγξουν τι είναι ώριμο για να υλοποιηθεί και τι όχι.

 

Οι ειδήσεις

Α) Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα νησιά της δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένες από τις ανακοινώσεις γι’ αυτά τα πρώτα 181 έργα. Αυτό συμβαίνει διότι στον συγκεκριμένο κατάλογο εντάσσονται μόνο 6 έργα για νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και ένα «γενικό έργο» για τις Κυκλάδες.
Συγκεκριμένα:
1) Το υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης για τη μεταφορά ρεύματος από τα νησιά προς και από την ηπειρωτική χώρα (127,1 εκ. ευρώ, 2015 χρόνος εκτιμώμενης ολοκλήρωσης),
2) Ο δρόμος που συνδέει το Καμπί με την Κάτω Μεριά στην Κέα (3,377 εκ. ευρώ, 2012),
3) Ο περιφερειακός δρόμος Φηρών – Οίας (16,5 εκ. ευρώ, 2014),
4) Το κτήριο του ΕΠΑΛ Θήρας (4,2 εκ. ευρώ, 2012)
5) Το κτίριο του Γυμνάσιου Κω (2,180 εκ. ευρώ, 2012),
6) Το κτίριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ρόδο (9,458 εκ. ευρώ, 2013),
7) Το κτήριο της Γενάδειου Σχολής στη Ρόδο (4,5 εκ. ευρώ, 2014).

Β) Από την αναφορά των έργων γίνεται σαφές ότι προκρίνονται έργα που έχουν σχέση με τις απόψεις των ευρωπαίων για τις προτεραιότητες της χώρας. Το καλώδιο υψηλής τάσης (που οι πολιτικοί των δύο κομμάτων εξουσίας δεν κατόρθωσαν επί δεκαετίες να ποντίσουν στις Κυκλάδες) είναι απολύτως απαραίτητο για την δυνατότητα κατασκευής και εκμετάλλευσης μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τις οποίες ενδιαφέρονται Γερμανικές – και όχι μόνον – εταιρείες. Από την άλλη, είναι σαφές ότι στο ζήτημα των εκπαιδευτικών μονάδων υποβλήθηκαν φάκελοι με ώριμες μελέτες από τους δήμους και την Περιφέρεια των νησιών μας και γι’ αυτό προκρίθηκαν τέτοιου είδους κατασκευές σε τέσσερεις από τις έξι περιπτώσεις ειδικών έργων στα νησιά μας που βρίσκονται στην λίστα. Επιπλέον, προκρίνονται και δύο έργα υποδομής οδοποιίας (όχι απλώς ασφαλτοστρώσεις), είδος που καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στη λίστα και για την υπόλοιπη Ελλάδα, από τα 181 έργα που ανακοινώθηκαν. Γ) Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από αυτή την πρώτη ανακοίνωση έργων ΕΣΠΑ έχει να περιμένει (αν στέρξει) και από τρία γενικά – μη εξειδικευμένα κονδύλια – που ανακοινώθηκαν και αφορούν έργα για: α) την αποκατάσταση παράνομων χωματερών (150 εκ. ευρώ για ολόκληρη την Ελλάδα), β) την αντιμετώπιση απώλειας πόσιμου νερού (1 δις ευρώ), γ) εναλλακτικό τουρισμό (20 εκ. ευρώ). Για όλα τα παραπάνω, αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις από τον κ. Χαν.


Λιμάνια – αεροδρόμια

Από τις ανακοινώσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες προκύπτουν νέα έργα για λιμενικές εγκαταστάσεις σε 10 περιοχές της χώρας με κατασκευές που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ανά περίπτωση από το 2012 έως το 2015 και αφορούν: στο Μαντούδι (9,1 εκ. ευρώ), Σύμη (5,5 εκ. ευρώ), Άστρος Κορινθίας (5,34 εκ. ευρώ), Πάτρα (55,40 εκ. ευρώ), Ηγουμενίτσα (53, 722 εκ. ευρώ), Κατάκολο (20 εκ. ευρώ), Μυτιλήνη (8 εκ. ευρώ), Γύθειο (22,150 εκ. ευρώ), Λαύριο (37 εκ. ευρώ), Πειραιάς (6 εκ. ευρώ). Τέλος, χρηματοδοτείται ένα αεροδρόμιο αυτό της Θεσσαλονίκης με 72,421 εκ. ευρώ. Αυτά τα έργα είχαν ώριμες προϋποθέσεις, γι’ αυτά είχαν εργαστεί έγκαιρα κάποιοι άνθρωποι ανά την Ελλάδα, αυτά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για να πραγματοποιηθούν με τα μόνα ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΑ ΛΕΦΤΑ του ΕΣΠΑ. Αν «κάποιοι» πάρουν το μήνυμα και τρέξουν, θα ενταχθούν και θα γίνουν στο μέλλον κάποια έργα που μας αφορούν, αφού πρώτα περάσουν από την ίδια σοβαρή ελεγκτική διαδικασία από τους ευρωπαίους αρμόδιους. Αν «κάποιοι» παραμείνουν στην μπαρουφολογία και στα έγγραφα – πυροτεχνήματα, τότε δεν θα γίνει τίποτε για τον τόπο μας.
Όπως είχε πει για την Ελλάδα και ο απερχόμενος τραπεζίτης κ. Τρισσέ: «Το παιχνίδι τελείωσε».