Συντονισμένες αντιδράσεις για το «χαράτσι» στην Πάρο

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 26 Νεομβρίου 2011
Με νέα ανακοίνωση της την Πέμπτη 24/11 η Λαϊκή Επιτροπή Πάρου εξέδωσε νέες οδηγίες για να μπορούν οι πολίτες με πρακτικές ενέργειες να απομονώσουν το χαράτσι από τον υπόλοιπο λογαριασμό της ΔΕΗ και να αρνηθούν την πληρωμή του πρώτου. Σύμφωνα με τις οδηγίες η πληρωμή των λογαριασμών πρέπει να γίνει μέσω των αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) των τραπεζών που ο καταναλωτής έχει λογαριασμό.
Στη συνέχεια…
…θα διαλέξει τις εξής επιλογές: «Άλλες Συναλλαγές», «Πληρωμές ΔΕΚΟ», «ΔΕΗ».
Θα πληκτρολογήσει το 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που υπάρχει πάνω στο λογαριασμό και, τέλος, θα πληρώσει μόνο το ποσό που προκύπτει, αφού αφαιρεθεί η δόση του χαρατσιού. Ο τρόπος αυτός ισχύει ήδη και χρησιμοποιείται μέχρι τώρα από όσους κάνουν άτυπο διακανονισμό εξόφλησης των λογαριασμών τους με δόσεις. Σε περίπτωση που η πληρωμή γίνει μέσω ΚΑΣ (είναι τα μηχανήματα που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα της ALPHA BANK και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ), εκεί ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το ΑΤΜ με τη διαφορά ότι βάζουμε στο μηχάνημα μετρητά το ποσό που θέλουμε να πληρώσουμε. Σε περίπτωση που η πληρωμή γίνεται μέσω e-banking η διαδικασία είναι γνωστή για όσους πληρώνουν με αυτό τον τρόπο. Κοινοποίηση στη ΔΕΗ Ο καταναλωτής, αφού πληρώσει με έναν από τους παραπάνω τρόπους το λογαριασμό ΔΕΗ με την φωτοτυπία του αποκόμματος της συναλλαγής πρέπει να προσέλθει στα ΚΕΠ Παροικιάς ή Νάουσας για να συμπληρώσει δήλωση (υπάρχει στα ΚΕΠ) με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής.
Στη δήλωση ο καταναλωτής θα γράψει ότι «με το ποσό που πληρώσαμε θέλουμε να καλυφθεί μόνο η αξία του ρεύματος και των δημοτικών τελών». Έπειτα, θα αφήσει τη δήλωση σε ειδικό βιβλίο με το όνομα και το τηλέφωνο του. Στη συνέχεια η «Λαϊκή Επιτροπή» θα καταθέσει μαζικά αυτές τις δηλώσεις στη ΔΕΗ. Σε περίπτωση που η ΔΕΗ αρνηθεί να τις παραλάβει, τότε θα σταλούν οι δηλώσεις με ομαδικό εξώδικο.
Τέλος, θυμίζουμε και πάλι τα σχετικά τηλέφωνα που μπορούν να επικοινωνούν οι καταναλωτές που δεν θέλουν να πληρώσουν «το χαράτσι»: Αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, επιχειρηματίες με τον κ. Αλιπράντη Απόστολο τηλ. 6946-468060 (ώρες 18.00-21.00) Δημόσιοι υπάλληλοι με την κ. Καπούτσου Παρασκευή τηλ.6947-161558 (ώρες 18.00-21.00) Ιδιωτικοί υπάλληλοι με τον κ. Παπανικολάου Γιώργο τηλ.6942-506019 Συνταξιούχοι με τον κ. Καλακώνα Γιάννη τηλ. 6976-229772 Οποιοσδήποτε άλλος με την κ. Καλακώνα Αργυρώ τηλ. 6973-992982.




Απάντηση