Νέο ξεκίνημα των καφεστιατόρων Πάρου

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 26 Νοεμβρίου 2011
Ο σύλλογος καφεστιατόρων Πάρου δραστηριοποιείται και πάλι μετά από πολύμηνη αποχή. Ο σύλλογος πραγματοποίησε στις 22/11 τη Γενική του Συνέλευση σε κατάστημα στην Παροικιά. Στη διάρκεια της συνέλευσης οι καφεστιάτορες, αφού εξέφρασαν τις απόψεις τους για την μέχρι τώρα λειτουργία του συλλόγου, ενέκριναν την θητεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και αποφάσισαν την έναρξη των διαδικασιών εκλογής του νέου. Έτσι, αποφασίστηκε…

…η διενέργεια εκλογών τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.


Τα προβλήματα

Ο κλάδος των καφεστιατόρων κατά τη Γενική του Συνέλευση συζήτησε τα προβλήματά του και το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει Επίσης, υπήρξε προβληματισμός για το θέμα της περαιτέρω αύξησης του ΦΠΑ, το έκτακτο τέλος επιτηδευματιών, την τουριστική πολιτική του νησιού, το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας, τους σχεδιασμούς της παραλιακής οδού Παροικιάς και φυσικά η πορεία ύπαρξης του συλλόγου. Σε ότι αφορά το μεγάλο «αγκάθι» του έκτακτου τέλους ακινήτων οι καφεστιάτορες ως επαγγελματίες συνδέονται περισσότερο με την επ’ αμοιβή χρήση ακίνητης περιουσίας και πολύ λιγότερο με την ιδιοκτησία των ακινήτων. Συνεπώς, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματίες δεν είναι αυτό καθ’ αυτό το έκτακτο τέλος ακινήτων, αλλά η δυνατότητα εκταμίευσής του μαζί με το αντίτιμο κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Βεβαίως η υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι το τέλος βαρύνει τον ιδιοκτήτη και όχι τον ενοικιαστή, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων (λόγω των δικών τους οικονομικών προβλημάτων) υποχρεώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τους ενοικιαστές καφεστιάτορες να πληρώσουν οι ίδιοι όλο το λογαριασμό (αντίτιμο κατανάλωσης και έκτακτο τέλος) και αυτά να συμψηφιστούν σε μελλοντικά ενοίκια. Αν αναλογιστούμε όμως ότι το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011 μπορεί να πληρωθεί σε 3 δόσεις και ανάλογα μ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνει και η πληρωμή του τέλους το 2012 όλοι κατανοούμε ότι σε «νεκρή» τουριστικά εποχή οι επαγγελματίες αδυνατούν πλήρως να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ακόμα, οι επαγγελματίες της εστίασης στην Πάρο βίωσαν φέτος μία από τις χειρότερες τουριστικές χρονιές.

Δίχως υπερβολή ακόμα και τον Ιούνιο οι επαγγελματίες του κλάδου μετρούσαν δεκάευρα και εικοσάευρα για ημερήσιες εισπράξεις. Η κίνηση όπως λέγουν ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου και «κόπηκε» ουσιαστικά στις 20-22 Αυγούστου. Ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος καλύφθηκε, αν καλύφθηκε, με εργασία πολλών ωρών από τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους. Έτσι, πήγαν πίσω πάρα πολλές υποχρεώσεις. Μετρημένοι στα δάχτυλα πλέον είναι οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης που δεν έχουν υποχρεώσεις στις τράπεζες ή τηρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν κάποιο νέο δάνειο. Μία άλλη παράμετρος – πολύ σοβαρή – είναι ότι πολλοί επαγγελματίες έχουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να πληρώσουν το ασφαλιστικό τους ταμείο και είναι ανασφάλιστοι. Σε ότι αφορά τα χρεωστούμενα σε δημοτικά τέλη η υπόθεση είναι «μύλος». Η συντριπτική πλειοψηφία χρωστά είτε στον Δήμο, είτε στο Λιμενικό Ταμείο. Ακόμα, στον κλάδο της εστίασης έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα με καταγγελίες εργαζομένων για απλήρωτους μισθούς. Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και με απλήρωτα ενοίκια επαγγελματικής στέγης. Πολλοί καφεστιάτορες της Πάρου πλήρωναν συνήθως τα ενοίκια της χρονιάς κατά τη θερινή περίοδο. Φέτος, που η χρονιά ήταν πολύ άσχημη τα περισσότερα ενοίκια «δίπλωσαν». Δηλαδή, υπάρχουν επαγγελματίες που χρωστούν ενοίκια από τα τέλη του 2010!


Χειμώνας 2011-12

Τα παλαιότερα χρόνια δύσκολα έβρισκε κάποιος ανοιχτά μαγαζιά από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Μαρτίου. Αιτία, δεν ήταν καμία άλλη, εκτός της αναδουλειάς που υποχρέωνε πολλούς καταστηματάρχες να προσπαθούν να έχουν λιγότερη χασούρα τους χειμερινούς μήνες. Από τις αρχές του 2000 σιγά – σιγά ολοένα και περισσότερα καταστήματα εστίασης στην Πάρο έμεναν ανοιχτά τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, από το 2007-08 στην παραλιακή οδό της Παροικιάς σχεδόν όλα τα καταστήματα μένουν ανοιχτά όλο τον χρόνο. Όμως, ο κόσμος που βγαίνει έξω ειδικά αυτό το χειμώνα, είναι λίγος και «μετρημένος». Κάποια κίνηση υπάρχει τα πρωινά και τα απογεύματα Σαββάτου στα καφέ. Τις άλλες μέρες «νέκρα». Ακόμα και αυτοί όμως που αποφασίζουν να βγουν «για ένα ποτό» το εννοούν! Δύσκολα οι επαγγελματίες βλέπουν «δεύτερη γύρα» στα τραπέζια των πελατών τους. «Ό,τι πάρουν από ένα» λένε. Ούτε τυχαίο βέβαια είναι ότι τις καθημερινές μετά τις 9-10 το βράδυ τα καταστήματα της Παροικιάς ερημώνουν. Στη Νάουσα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Μόνο το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το μεσημέρι υπάρχει κάποια κίνηση. Τα μεγάλα καταστήματα δε, που απευθύνονται σε πιο νεαρό κόσμο, δουλεύουν αποκλειστικά μόνο Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Τις υπόλοιπες μέρες ούτε που το σκέφτονται. Τα έξοδα δεν βγαίνουν με τίποτα. Στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου καφεστιατόρων συζητήθηκαν αυτά τα προβλήματα και ακόμα, ότι κάτι πρέπει να γίνει στον ψυχολογικό τομέα. Δηλαδή, τα προβλήματα του κλάδου να μην μεταφέρονται και στον πελάτη. Να υπάρχει ένα χαμόγελο δηλαδή από τον επαγγελματία και να μην μεταφέρεται με κανέναν τρόπο η κακή ψυχολογία. Όπως μας είπε καφεστιάτορας «βγαίνει ο άλλος να πιει ένα ποτό και να ξεφύγει από τα καθημερινά προβλήματα. Δεν είναι ανάγκη να του το θυμίζουμε εμείς και να γυρνάμε τη συζήτηση στο οικονομικό θέμα και τα προβλήματα όλων μας».