Γενική Συνέλευση Γονέων Πάρου και τα ερωτήματα…

 


Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 26 Νοεμβρίου 2011

H Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στο πολυγωνικό κτίριο του Λυκείου στην Παροικιά
Τα θέματα της συνέλευσης:
1. Παιδίατρος – Προληπτικός εμβολιασμός μαθητών.
2. Απολογισμοί σχολείων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
3. Εξεύρεση οικονομικών πόρων για τις σχολικές μονάδες.
4. Πρόταση προς το Δήμο Πάρου για θεματικό δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τις σχολικές μονάδες.

Γι’ αυτό το λόγο η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου καλεί τους εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων των σχολείων του νησιού να προσκομίσουν μαζί τους τα θέματα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συγχρόνως…

…τις προτάσεις που έχουν για την επίλυσή τους. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων ήρθε, όπως φαίνεται, λόγω της πίεσης που έχει ασκηθεί από τους συλλόγους γονέων στη συνάντηση που έγινε στις 20 Νοεμβρίου. Σε εκείνη τη συνάντηση μετείχαν οι σύλλογοι γονέων από τα 4 Νηπιαγωγεία της Παροικιάς, του Γυμνασίου Παροικιάς, του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας και δύο εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων Πάρου (κ.κ. Δ. Γεωργιάδης και κ. Ν. Τριβυζάς).

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση εκείνη ανήκε στον κ. Βασίλη Ραγκούση που επιχειρεί μαζί με άλλους γονείς να ιδρύσουν σύλλογο γονέων στο 2ο Νηπιαγωγείο Παροικιάς. Θέμα της συνάντησης ήταν η έλλειψη παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Πάρου και η καθυστέρηση των εμβολιασμών λόγω ελλείψεως εμβολίων. Σύμφωνα με τους γονείς το ζήτημα έτεινε να υποβιβαστεί μόνο στο θέμα της έλλειψης παιδιάτρου, ενώ είναι θέμα στελέχωσης και διοικητικής λειτουργίας του Κ.Υ. Σύμφωνα με γονείς «το θέμα, φέρει από μόνο του την ιδιομορφία να εξαρτάται από τις διαδικασίες του ΕΣΥ, και κυρίως, από την απουσία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από γιατρούς, λόγω έλλειψης οικονομικών κινήτρων. Επίσης, το θέμα πολιτικά δεν είναι ξεκομμένο από ό, τι συμβαίνει γενικότερα στη χώρα, με την δημόσια υγεία και την παιδεία να έχουν δεχθεί τα πρώτα κύματα υποβάθμισης και να έπεται ζοφερή συνέχεια».

Ακόμα, σύμφωνα με όσα λέγουν οι γονείς «[…] η Ένωση Γονέων πρέπει να αναλάβει πλέον το ρόλο που επιβάλλουν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή, ρόλο συντονιστικό όλων των Συλλόγων Γονέων (και των 18) του νησιού, ρόλο αιχμής του δόρατος, και σε άμεση Γενική Συνέλευση της Ένωσης, να συζητηθούν τα θέματα τόσο στο επίπεδο της υγείας όσο και της παιδείας». Στόχος μελών ΔΣ συλλόγων γονέων είναι ένας βραχυ-μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός κινήσεων (που θα μπορούσε να φθάσει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου), και να ζητηθεί άμεση σύγκλιση δύο θεματικών δημοτικών συμβουλίων με σαφή στόχευση. Δηλαδή, στο θέμα της έλλειψης γιατρών και στην άσκηση από πλευράς της δημοτικής αρχής συγκεκριμένων δημοτικών πολιτικών υγείας. Ακόμα, οι γονείς θέλουν να ζητηθεί συνάντηση με την Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΥ για επίσημη και συγκεκριμένη ενημέρωση αναφορικά με τις διαδικασίες που προβλέπονται τουλάχιστον για τους εμβολιασμούς. Όπως ισχυρίζονται και γι’ αυτό το θέμα υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη διχογνωμία και ασάφεια για τον αριθμό των απαιτούμενων εμβολίων, για το εάν υπάρχουν εμβόλια, γιατί έχουν καθυστερήσει, ποιος γιατρός θα αναλάβει τους εμβολιασμούς κλπ. Τέλος, ζητούν διευρυμένη συνάντηση της Ένωσης Γονέων και ενός εκπροσώπου από κάθε σύλλογο γονέων με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου όπως και να υπάρξει άμεση ενημέρωση των δημοτικών συνδυασμών όσο και άλλων φορέων του νησιού για επιπρόσθετη στήριξη.


Και ο Δήμος;

Είναι φανερό ότι οι γονείς ζητούν πλέον τα αυτονόητα από το Δήμο Πάρου. Δηλαδή, ο δήμος να μπει μπροστάρης σε ενέργειες που τις αποφεύγει, ενώ είναι κατ’ ουσία αρμόδιος. Το παράδειγμα άλλωστε της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο Παροικιάς, όπως και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτιριακών του εγκαταστάσεων του είναι χαρακτηριστική. Στο θέμα της δεύτερης ξένης γλώσσας ο κ. Βλαχογιάννης ισχυρίστηκε στην αρχή περίπου της σχολικής περιόδου ότι θα λυθεί εντός λίγων ημερών και ΣΗΜΕΡΑ (λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων) στο Γυμνάσιο Παροικιάς δεν διδάσκεται καμία ξένη γλώσσα ως δεύτερη, πλην των Γαλλικών. Καθηγητή Ιταλικών είχαν ζητήσει οι γονείς και οι μαθητές, και τελικά έχασαν και τον καθηγητή των Γερμανικών.

Αυτό και αν είναι επιτυχία για τον κ. Βλαχογιάννη που είχε μεσολαβήσει για να λυθεί το θέμα της έλλειψης ενός καθηγητή… Η λύση που έλεγε ότι βρήκε με την μεσολάβηση του για τον έναν καθηγητή, τώρα είναι πρόβλημα για εύρεση δύο καθηγητών! Ενώ ο Δήμος σύμφωνα με τον Νόμο «Καλλικράτης» έχει τόσες και τόσες αυξημένες,  για τα σχολεία ο δήμαρχος Πάρου επιμένει να «κρύβεται» πίσω από τα προβλήματα. Όχι μόνο «κρύβεται» αλλά επιμένει εντέχνως να μην ασχολείται μαζί τους. Θυμίζουμε ότι το θέμα της έλλειψης αιθουσών στο Γυμνάσιο Παροικιάς απέφευγε να το συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα ήρθε μόνο όταν ασκήθηκε η πίεση από τους γονείς και όταν το ζήτησαν θεσμικά με τις υπογραφές τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Πάρος – ΑΞΙΑ». Το μόνο θέμα που γνώριζε καλά η δημοτική πλειοψηφία ήταν ότι σύμφωνα με τον Νόμο «Καλλικράτης» για τους προέδρους των σχολικών επιτροπών προβλεπόταν μισθός. Και φυσικά, αυτό το μισθό (τον ανώτερο που προβλεπόταν) έσπευσε να τον αποδώσει (με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας) στην εκλεγείσα με τον συνδυασμό του κ. Μαρία Χανιώτη. Οι περγαμηνές δε της κ. Χανιώτη γι’ αυτή τη θέση είναι ότι έχει και εκείνη παιδί που πηγαίνει σχολείο…

Τέλος, κατά ένα περίεργο λόγο το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων δεν αναλάμβανε εδώ και πολύ καιρό τον θεσμικό του ρόλο. Έτσι, άφησε πολύτιμο χρονικό διάστημα να χαθεί, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είναι εκείνο που θα δίνει τον τόνο στους συλλόγους γονέων των σχολείων. Δεν το έπραξε, ενώ τα μέλη του ΔΣ έχουν πείρα, και σε παλαιότερες εποχές πρωτοστατούσαν για άλλα σχολικά προβλήματα. Έστω και με καθυστέρηση όμως, φαίνεται ότι ξαναβρίσκει τον πραγματικό του ρόλο.