Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για έργα που έχουν καλές ελπίδες από το ΕΣΠΑ και όχι πυροτεχνήματα

– Επειδή σήμερα 2/12/11 το απόγευμα 6 μ.μ πραγματοποιείται συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου με θέμα (μαζί με άλλα) την ανάγκη για την κατασκευή εμπορικού λιμανιού εκτός Παροικιάς (Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης «Πάρος ΑΞΙΑ» με επικεφαλής τη Γρ. Πρωτολάτη)…

  • Επειδή και γι’ αυτό το μεγάλο αναγκαίο έργο κυκλοφόρησαν έγγραφα – πυροτεχνήματα για δήθεν άμεση κατασκευή του έργου με τα οποία θα επιχειρήσει – επικοινωνιακά – να απαντήσει στην ακινησία ετών η παρούσα δημοτική αρχή Βλαχογιάννη…

Επειδή το μόνο ουσιαστικό που υπάρχει είναι 150 χιλιάδες περίπου ευρώ που είχαν πιστωθεί μέσω ενός διαγωνισμού που είχε κερδίσει ιδιώτης δύτης από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων – π. ΥΠΕΧΩΔΕ πριν πολλά χρόνια για μελέτη εξεύρεσης χώρου κατασκευής εμπορικού λιμένα, η οποία μελέτη δεν έγινε ποτέ, γιατί καμία δημοτική αρχή έκτοτε δεν ενδιαφέρθηκε, ΤΩΡΑ, παραθέτουμε και το ρεπορτάζ για τα μόνα πραγματικά προετοιμασμένα λιμενικά έργα (μεζί με άλλα) που πρόκειται να γίνουν στην χώρα τα επόμενα χρόνια. Διαβάστε το χθεσινό ρεπορτάζ που ακολουθεί και κατεβάστε τη λίστα με ένα κλικ στον μπλε τίτλο: 181 έργα του ΕΣΠΑ
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
«Τον κατάλογο με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα επικαιροποίησαν οι έλληνες αυτοδιοικητικοί κατά τη διάρκεια των τριήμερων επαφών τους στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες (28-30 Νοεμβρίου). Πρόκειται για μια λίστα με 181 έργα του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέχρι και 95% από την Ε.Ε., η οποία θα ενημερώνεται σε τακτική βάση με την προσθήκη νέων προγραμμάτων.

Στόχος είναι…

…η χρήση των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής με τον πλέον βέλτιστο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ότι υψηλής ποιότητας έργα, με ισχυρή προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στις Βρυξέλλες, οι περιφερειάρχες, οι γενικοί γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων και δήμαρχοι των κυριότερων ελληνικών πόλεων πήραν εντατικά «μαθήματα» σχετικά με τις πολιτικές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα σχετικά με θέματα  αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και περιφερειακής ανάπτυξης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007-13 όσο και για τις προτάσεις για την περίοδο μετά το 2013 που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι έλληνες αυτοδιοικητικοί, προσκεκλημένοι των ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη, είχαν μια σειρά επαφών με τους κομισάριους, μεταξύ των οποίων ο Όλι Ρεν, επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής, και ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου και αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επικαιροποιημένης λίστας με τα 181 έργα.

Όλι Ρεν

Απευθυνόμενος στους έλληνες περιφερειάρχες, ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι περιφέρειες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις περιφέρειες προκειμένου να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που -όπως εκτιμούν αναλυτές- δεν έχει επιτευχθεί με τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.


Γιοχάνες Χαν

Μετά τον επίτροπο Οικονομικής Πολιτικής, οι περιφερειάρχες συναντήθηκαν με τον αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Ο επίτροπος επανέλαβε το αίτημα που είχε διατυπώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, να υπάρξει αποσαφήνιση του πλέγματος των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να μην δημιουργούνται προσκόμματα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Οι πόροι από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2006-2013 φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ. (ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr)