Η ΕΣΕΕ για το ρεύμα και για τον προϋπολογισμό

 

 

Ο ανώτατος συνδυκαλιστικός φορέας των εμπόρων ΕΣΕΕ δημοσιοποίησε εχθές 21/11 τις θέσεις για τις εξελίξεις σχετικά με την αναστολή του μέτρου διακοπής ρεύματος, ενώ εκθέτει και τις θέσεις του κλάδου για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Βουλή. Ακολουθούν τα σχετικά κείμενα:

1) Δηλώσεις προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για την προσωρινή αναστολή των διαδικασιών διακοπής ρεύματος.

«Η προσωρινή αναστολή των εντολών διακοπής ρεύματος δεν αποτελεί ελεημοσύνη στους οικονομικά αδύναμους ούτε κάνει καμιά χάρη στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη και να αποκαταστήσει τις αδικίες και τη σύγχυση που προκάλεσε ένα ακόμα μέτρο υπολογιζόμενο πρόχειρα και βιαστικά. Οι εξαιρέσεις, οι απαλλαγές και οι απαραίτητες αλλαγές που αφορούν στο ειδικό τέλος ακινήτων πρέπει να διευκρινιστούν και να διασταυρωθούν με ΔΕΗ, Δήμους και εφορίες, πριν μας αφήσουν χωρίς ρεύμα τις ημέρες Χριστουγέννων. Η ΕΣΕΕ αναγνωρίζει τη συμβολή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην πίεση που ασκήθηκε για την αναστολή των διαδικασιών διακοπής του ρεύματος κυρίως λόγω αδυναμίας  εξόφλησης των λογαριασμών».


2) Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για το νέο Προϋπολογισμό

«Η κατάθεση του Προϋπολογισμού της Ελληνικής Οικονομίας για το 2012 στηρίζεται σε προβλέψεις που χαρακτηρίζονται από φορολογικές υπερβολές και απίθανες εμπνεύσεις είσπραξης  φόρων, ενώ πολλές φορές φαίνεται πως ο σχεδιασμός των εξωπραγματικών μέτρων, πέρα από εξαιρετικά μυωπικός,   δεν θέλει να λάβει υπόψη την δραματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.
Οι φόροι σε εισόδημα, ακίνητα, αυτοκίνητα και καύσιμα, καθιστούν το σχέδιο του Προϋπολογισμού περισσότερο ευχολόγιο παρά λογιστική αποτίμηση του Οικονομικού Επιτελείου. Η εικόνα που προκύπτει φανερώνει απροκάλυπτα πλέον πως η επιλογή μείωσης των συντάξεων και οι χαμηλές αμοιβές εργαζομένων με το πρόσχημα της τόνωσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της, έχει ήδη ληφθεί.  Η Τρόικα επιθυμεί για άλλη μια φορά να εφαρμόσει τη «θεραπεία σοκ», αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις δυστυχίας στην ελληνική κοινωνία.

Οι υπολογισμοί του φετινού προϋπολογισμού είναι δημιούργημα μεγαλύτερης φτώχειας και δυσπραγίας για την ελληνική οικονομία και θα τον χαρακτηρίζαμε ως τον προϋπολογισμό του μεγάλου «κουρέματος» της ζωής των Ελλήνων που σκοπεύει να αφήσει όλους τους εργαζόμενους χωρίς ετήσιο εισόδημα, αφού η κατάργηση των φοροαπαλλαγών δεν τιμωρεί τους φοροφυγάδες αλλά συνεχίζει να αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους. Με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό απαξιώνεται κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και κάθε αξιοπρέπεια, αφού όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των μέχρι σήμερα συνεπών και ενήμερων, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε οριστική στάση πληρωμών και θα προστεθούμε στη λίστα των οφειλετών και της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τη μείωση της φορολογίας σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την πραγματοποίηση μικρομεσαίων επενδύσεων και τη δημιουργία νέου συντελεστή κεφαλαίου, φυσικού και ανθρώπινου, ως τη μόνη, μακροχρόνια και αξιοπρεπή δίοδο ανάπτυξης που θα εγγυάται την απασχόληση και την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες. Εν κατακλείδι, ο φετινός προϋπολογισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ως άλλος ένας προϋπολογισμός  υπερφόρολογησης, ως ένας προϋπολογισμός εικονικής πραγματικότητας και διαχειριστικής ανεπάρκειας αλλά και ως ένας προϋπολογισμός βέβαιης  αναθεώρησης».