Ξεκινούν κινητοποιήσεις για το χαράτσι των ακινήτων

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 12 Νοεμβρίου 2011

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου ανέλαβε πρωτοβουλία για την «οργάνωση πρωτοβουλίας ενάντια στο χαράτσι ακινήτων». Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου θα πραγματοποιήσει συνάντηση των ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων του νησιού μας, των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των αυτοαπασχολούμενων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 13/11 στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο την οργανωμένη άρνηση στο χαράτσι του μνημονίου και της κυβέρνησης Παπανδρέου. Γι’ αυτό το λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε αυτοαπασχολούμενο, κάθε συνταξιούχο και κάθε άνεργο, να δώσει το παρόν. Επίσης, ο δημοτικός συνδυασμός καλεί «τη Δημοτική Αρχή να εκφράσει τη συμπαράστασή της στους δημότες με συγκεκριμένα μέτρα» με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 9 Νοεμβρίου.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων γράφεται:

«[…] Οι μάσκες έπεσαν. Το μαύρο μέτωπο των αστικών πολιτικών δυνάμεων στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας, του ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, είναι γεγονός. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα λόγο να χαίρονται γιατί Παπανδρέου και Σαμαράς τα «βρήκανε», αλλά ούτε και να φοβηθούν. Ίσα – ίσα να σκεφτούν την απήχηση που έχουν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της οργανωμένης, ταξικής πάλης, της πλατιάς πολιτικής συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων μακριά από αυταπάτες και διαχειριστικές λογικές του συστήματος. Οι εκπρόσωποι των μεγάλων συμφερόντων παρά τα «νάζια» τους «αγαπήθηκαν». Τα προβλήματα όμως της καθημερινότητας του λαού παραμένουν. Η πλειοψηφία και των Παριανών νοικοκυριών καλούνται από δω και πέρα να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Σήμερα, οι περισσότεροι δεν έχουν και άλλοι δεν θέλουν να πληρώσουν τα «σπασμένα» της πλουτοκρατίας. Σήμερα για κάποιους και αύριο για πολλούς δεν θα είναι δυνατή και αυτή η πληρωμή του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Η οργανωμένη αντίσταση, αντίδραση και πάλη είναι μονόδρομος, που προϋποθέτει τη συγκρότηση ενός μετώπου για την αντιμετώπιση αυτών και άλλων λαϊκών προβλημάτων με στόχο την προώθηση της συμμαχίας των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

Για το θέμα έχουν ήδη πολλοί Δήμοι της χώρας μας εκφράσει την αντίθεσή τους και έχουν δώσει οδηγίες στους δημότες τους για τον τρόπο καταβολής του λογαριασμού της ΔΕΗ, ενώ προσφέρουν σε συνεργασία με νομικούς συλλόγους την απαραίτητη νομική υποστήριξη. Η αρχή έγινε από τον Δήμο Νέας Ιωνίας Αθηνών. Ο συγκεκριμένος Δήμος δημοσιοποίησε στους δημότες του τα παρακάτω βήματα για την πληρωμή των λογαριασμών: «1. Πάμε στο ΑΤΜ με το λογαριασμό ή με τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής. 2. Βάζουμε την κάρτα. Επιλέγουμε: α) Άλλες συναλλαγές, β) Πληρωμές ΔΕΚΟ γ) ΔΕΗ. 3. Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό «ηλεκτρονικής συναλλαγής» και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής. 4. Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ). 5. Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει στο μηχάνημα. 6.Φωτοτυπούμε την απόδειξη, το λογαριασμό και την ταυτότητά μας και ερχόμαστε στο Δήμο με τις φωτοτυπίες και με τα πρωτότυπα».

Κυκλάδες – Πάρος Μέχρι σήμερα κανείς Δήμος στις Κυκλάδες δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπόθεση. Στη Σύρο ο επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού της αντιπολίτευσης δικηγόρος κ. Κ. Απέργης στις αρχές της εβδομάδας έκανε δηλώσεις με τις οποίες κάλεσε τον δήμαρχο κ. Δεκαβάλλα να πάρει πρωτοβουλίες ώστε οι δημότες του γειτονικού μας νησιού να μην πληρώσουν το χαράτσι. Στην Πάρο το θέμα έθεσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Πάρου που σε ανακοίνωση της γράφει: «Εμείς οι κάτοικοι Πάρου ζητούμε από τον Δήμο Πάρου να μπει μπροστάρης και εγγυητής για την μη πληρωμή του πρόσθετου – παράνομου και αντισυνταγματικού χαρατσιού που επέβαλε η κυβέρνηση στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Κάτι, που βρίσκει και όλη την Ελληνική κοινωνία αντίθετη, διεκδικώντας με όλα τα νόμιμα μέσα τη δίκαιη άρνηση και απόρριψη – παραγραφή του».  Για το ίδιο θέμα ο εμποροεπαγγελματικός σύλλογος συνεδρίασε προχθές το βράδυ για τους τρόπους αποφυγής πληρωμής του νέου φόρου ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω της ΔΕΗ. Ακόμα, αποφάσισε για την συμπαράσταση του συλλόγου στις ενέργειες της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πάρου.