Η διαμαρτυρία για τα «χαράτσια» στα τουριστικά καταλύματα, ΣΕΕΔΔΕ

 

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδας (ΣΕΕΔΔΕ) δημοσιοποίησε την διαμαρτυρία του για την επιβολή των «χαρατσιών» στους χώρους που εκμεταλλεύονται τα μέλη της σε όλη την Ελλάδα, χωρίς τις απαραίτητες εξαιρέσεις που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει. Για τον σκοπό αυτό η συνομοσπονδία είχε στείλει αίτημα, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική από το αρμόδιο υπουργείο. Ακολουθούν η αίτηση της ΣΕΕΔΔΕ, η απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας και η ανακοίνωση διαμαρτυρίας της συνομοσπονδίας. Ακολουθούν τα κείμενα:


Η ΑΙΤΗΣΗ:

Προς: Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Υπουργείου Οικονομικών.
Θέμα: Καταστρατήγηση του νόμου σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.

Ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, έλαβε γνώση της απάντησής σας και μέσω της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την πολιτική που ακολουθήσατε διαχωρίζοντας τα ξενοδοχειακά καταλύματα κατά το δοκούν και μόνο σε κύρια τουριστικά καταλύματα. Χωρίς αίσθημα ευθύνης μας αναγκάζετε να πληρώσουμε το ΕΕΤΗΔΕ για το σύνολο των χώρων μας, την ώρα που ο ίδιος ο νόμος 4021/2011 μερικώς μας εξαιρεί.

Ως εκ τούτου, σας ενημερώνουμε ότι η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και τα μέλη της δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε τις καταχρηστικές ερμηνείες του νόμου, από υπηρεσιακά όργανα του υπουργείου σας, που υφαρπάζουν το εισόδημά μας. Θεωρούμε δε, άκρως αντιδεοντολογικό, το γεγονός ότι αποκλείσατε την επικοινωνία του τριτοβάθμιου φορέα μας επί 2 μήνες έως  σήμερα για λόγους σκοπιμότητας τους οποίους σας καταλογίζουμε. Κανένας θεσμικός παράγοντας αυτής της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε αντισυνταγματική υπέρβαση ερμηνεύοντας περιοριστικά τον νομοθέτη και κάνοντας επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Αυτή η στάση σας – χωρίς νομιμοποιητική βάση, θα δημιουργήσει έντονα οικονομικά προβλήματα σε πληθώρα επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες βρίσκονται σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Ζητάμε για μία ακόμα φορά να διορθώσετε άμεσα το πρόβλημα που δημιουργήσατε είτε μέσω της διεύθυνσής σας είτε μέσω του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών.
Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας για την προστασία των μελών μας.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΠΟ 1-11-2011 2004 ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΗΛ. ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ 7-11-2011

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ:

«Ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων διαμαρτυρόμαστε έντονα για την πολιτική του υπουργείου Οικονομικών, που διαχωρίζει τα ξενοδοχειακά καταλύματα κατά το δοκούν και μας αναγκάζει να πληρώσουμε το έκτακτο ειδικό τέλος για το σύνολο των χώρων μας, την ώρα που ο ίδιος ο νόμος μερικώς μας εξαιρεί. Η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και τα μέλη της δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε τις καταχρηστικές ερμηνείες του νόμου από αναρμόδια όργανα, όπως οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών και οι προϊστάμενοί τους, που υφαρπάζουν το εισόδημά μας.

Κανένας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών δε μπορεί να ερμηνεύει περιοριστικά τον νομοθέτη και να οδηγεί σε περιθωριοποίηση 40.000 ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Ζητάμε την άμεση διόρθωση και τακτοποίηση του προβλήματος που το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν θα προέλθει από τις υπηρεσίες του ή από τον ίδιο τον Υπουργό. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας για την προστασία των μελών μας».