Πρακτικές συμβουλές της Λαϊκής Επιτροπής Πάρου ενάντια στο «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Από την πρωτοβουλία που είχε ο συνδυασμός του δημοτικού συμβουλίου Πάρου «Λαϊκή Συσπείρωση» να συγκεντρωθούν την Κυριακή 13/11 εκπρόσωποι φορέων της Πάρου με σκοπό να συνεννοηθούν για τους τρόπους αντίδρασης στα «χαράτσια» που έχουν ενσωματωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προέκυψε μία επιτροπή. Η «Λαϊκή Επιτροπή», όπως ονομάστηκε, δημοσιοποίησε οδηγίες για εκείνους που θέλουν να συνταχθούν με την αντίδραση, είτε επειδή δεν έχουν να καταβάλουν τα ποσά, είτε επειδή αντιδρούν εξαιτίας πολιτικών αντιλήψεων ή και τα δύο. Ακολουθούν το σχετικό κείμενο:

«ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες είναι κρίσιμο ζήτημα για τη πλειοψηφία του λαού των νησιών μας, να αναπτύξουμε κίνημα μαζικής αντίστασης ώστε να μην εφαρμοστεί το αντιλαϊκό μέτρο του χαρατσιού και να μη γίνουν διακοπές ρεύματος. Τα παρακάτω μέτρα αφορούν σε πρακτικές ενέργειες ώστε να απομονωθεί το χαράτσι από τον υπόλοιπο λογαριασμό της ΔΕΗ και να αρνηθούμε την πληρωμή του.

1. Η μερική πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ, μέσω των αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) των τραπεζών ή μέσω e-banking.

Ποια είναι η διαδικασία: Επιλέγουμε τράπεζα στην οποία έχουμε λογαριασμό  και όχι τις λεγόμενες εισπρακτικές μηχανές γιατί δεν επιτρέπουν μερική εξόφληση. Πατάμε κατά σειρά τις εξής επιλογές: «Αλλες Συναλλαγές», «Πληρωμές ΔΕΚΟ», «ΔΕΗ». Πληκτρολογούμε το 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που υπάρχει πάνω στο λογαριασμό και, τέλος, πληρώνουμε μόνο το ποσό που προκύπτει αφού αφαιρέσουμε τη δόση του χαρατσιού. Ο τρόπος αυτός ισχύει ήδη και χρησιμοποιείται μέχρι τώρα από όσους κάνουν άτυπο διακανονισμό εξόφλησης των λογαριασμών τους με δόσεις.

2. Στη συνέχεια θα πρέπει το απόκομμα της συναλλαγής να κοινοποιηθεί στη ΔΕΗ με γραπτή δήλωση ότι με το ποσό που πληρώσαμε θέλουμε να καλυφθεί μόνο η αξία του ρεύματος και των δημοτικών τελών. Αυτό μπορεί να γίνει από τη «Λαϊκή Επιτροπή» η οποία θα καταθέσει μαζικά τις δηλώσεις αυτές στη ΔΕΗ . Σε περίπτωση που η ΔΕΗ αρνηθεί να δώσει απόδειξη παραλαβής, τότε θα στείλουμε τις δηλώσεις με ομαδικό εξώδικο.
Για πληροφορίες  σχετικά μπορείτε να επικοινωνείτε :

  • Αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, επιχειρηματίες με :Αλιπράντη Απόστολο τηλ. 6946468060 (ώρες 18.00-21.00)
  • Δημόσιοι υπάλληλοι  με: Καπούτσου Παρασκευή τηλ.6947161558 (ώρες 18.00-21.00)
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι με:  Παπανικολάου Γιώργο τηλ.6942506019
  • Συνταξιούχοι με: Καλακώνα Γιάννη τηλ. 6976229772
  • Οποιοσδήποτε άλλος με: Καλακώνα Αργυρώ τηλ. 6973992982

Είναι σίγουρο ότι, οι όποιες νομικές υποδείξεις και  πρακτικά μέτρα, μπορούν να βάλουν τα πρώτα εμπόδια και να μπλοκάρουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μαζικός, οργανωμένος τρόπος αντίδρασης.

Είναι άμεσης προτεραιότητας ζήτημα η παρεμπόδιση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα  να πληρώσουν ούτε το χαράτσι ούτε το ρεύμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση ώστε να μη διακόψουν το ρεύμα. Η «Λαϊκή Επιτροπή» και τα σωματεία πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί έτσι κι αλλιώς μόνο με την οργανωμένη πάλη μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και να έχει αντίκρισμα ο αγώνας.

Πάρος 14-11-11
Η ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ: