Συνεδρίαση Δημοτικής Κοινότητας Παροικιάς στο τέλος Οκτωβρίου

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 5 Νοεμβρίου 2011

Τη Δευτέρα 31/10 συνεδρίασε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Παροικιάς. Κύρια θέματα που απασχόλησαν το συμβούλιο ήταν οι εισηγήσεις φορέων, συλλόγων και πολιτών, για την ένταξη έργων στα τεχνικά προγράμματα 2012 του Δήμου Πάρου, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου και ΔΕΥΑΠ.
Οι περισσότερες προτάσεις που έγιναν ήταν…

…ουσιαστικά αυτές που έχουν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι προτάσεις για ανάπλαση της παραλιακής οδού, συντήρησης – ανάπλασης μόλων, κατασκευής στεγάστρων, πεζοδρόμηση Περιφερειακής Οδού Παροικιάς, σχεδιασμός κόμβου γηπέδου Παροικιάς, διαγραμμίσεις στα πάρκινγκ κλπ. Ακόμα, για μία ακόμα φορά προτάθηκαν το νοσοκομείο, αεροδρόμιο, εμπορικό λιμάνι, απομάκρυνση βράχων από την παραλιακή οδό και άλλα παρόμοια θέματα που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς.

Όλες οι εισηγήσεις έγιναν δεκτές και θα προταθούν και για τα τεχνικά προγράμματα Δήμου, Λιμενικού ταμείου και ΔΕΥΑΠ. Ένα θέμα που προβλημάτισε ήταν ότι η Παροικιά κινδυνεύει να  μείνει με ένα πάρκινγκ λιγότερο σύμφωνα, με τα όσα είπε η Αντιδήμαρχος κ. Μ. Φραγκούλη. Η κ. Φραγκούλη είπε ότι για το πάρκινγκ του Περιφερειακού στο ύψος
του «Ανάργυρου» δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου παρά τις τρεις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για εκμίσθωση που έχουν δημοσιευτεί. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει κατά πολύ το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Παροικιάς.

Σημειώνουμε, ότι οι ελεύθεροι χώροι πέριξ του οδικού άξονα Παροικιάς είναι πλέον ελάχιστοι. Κατά καιρούς έχουν γίνει συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου και έχουν γίνει προτάσεις για αγορά οικοπέδων με στόχο να χρησιμοποιηθούν για πάρκινγκ ή για άλλους χώρους υποδομής για τους κατοίκους της Παροικιάς. Δυστυχώς όλες οι συζητήσεις δεν προχώρησαν διότι, από πλευράς πλειοψηφίας του Δήμου υπάρχει μόνιμα μία φιλολογία γύρω από το θέμα, δίχως ποτέ να μπαίνει στην ουσία. Αν το προαναφερόμενο πάρκινγκ αλλάξει χρήση (κάτι που σχεδόν είναι σίγουρο) ο Δήμος θα έρθει προ τετελεσμένων γεγονότων διότι στον οδικό άξονα από «Μαρινάκη» έως διασταύρωση Περιφερειακού, δεν υπάρχει άλλος  ελεύθερος χώρος για να διαμορφωθεί σε χώρο στάθμευσης. Αναγκαστικά, όλα αυτά τα αυτοκίνητα που έως σήμερα σταθμεύουν σ’ αυτό το πάρκινγκ αναγκαστικά θα προσπαθήσουν οι ιδιοκτήτες τους να βρουν χώρους σε πιο κεντρικά σημεία.

Όπως και να έχει όμως η υπόθεση (ακόμα και αν έβρισκε άμεσα ελεύθερο χώρο ο Δήμος για να τον διαμορφώσει κατάλληλα για χώρο στάθμευσης) η ουσία παραμένει ότι σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα ο Δήμος Πάρου δεν θα έχει δικό του ελεύθερο χώρο στην Παροικιά. Επίσης, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Παροικιάς έθεσε ως στόχο τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Π. Κουτσουράκης είπε ότι τα έσοδα του Δήμου μειώνονται χρόνο με το χρόνο, διότι γίνονται περικοπές από πόρους π.χ. τέλος
παρεπιδημούντων. Ο κ. Κουτσουράκης δήλωσε ακόμα ότι «δουλεύουμε πλέον μόνο με το ΕΣΠΑ. Προτεραιότητα πρέπει να δώσουμε στους παραδοσιακούς οικισμούς. Στόχος
φέτος είναι να δαπανηθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για έργα στην Παροικιά»

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν οι πολλές αιτήσεις δημοτών για τοποθέτηση φωτιστικών σε διάφορες περιοχές της Παροικιάς. Όπως είπε η Αντιδήμαρχος κ. Μαρ. Φραγκούλη ο Δήμος δέχεται σχεδόν μία αίτηση τη μέρα για τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων. Πάντως, από τις αιτήσεις που υπήρχαν, δεκτές δεν έγιναν ούτε οι μισές. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συζήτησης η σύμβουλος κ. Άννα Πρωτολάτη πρότεινε να εξευρεθεί μία άλλη λύση όπως είναι τα κάτοπτρα που δεν έχουν κόστος για την κατανάλωση ρεύματος. Σημειώνουμε ακόμα ότι η κ. Α. Πρωτολάτη ψήφισε λευκό στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Παροικιάς γνωμάτευσε θετικά για τρία καταστήματα και μία αποθήκη χοντρικού εμπορίου υγειονομικού ενδιαφέροντος.