Πολλές «παρεξηγήσεις» για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά αναδεικνύει επιστολή Κ. Μπιζά

Εχθές 31/10 δημοσιοποιήθηκε από τον περιφερειακό σύμβουλο ενότητας Πάρου – Αντιπάρου Κ. Μπιζά επιστολή που κατάθεσε ο ίδιος στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου σχετικά με υπόθεση που αφορά νέο αιολικό πάρκο που θα εγκατασταθεί στην Πάρο. Καταρχάς, από την επιστολή προκύπτει ότι ο κ. Κ. Μπιζάς προφανώς έχει καταλάβει λάθος την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Στις 12 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου με θέμα γενικώς και αορίστως την εγκατάσταση ΑΠΕ στο νησί μας επειδή έχουν προκύψει αντιδράσεις και προβλήματα τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, αλλά δεν έλαβε συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με το ποια είναι η γνώμη του για αίτηση εγκατάστασης νέου μεγάλου αιολικού πάρκου στην Πάρο, στην οποία αναφέρεται ο Κ. Μπιζάς.

Για το θέμα του συγκεκριμένου, νέου αιολικού πάρκου που λέγεται ότι αφορά σε συμφέροντα του κ. Κοπελούζου, το δημοτικό συμβούλιο Πάρου δεν έχει πάρει καμία απόφαση, τουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο. Η αναγραφή του θέματος στην ημερήσια διάταξη εκείνης της συνεδρίασης (12/10) δεν αναφέρει: «…λήψη απόφασης γνωμοδότησης για αίτηση τάδε…της εταιρείας τάδε κλπ, κλπ».
Αναφέρεται με ασάφεια: «Συζήτηση και απόφαση σχετικά με τις άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων και αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πάρο»
Βεβαίως, εκείνο που αποκαλύπτεται από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Κ. Μπιζά δια της επιστολής του είναι ότι υπάρχει ζήτημα νέων μεγάλων εγκαταστάσεων για την Πάρο, και η δημοτική αρχή Βλαχογιάννη δεν έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για να λάβει εκ των προτέρων μία συγκεκριμένη απόφαση και να συντονίσει τις ενέργειες ώστε να προηγείται των εξελίξεων και όχι να έπεται.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο κ. Κ. Μπιζάς ως περιφερειακός σύμβουλος που εκλέγεται στην Πάρο, έχει ενημερώσει την δημοτική αρχή Πάρου για το ζήτημα του νησιού μας που από καιρό έχει προκύψει για συζήτηση και λήψη απόφασης στο περιφερειακό συμβούλιο; Έχει ζητήσει συγκεκριμένη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο άμεσα ο κ. Κ. Μπιζάς για να μπορέσει να εκπροσωπήσει το νησί μας και τις απόψεις του στο περιφερειακό συμβούλιο;

Εάν έχει ενημερώσει αυτός ή άλλος παράγοντας από την περιφέρεια, και η δημοτική αρχή οικιοθελώς δεν το συζήτησε διεξοδικά και δεν έλαβε συγκεκριμένη απόφαση, πόσο μάλλον που το συζήτησε γενικά και αόριστα στη συνεδρίαση της 12/10, προκύπτει μέγα θέμα παρελκυστικής πολιτικής από την πλευρά της δημοτικής αρχής και δεν ξέρουμε ποιων άλλων και σε ποιο επίπεδο. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι μονάδες έχουν μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.

Η μη αναγραφή με σαφήνεια της γνωμοδότησης για συγκεκριμένη μονάδα, συγκεκριμένου ιδιοκτήτη στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου και η αντίστοιχη χωρίς σαφήνεια διατύπωση των όποιων αποφάσεων κατά τη συνεδρίαση εκείνης της ημέρας, παράγει αρνητικά νομικά δεδομένα, αν όχι τετελεσμένα, στην περίπτωση που χρειαστεί το νησί μας να αντιπαρατεθεί γι την συγκεκριμένη μονάδα.
Σίγουρα, απαιτούνται εξηγήσεις από την δημοτική αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις και τους περιφερειακούς μας συμβούλους.

Ακλουθεί η ερώτηση Κ. Μπιζά:  

Πάρος 31 Οκτωβρίου 2011
ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΚΟΥΦΑ
ΚΟΙΝ.: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ
Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Όπως γνωρίζετε με το έγγραφο της 27 Ιουλίου 2011 με α.π.οικ.201767, από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (και με α.π. 67042/6269/20.9.11 από το Περιφερειακό Συμβούλιο), το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου θα  πρέπει να είχε γνωμοδοτήσει εντός 40 ημερών για το σχετικό θέμα που αφορά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων 10 αιολικών πάρκων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο συνολικής μέγιστης ισχύος παραγωγής 316,7 MW και εγκατεστημένης ισχύος 322MW.

Με αφορμή το παραπάνω έγγραφο σας είχα στείλει στις 28 Σεπτεμβρίου, έγγραφο και σας ζητούσα να ζητήσετε άμεσα και επειγόντως γνωμοδότηση για τις παραπάνω μελέτες από τα δημοτικά συμβούλια των νησιών στα οποία αναφέρονται οι Μ.Π.Ε. των παραπάνω αιολικών πάρκων. Σας ενημερώνω ότι στην Πάρο πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου, Δημοτικό Συμβούλιο με το παραπάνω θέμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την διαφωνία του για τις τοποθετήσεις των Α.Π.Ε. δίχως να λαμβάνεται υπόψη η τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε να διερευνήσει με την νομική του υπηρεσία, την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως αντιλαμβάνεστε το παραπάνω ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για το νησί μας. Είναι απαράδεκτο να χωροθετούνται και να τοποθετούνται αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες μελέτες για την φέρουσα ικανότητα των νησιών μας, χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη.

Την ίδια στιγμή η τοποθέτηση τους αλλοιώνει το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ηχορρύπανσης και καταστρατηγεί το Π.Δ.732 που ισχύει για το νησί μας. Επειδή επιπλέον δεν μπορέσαμε να γνωμοδοτήσουμε στην προθεσμία των 40 ημερών που ζητούσε το ΥΠ.Ε.Κ.Α., αφού το Περιφ. Συμβούλιο έπρεπε να είχε  συνεδριάσει μέχρι 30 Οκτωβρίου, κρίνω αναγκαίο να υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠ.Ε.Κ.Α., ώστε να μην λάβει απόφαση πριν την γνωμοδότηση του Περιφ. Συμβουλίου και τις αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων των θιγόμενων νησιών.

Με εκτίμηση
Κώστας N. Μπιζάς