Συνέχεια κινητοποιήσεων στο Γυμνάσιο Πάρου για τις ξένες γλώσσες

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 15 Οκτωβρίου 2011

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο Γυμνάσιο Παροικιάς για το ζήτημα της δεύτερης ξένης γλώσσας. Όμως, όπως γράψαμε και στο περασμένο φύλλο της εφημερίδας μας οι κινητοποιήσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Πάρου (Παροικιάς) έχουν ως στόχο και άλλα αιτήματα. Έτσι, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου ο σύλλογος συνεδρίασε για το θέμα των προκατασκευασμένων αιθουσών και αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του.

Από την άλλη ο δήμαρχος του νησιού δείχνει να μην κατανοεί το πρόβλημα ή ίσως δεν μπορεί να το αντέξει στους ώμους του. Σε ερώτηση…

…που του έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της 12/10 από τον κ. Κ. Ροκονίδα για το θέμα που απασχολεί δεκάδες γονείς στην Πάρο ο κ. Βλαχογιάννης είπε: «Έχω συναντηθεί 3 φορές με τους γονείς. Ο κ. Ράπτης (Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου) μου είπε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργείο παιδείας  3 καθηγητές για Ιταλικά και Γερμανικά. Αν έως το επόμενο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει λυθεί το θέμα, τότε, θα μπει σε συζήτηση!». Αυτά είπε ο κ. Βλαχογιάννης και ξεμπέρδεψε! Το ότι αυτή τη στιγμή δεκάδες μαθητών στο Γυμνάσιο Παροικιάς δεν κάνουν ως δεύτερη γλώσσα ούτε Ιταλικά ούτε Γερμανικά, δεν φαίνεται να τον ενοχλεί. Όπως είπε «αν έως το επόμενο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει λυθεί το θέμα, τότε, θα μπει σε συζήτηση!». Δηλαδή, το θέμα θα μας απασχολήσει μόνο αν συμπληρωθούν λίγοι μήνες δίχως οι μαθητές να κάνουν μάθημα. Θυμίζουμε ότι ήδη ξεπεράσαμε τον ένα μήνα που το θέμα δεν έχει βρει τη λύση του.

Η επιστολή

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Παροικιάς δεν φαίνεται όμως να αρκείται στις «λύσεις» Βλαχογιάννη και προσπαθεί μόνος του να βρει μία διέξοδο για τα παιδιά του. Έτσι, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου έστειλε επιστολή στον κ. Ράπτη την οποία κοινοποίησε και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στην επιστολή του ο σύλλογος γράφει τα εξής: «Σε συνέχεια του υπ’ αριθ. 3 ανωτέρω σχετικού με το θέμα εγγράφου μας, το οποίο σας έχει κοινοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 7-10-2001 (υπ’ όψιν κ. Βενέτη) και έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Γεν. Συνέλευσης των γονέων μελών του Συλλόγου μας στις 06 10-2011, σας γνωρίζουμε τα εξής:

α. Το από 21-09-2011 έγγραφό σας, δια του οποίου εξαιρέσατε τη διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας όχι μόνο στο Γυμνάσιο της Παροικίας, αλλά συνολικά στην Πάρο, επέφερε τη δικαιολογημένη αντίδραση των γονέων και των εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι κατά το σχολικό έτος 2010-2011, ο αριθμός των μαθητών Α’ και Β’ τάξεων (σημερινές Β’ και Γ’ τάξεις) που παρακολούθησαν τη διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας, ήταν  συντριπτικά μεγαλύτερος από εκείνους της Γαλλικής και Γερμανικής (123 μαθητές), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εμπροθέσμως και αρμοδίως σας είχαν παρασχεθεί από την Δ/νση του Γυμνασίου στις 07-06 – 2011. Στην ίδια απόφαση δε, παραπέμπατε τους μαθητές που δεν ήθελαν να δηλώσουν άλλη προτίμηση δεύτερης ξένης γλώσσας, να διδαχθούν ιταλικά σε όμορο γυμνάσιο, πράγμα που στην περίπτωση αυτή σήμαινε ότι θα έπρεπε να μεταβούν στην Σύρο ή στη Μύκονο, ή σε ιδιωτικό φροντιστήριο.
Η προφορική αναίρεση της απόφασής σας, ενώ αποκατέστησε ένα αίσθημα δικαίου στη σχολική μονάδα, συνοδεύτηκε δυστυχώς, από την επίσης προφορική σας εντολή να διακοπεί η διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας στο Γυμνάσιο Παροικίας, κατά παρέκκλιση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη διδασκαλία της Β’ ξένης γλώσσας, δηλ. την προτίμηση τουλάχιστον 12 μαθητών και την ύπαρξη οργανικής θέσης στο σχολείο, δεδομένου ότι στο Γυμνάσιο Παροικίας πληρούνται και δύο όροι (37 μαθητές μόνο στη Β’ και Γ’ τάξη και ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού, η οποία είναι αποσπασμένη σε σχολείο των Αθηνών). Επισημαίνουμε επιπλέον το γεγονός ότι τόσο κατά την περυσινή, όσο και κατά την φετινή σχολική χρονιά 2011-2012, στα Δημοτικά σχολεία της Πάρου, προβλέπεται και πραγματοποιείται η διδασκαλία γαλλικής και γερμανικής γλώσσας και είναι αυτονόητο, ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύσει η εν λόγω απόφαση, αφού θα επαναφέρει διογκωμένο το πρόβλημα στο επόμενο σχολικό έτος 2012-2013.

β. Γνωρίζετε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδεύτηκε από σωρεία εκπαιδευτικών προβλημάτων, τόσο γενικευμένου ανά την επικράτεια, όσο και εξειδικευμένου τοπικού χαρακτήρα. Εκτός της ανωμαλίας που δημιουργεί ήδη η εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης για την δεύτερη ξένη γλώσσα, η ροή των βιβλίων προς το σχολείο, ένα μήνα μετά το ξεκίνημα της σχολικής περιόδου, δεν ξεπερνά το 35% των προβλεπόμενων τίτλων και η έλλειψη ικανού αριθμού αναπληρωτών καθηγητών, αφαιρεί ακόμη και τη δυνατότητα έκδοσης εβδομαδιαίου προγράμματος. Το πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Γυμνάσιο Παροικίας, δυσχεραίνεται επιπλέον από την ύπαρξη μακροχρόνιων σοβαρότατων προβλημάτων κτηριακής υποδομής (παλαιότητα, έλλειψη αιθουσών, αυξανόμενος αριθμός μαθητών, λειτουργία 3 τάξεων επί 5 χρόνια σε αίθουσες PROCAT κ.λ.π). Οι συνθήκες δοκιμασίας της συγκεκριμένης σχολικής Μονάδας είναι, πιστεύουμε, προφανώς ορατές, και συναντούν τις αντίστοιχες συνθήκες και αντοχές όλων των γονέων, στο γενικότερο πλαίσιο αβεβαιότητας και οικονομικής δυστοκίας της περιόδου που διανύουμε, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για την εκδίπλωση αιτιολογημένης κοινωνικής έντασης. Ως γονείς, οφείλουμε να αποδώσουμε εύσημα στη μαθητική κοινότητα του σχολείου μας, η οποία μέσω του νεοκλεγμένου 15μελούς προεδρείου της, αντί να ασκηθούν ανέξοδα στις επιταγές του συρμού των καταλήψεων, προέταξαν στη Γ.Σ. του Συλλόγου μας την ανάγκη άμεσης πρόσληψης καθηγητή ειδικής αγωγής για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τυφλής τους συμμαθήτριας! Είμαστε σε θέση όμως να γνωρίζουμε βάσιμα, ότι η επίδειξη πνεύματος απίστευτης ωριμότητας δεκατετράχρονων παιδιών, δεν είναι χωρίς αντοχές και δεν μπορεί να εκλαμβάνεται από οποιονδήποτε ως άλλοθι απραξίας και, πολύ περισσότερο, ως ένδειξη αδυναμίας ή έλλειψης για αυτενεργό διάθεση  διεκδίκησης όσων δικαίως τους οφείλονται.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε, ως εκ της αρμοδιότητός σας, όπως μεριμνήσετε άμεσα για τα ακόλουθα:
1. Επαναφορά της δυνατότητας διδασκαλίας και των τριών ξένων γλωσσών εκτός της  Αγγλικής, όπως ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
2. Επαναφορά της αποσπασμένης σε σχολείο των Αθηνών εκπαιδευτικού που διαθέτει οργανική θέση καθηγήτριας Γερμανικών στο Γυμνάσιο Παροικίας Πάρου, ή άμεση κάλυψη του λειτουργικού κενού με άλλον αναπληρωτή καθηγητή Γερμανικών.
3. Άμεση έγκριση από το Υπουργείο, της δαπάνης πρόσληψης των απαιτούμενων αναπληρωτών καθηγητών.
4. Άμεση κάλυψη των αναγκών σε βιβλία. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση και αναγκαία συνδρομή επί του θέματος».

Τα «περίεργα» της υπόθεσης

Σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση, η επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο γίνεται όταν πληρούνται δύο προϋποθέσεις:
α) να υπάρχουν 15 μαθητές ανά τμήμα (στην Πάρο 12 γιατί είναι νησί) και
β) να υπάρχει οργανική θέση στο σχολείο. Η απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας όμως για να μην διδάσκονται ως δεύτερη επίσημη γλώσσα και τα Γερμανικά είναι παντελώς παράνομη γιατί αυτή την στιγμή στο Γυμνάσιο Παροικιάς υπάρχει οργανική θέση Γερμανικών και όχι Ιταλικών. Και αυτό διότι δεν υπάρχουν παρά μόνο ελάχιστοι μόνιμοι καθηγητές Ιταλικών, ενώ το υπουργείο δεν προτίθεται να προσλάβει κανέναν αναπληρωτή. Θυμίζουμε ότι πέρσι η αναπληρώτρια καθηγήτρια των Ιταλικών εμφανίστηκε τέλη Νοεμβρίου. Τέλος, για τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις (ενώ πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την εκμάθηση ως δεύτερης γλώσσας των Ιταλικών, Γερμανικών, Γαλλικών), ενήμερος είναι και ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας που παρακολουθεί τα γεγονότα. Όπως λέγουν αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός της Γερμανικής γλώσσας στο Γυμνάσιο Παροικιάς θα υπάρξει αντίδρασή τους.